• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

06.06.2023

21:44

KATASTROFA POPUT ČERNOBILJA! Mine će plutati, pomor životinja, nestašica vode! Najveća pretnja tek dolazi

Tanjug/AP

Vesti

KATASTROFA POPUT ČERNOBILJA! Mine će plutati, pomor životinja, nestašica vode! Najveća pretnja tek dolazi

Podeli vest

Ukrajinski naučnici čekaju da se voda povuče pre nego što u potpunosti procene uticaj uništenja brane Kahovka na životnu sredinu, ali je bivši ministar upozorio da bi to moglo da izazove najgoru ekološku katastrofu od nuklearne katastrofe u Černobilju.

Analitičari su za Gardijan rekli da će obim štete zavisiti od količine ispuštene vode i obima oštećenja na brani, a oba su još uvek nepoznata. U najmanju ruku, uništenje brane je primoralo na evakuaciju hiljada ljudi, poplavilo parkove i ugrozilo vodosnabdevanje miliona ljudi. U najgorem slučaju, može postojati dugoročna opasnost za najveću evropsku nuklearnu elektranu u Zaporožju.

Međunarodna agencija za energetiku objavila je na Tviteru da njeni stručnjaci u Zaporožju, koje se nalazi 160 kilometara uzvodno od brane, pomno prate situaciju. Rekli su da ne postoji neposredni rizik za nuklearnu bezbednost jer su bazeni za hlađenje već bili puni. Ovo bi se moglo promeniti ako je rezervoar iza brane značajno iscrpljen, što otežava punjenje sistema za hlađenje i rad generatora.

Foto: Tanjug/AP

Potopljen grad

Bivši ministar ekologije Ostap Semerak rekao je za Gardijan da je to, po njegovom mišljenju, velika pretnja i da bi u narednim danima i nedeljama mogle nastati druge opasnosti jer poplavne vode gutaju gradove, benzinske pumpe i farme, kontaminiraju se agrohemikalijama i naftnim derivatima, a zatim ulivaju u Crno more.

 

„Ovo će uticati na ceo region“

- To će imati uticaja na Rumuniju, Gruziju, Tursku i Bugarsku. To će biti štetno za ceo region", rekao je on. „Naša vlada je objavila da je ovo najveća ekološka katastrofa u Evropi u poslednjih 10 godina i mislim da bi mogla biti najgora u Ukrajini od Černobila 1986. godine - dodao je on.

Snabdevanje vodom bi moglo biti smanjeno ili prekinuto u nekoliko gradova, uključujući Herson, a navodnjavanje bi se moglo pokazati nemogućim u delovima poljoprivrednog zemljišta, što bi uticalo na useve. Očekuju se masovna ubijanja ribe, mekušaca i drugih vodenih vrsta, masovno uništavanje staništa i negativni uticaji na ekološki važne nacionalne parkove. Pored toga, kaže on, mine će se pomeriti i biti prekrivene blatom, što će otežati njihovo lociranje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija