• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf

08.06.2023

17:46

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) HOROR U MEKSIKU, VOJSKA POBILA CIVILE! Isplivao stravičan snimak streljanja, predsednik obećao pravdu za žrtve!

Tanjug/AP

Vesti

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) HOROR U MEKSIKU, VOJSKA POBILA CIVILE! Isplivao stravičan snimak streljanja, predsednik obećao pravdu za žrtve!

Podeli vest

U Meksiku je izbio skandal nakon objavljivanja snimka na kom se vidi kako vojnici ubijaju pet civila u gradu Nuevo Laredo na severu te zemlje u saveznoj državi Tamaulipas.

Na snimcima, koje je objavio "El Pais", se vidi kako vojnici razoružavaju muškarce, sklanjaju se od nečega, a potom i kako ostavljaju oružje pored tela ubijenih.

Na snimku od 18. maja vidi se kako vojnici izvlače civile iz kamioneta koji se upravo zabio u zid nakon ulične potere. Vojnici su ih razoružali, udarali nogama i postavili pored zida. Nekoliko minuta kasnije, u zbunjujućoj sceni, izgleda da se vojska skriva od nečega, dok puca po okolini, ali i na razoružane civile.

Na snimku se vidi kako su vojnici nakon pucnjave izmenili mesto zločina, tako što jedan od njih grabi dugačko oružje crvenom torbom ili krpom kako bi izbegao da ga dodirne i ostavi otiske prstiju, a zatim ga stavlja pored leševa. Kasnije, drugi vojnik primećuje da jedan od ubijen još ima lisice na rukama. Od drugog vojnika traži ključ i skidaju mu lisice.

U međuvremenu, hitna pomoć stiže da odveze jednog preživelog, koji je kasnije preminuo u bolnicu. Prošlo je nekoliko sati pre nego što su se pojavili predstavnici Tužilaštva.

PAŽNJA! UZNEMIRUJUĆI SNIMAK!

 

Vojna verzija događaja u suprotnosti sa snimkom

 

Oficir zadužen za vojni konvoj, pešadijski poručnik Hose Luis N, potpisao je izveštaj koji je podnet Kancelariji državnog tužioca Meksika (FGR), zaduženoj za istragu. U izveštaju, čiji primerak poseduje "El Pais", poručnik navodi da su on i njegovi ljudi razoružavali civile kada su se pojavili neki od njegovih kolega i počeli da pucaju na njih "u pokušaju da spasu svoje osoblje".

Prema rečima ovog zvaničnika, vojska je odgovorila sopstvenom paljbom.

U međuvremenu, zatočeni civili su pokušavali da povrate oružje, prema ovoj verziji događaja. Kada je pucnjava završena, vojnici su shvatili da su četvorica od petorice zatočenika mrtva, a da je još jedan bio u "kritičnom stanju" usled unakrsne vatre.

Poručnikova verzija je u suprotnosti sa snimkom, gde se u blizini mesta ne vidi drugo civilno vozilo, niti da puca bilo ko osim vojnika.

U jednom trenutku se čini da vojska pokušava da se skloni od nečega, ali se ne vidi da li se na njih puca.

U izveštaju za Tužilaštvo, poručnik kaže da su "daljim uviđajem na licu mesta, na istom putu, u pravcu severa, pronađena dva vozila zaostala od organizovanog kriminala". Unutar dva oklopna vozila vojnici su pronašli "duge cevi" i pušku kalibra .50 sposobnu da probije oklop.

Kada je slučaj dospeo u pažnju meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, on je izbegao razgovor o neobjavljenom ratu na toj teritoriji i umesto toga je podržao teoriju o izolovanom događaju. Pokušavajući da se distancira od dve prethodne vlade, pod kojima je bilo na desetine slučajeva vansudskih ubistava, torture i prisilnih nestanaka koje su počinili pripadnici mornarice i vojske, Lopez Obrador takve slučajeve obično opisuje kao jednokratne greške.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija