• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

09.06.2023

08:13

EVROPI PRETI NUKLEARNA KATASTROFA, ZAPOROŽJE OSTAJE BEZ VODE ZA HLAĐENJE REAKTORA?! Brana Kahovka je srušena, atomska centrala je sada tempirana bomba!

Reuters

Vesti

EVROPI PRETI NUKLEARNA KATASTROFA, ZAPOROŽJE OSTAJE BEZ VODE ZA HLAĐENJE REAKTORA?! Brana Kahovka je srušena, atomska centrala je sada tempirana bomba!

Podeli vest

Velika nuklearna katastrofa preti Evropi jer bi nakon uništenja brane hidrocentrale Kahovka nuklearna elektrana Zaporožje mogla da ostane bez vode za hlađenje reaktora.

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kažu da nuklearka crpi vodu iz rezervoara Kahovske elektrane, koji je opao za više od 2,8 metara, te da ako se to opadanje nastavi istim tempom, reaktori već sutra mogu da ostanu bez hlađenja.

Pune rezerve

Šef IAEA Rafael Grosi izjavio je da svih šest reaktora najveće nuklearke u Evropi zavisi od kahovskog rezervoara, čiji se nivo vode spustio na 14,3 metra. On je objasnio da nakon što se nivo vode u rezervoaru spusti ispod 12,7 metara, nuklearna elektrana Zaporožje neće biti u stanju da pumpa vodu odatle kroz veliki broj unutrašnjih kanala, koji služe za hlađenje reaktora i istrošenog nuklearnog goriva.

- Budući da još nije utvrđeno kolika je tačno šteta na brani, nije moguće predvideti da li će i kad nuklearka ostati bez vode. Ono što sada znamo jeste da nivo vode u rezervoaru opada pet do sedam centimetara na sat, što je manje od 11 centimetara, koliko je opadao u utorak, na dan incidenta. To znači da već danas ili sutra nuklearka Zaporožje može da ostane bez vode - kazao je Grosi i istakao da bismo imali veoma ozbiljnu situaciju ukoliko bi se to desilo.

On je dodao da nuklearka Zaporožje u ovom trenutku pravi rezerve vode dok još može.

- Ukoliko rezerve vode budu kompletno pune, one mogu da potraju mesecima. Međutim, iako su reaktori u procesu gašenja, potrebna je voda za njihovo hlađenje kako bi se sprečilo topljenje goriva i ispuštanje radioaktivnog materijala - objasnio je Grosi.

Foto: Tanjug/AP

Rušenje brane Kahovka smrtna je presuda za NE Zaporožje

Zato je ponovio da je od presudne važnosti da nuklearka u svakom trenutku ima pristup vodi za hlađenje.

- Sada više nego ikad, prisustvo stručnjaka IAEA u nuklearki Zaporožje od presudne je važnosti da bi bili sprečeni nuklearni incident i njegove potencijalne posledice po ljude i životnu sredinu, i to u vreme povećane vojne aktivnosti u regionu - istakao je Grosi, koji je najavio da će poslati dodatne stručnjake u Zaporožje da pomognu kolegama koji su već tamo, te da on planira da lično poseti nuklearku sledeće nedelje.

Već ima problema

Mogućnost da nuklearka Zaporožje ostane bez glavnog izvora vode za hlađenje reaktora samo dodatno komplikuje već tešku bezbednosnu situaciju. Ruske trupe su, naime, to postrojenje zauzele u martu, ubrzo nakon što su ušle u Ukrajinu. 

Snage odane Kijevu, međutim, konstantno granatiraju nuklearku, što je u više navrata podiglo uzbunu. Zbog toga je pet od šest reaktora nuklearke skoro ugašeno, odnosno rade slabim intenzitetom samo da bi proizvodili struju za održavanje tog postrojenja. 

Uprkos tome, Ukrajina optužuje rusku vojsku da sama sebe granatira, slično kao i u slučaju hidroelektrane Kahovka, koja je takođe pod ruskom kontrolom. Iako svi dokazi upućuju na to da su ukrajinske snage pogodile hidroelektranu, što je poplavilo okolna mesta i izazvalo pravu katastrofu, Kijev tvrdi da su Rusi sami uništili to postrojenje.

Šojgu: Odbili smo ukrajinski napad na Zaporožje!

Foto: AP/Photo

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče je saopštio da su ruske snage u toku noći odbile pokušaj ukrajinskih snaga da probiju liniju fronta u Zaporoškoj oblasti, u kojoj se nalazi i najveća nuklearka u Evropi.
On je rekao da su četiri odvojena ukrajinska napada duž fronta zaustavljena i da su kijevske snage bile prinuđene da se povuku "sa velikim gubicima". Prema Šojguovim rečima, ukrajinske trupe su za dva sata borbe izgubile oko 350 ljudi, 11 borbenih vozila pešadije i 30 tenkova.
- Izviđačke snage su blagovremeno otkrile neprijatelja, izvele preventivne artiljerijske i avijacijske udare i upotrebile protivtenkovska sredstva - kazao je Šojgu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija