• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.06.2023

17:02

NEMA MU PANDANA U SVETU! Ruski mitraljez "kord" može da pokosi svakog ko mu se nađe na putu

mod.gov.rs

Vesti

NEMA MU PANDANA U SVETU! Ruski mitraljez "kord" može da pokosi svakog ko mu se nađe na putu

Podeli vest

Ruska vojno-odbrambena industrija razvija novu modifikaciju teškog mitraljeza „kord“ koji ima ozbiljnu vatrenu moć - može da ispali 300 metaka bez hlađenja cevi.

Mitraljez „kord“ je, kako kažu ruski eksperti, namenjen za uništavanje ljudstva, lakih oklopnih vozila i specijalne tehnike, a njegov duži rad omogućiće vojnicima suzbijanje protivnika i sprečavanje nanošenja uzvratne vatre.

Vladimir Ljozov, vodeći inženjer ruske odbrambene fabrike „Degtjarova“, kaže da će ovim oružjem biti naoružani helikopteri i daljinski upravljani moduli.

Pouzdano i efikasno oružje

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, mitraljez „kord“ je veoma pouzdano i efikasno oružje.

- Ruske trupe ovaj mitraljez koriste tokom specijalne vojne operacije. „Kord“ je pouzdano oružje koje naše oružane snage ponekada nazivaju „snajperskim“ zbog njegove efikasnosti. Razvoj modifikacije teškog mitraljeza „kord“ sa cevi koja može da ispali 300 metaka bez hlađenja, veoma će doprineti efikasnosti borbenih helikoptera - oni će se pretvoriti u transportno jurišno oružje koje će zahvaljujući ovoj cevi efikasno uništavati ljudstvo - objašnjava sagovornik Sputnjika.

Prema rečima Viktora Baraneca, „kord“ je duboko modernizovana verzija sovjetskog mitraljeza „utjosa“.

„Ovo je mitraljez koji se dobro pokazao u Avganistanu, Čečeniji... Međutim, fabrika „Degtjarova“ odlučila je da modernizuje „utjos“. Tako je nastao „kord“ koji se već dugo nalazi u arsenalu ruske armije. Što se tiče karakteristika, njegov kalibar iznosi 12,7 milimetara“, konstatuje naš sagovornik.

U svojoj klasi, „kord“ je najlakše oružje na svetu i jedini mitraljez kalibra 12,7mm koji omogućava vojniku da puca sa dvonošca, kao i sa ramena.

„Po potrebi, „kord“ se može montirati i na stativ, ali fabrički ide sa dvonošcem. Tako se najčešće koristi. Sa njim je težak 32 kilograma. Pre svega, ovo daje prednost u mobilnosti. Ta težina omogućava borcu da samostalno nosi mitraljez na manjoj udaljenosti“, izjavio je za RT Roman Spirin, glavni konstruktor malokalibarskog i topovskog naoružanja fabrike „Degtjarova“.

Zbog toga, naša vojska voli ovo oružje. „Kord“ ima ozbiljnu vatrenu moć i domet. I zbog toga smatram da mu nema pandana u svetu“, naglašava Viktor Baranec.

Treba napomenuti da ako vojnici žele da „kord“ ponesu na veću udaljenost, u tom slučaju, ovo oružje se rastavlja na takozvano „telo“ mitraljeza i cev.

Za uništavanje ljudstva, lako oklopnih vozila….

Teški mitraljez „kord“ sa cevi koja može da ispali 300 metaka bez hlađenja, neće imati nove karakteristike, ističe Leonkov.

„Sve ostaje isto: i domet i preciznost..Samo se menja to što će „kord“ moći duže da radi i bez hlađenja ispaljuje 300 metaka. Ovo omogućava našim vojnicima da suzbiju protivnika, odnosno da mu ne dozvole da izađe iz utvrđenja i nanese uzvratnu vatru. Takođe, to daje mogućnost našim jurišnim jedinicama da što pre dođu do prve linije odbrane. Ova cev imaće uticaj na povećanje vatrenih mogućnosti mitraljeza“, precizira stručnjak, dodajući da će ovim oružjem, verovatno, biti naoružani helikopteri Mi-8.

Aleksej Leonkov naglašava da je mitraljez „kord“ namenjen za uništavanje ljudstva, lakih oklopnih vozila i specijalne tehnike.

„Pojava ovog oružja imaće pozitivan uticaj na tok borbenih dejstava“, ističe Leonkov.

Vojnici imaju samo reči hvale za „kord“

Prema rečima Spirinova, skoro svi učesnici specijalne vojne operacije imaju samo reči hvale za mitraljez „kord“. Njegova značajna prednost je očuvanje borbenih kvaliteta čak i u uslovima kada vojnici moraju da se izlažu prljavštini i prašini.

- Oružje nastavlja da radi kako treba, čak i ako se ne čisti nekoliko dana, a istovremeno se intenzivno koristi na terenu. U našoj zemlji se za malokalibarsko oružje nameću veoma strogi zahtevi za pouzdanost i „kord“ ih u potpunosti poštuje - rekao je Spirinov za RT.

Spirinov ističe da je fabrika „Degtjarova“ povećala proizvodnju mitraljeza velikog kalibra „kord“ i istoimenih snajperskih pušaka (ASVK „kord“).

- Početkom specijalne vojne operacije značajno je povećan broj porudžbina za „naše glavne proizvode( mitraljeze i puške). S tim u vezi, preduzeće radi u tri smene. Sada se kupuje oprema i privlače se novi stručnjaci - izjavio je Spirinov.

Podsetimo, fabrika „Degtjarova“ (ZiD) se nalazi u mestu Kovrov, u Vladimirskoj oblasti. Kompanija posluje više od sto godina. Poznata je po proizvodnji legendarnih mitraljeza „DŠK“ i mitraljeza „PPš“. Danas je proizvođač mitraljeza i pušaka „kord“.

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija