• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.06.2023

19:46

POZNATI SERIJSKI UBICA PRONAĐEN MRTAV U ZATVORU! Kičanski sejao strah skoro 20 godina: Likvidirao samo profesore

Vesti

POZNATI SERIJSKI UBICA PRONAĐEN MRTAV U ZATVORU! Kičanski sejao strah skoro 20 godina: Likvidirao samo profesore

Podeli vest

Serijski ubica Teodor Kačinski, poznat kao Unabomber, umro je u zatvoru, prenosi AP.

Kačinski je pronađen mrtav oko 8 sati ujutru u saveznom zatvoru u Severnoj Karolini. Uzrok smrti nije poznat.

Kačinski je premešten u zatvorsku medicinsku ustanovu u Severnoj Karolini nakon što je dve decenije proveo u zatvoru u Koloradu zbog serije bombaških napada koji su bili usmereni na naučnike.

Teodor Džon Kačinski je rođen 22. maja 1942. u Čikagu, gde se, kao čudo od deteta, isticao od ranih godina. a zapamćen je po nadimku "Unabomber".

Na Univerzitet Harvard primljen je sa 16 godina, gde je diplomirao, a na Univerzitetu Mičigen doktorirao matematiku. Postao je asistent na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju sa 25 godina, ali je dao otkaz dve godine kasnije.

Od 1978. do 1995, Kačinski je poslao 16 bombi kojima su mete bili univerziteti i avio-kompanije, i pritom ubio troje a povredio 23 osobe.

Kačinski je poslao pismo Njujork tajmsu 24. aprila 1995. i obećao „da će odustati od terorizma“ ako Tajms ili Vašington post objave njegov manifest, Industrijsko društvo i njegova budućnost (poznat i kao „Unabomberov manifest“), u kojem je tvrdio da njegovi bombaški napadi jesu bili ekstremni ali i potrebni da se privuče pažnja ka urušavanju ljudskih sloboda zbog potrebe modernih tehnologija kojima treba velika organizacija.

FBI je zagovarao objavu „Manifesta“ Teda Kačinskog, nakon čega se javila njegova snaja, a nakon nje i njen muž, Tedov brat, koji su prepoznali njegova uverenja i stil pisanja, i to prijavili policiji.

Osuđen je na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija