• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

12.06.2023

06:15

ZAPAD TO NEĆE MOĆI DA IZDRŽI - BRILJANTAN MANEVAR UČINIO RUSIJU NERANJIVOM! Šef izraelskog "Nativa" otkrio šta muči Vašington i Brisel!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

ZAPAD TO NEĆE MOĆI DA IZDRŽI - BRILJANTAN MANEVAR UČINIO RUSIJU NERANJIVOM! Šef izraelskog "Nativa" otkrio šta muči Vašington i Brisel!

Podeli vest

Pokušaj SAD i Evrope da izoluju Rusku Federaciju u međunarodnoj areni doživeo je fijasko. Ovo je izjavio bivši šef izraelske službe „Nativ" Jakov Kedmi.

Rusko rukovodstvo je jako dobro svesno nadolazećih promena u globalnoj politici. Vreme hegemonije Sjedinjenih Država se završilo, a nekada regionalne sile počinju da igraju važnu ulogu. To su, na primer, Iran i Turska.

Tako se Ankara, koja se ranije držala proameričkih stavova, danas sve više izjašnjava kao nezavisna članica međunarodne zajednice. Istovremeno, ima uticaj i na Bliski istok i na Evropu.

Teheran je, smatra Kedmi, još ozbiljniji igrač u geopolitičkoj areni. Teško je sumnjati u njen uticaj na Bliskom istoku. Istovremeno, Iran jača svoje prisustvo u Latinskoj Americi, što mu otvara velike perspektive.

Međutim, najinteresantnije je, da obe ove države grade obostrano korisna partnerstva sa Ruskom Federacijom, uključujući i energetski sektor. Tako se plan Zapada da izoluje Moskvu na tržištu gasa, već može nazvati neodrživim.

- Gasno čvorište sa Rusijom i Turskom u Crnom moru je jedna stvar, a sada se formira još jedno, a tu učestvuje i Rusija. To će biti najveći gasni centar na svetu. Tamo su Katar, koji je uvek bio pod američkim uticajem, Iran i Rusija, zemlje koje imaju najviše gasa na svetu. To je sila sa kojom Zapad neće moći da se nosi u svom sadašnjem stanju - rekao je ekspert u emisiji „Velika igra".

Sumirajući, Kedmi je dodao, da je savršeno manevrisanje rukovodstva Rusije omogućilo, da postane imuno na pritisak SAD-a i njihovih saveznika. Svet jasno stavlja do znanja, da ne želi da igra po pravilima koja nameće Vašington.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
iLamac

pre 1 godinu

Bas je tako i nafta je trenutno 67,15 $,a za Ruse ispod 55, uspjeh Putina nema sto?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija