• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Mediji

12.06.2023

22:09 >> 14:34

PUTIN: NAPADAJU CIVILE! KADIROV POTPISAO UGOVOR! OSLOBOĐENA SELA! Oglasio se blinken

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN: NAPADAJU CIVILE! KADIROV POTPISAO UGOVOR! OSLOBOĐENA SELA! Oglasio se blinken

Podeli vest

RAT u Ukrajini ušao je u 474. dan.

Bitka za Vremjevsku izbočinu: Ruska vojska kontranapada sa visina uz podršku „aligatora“ i „noćnih lovaca“

-Ruske trupe su rasporedile značajne rezerve da stabilizuju situaciju na liniji fronta, kažu ukrajinski vojni analitičari.

Jedinice Oružanih snaga RF drže visine i vrše kontranapad.

Borbe se nastavljaju u rejonu sela Makarovka, ruske trupe napadaju Oružane snage Ukrajine sa dominantnih visina.

Zapadno od Ctoroževog, ujutru su nastavljene žestoke borbe za visove. Kod Levadnog nema borbi, VSU se povukao u šumarke i tu zaseo. U rejonu sela Urožajnoje vode se najteže nadolazeće borbe.

VSU se nije konsolidovao u Novodarovki, verovatno je selo još uvek u sivoj zoni.

VSU se takođe povlači i dovodi rezerve u borbu.

Inženjerske jedinice Oružanih snaga Ukrajine dobile su naređenje i pokušavaju da očiste naše položaje u nizu sektora fronta od iznenadnih napada iz neočekivanih pravaca.

Maljar: Oslobođeno sedam naselja

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar izjavila je danas da su ukrajinske snage ostvarile dalji napredak u kontraofanzivi pokrenutoj prošle sedmice i da su do sada oslobodile ukupno sedam naselja od ruske okupacije.

Maljar je napisala na Telegramu da su oslobođena još tri naselja Lobkove, Levadne i Novodarivka u jugoistočnom regionu Zaporožja, preneo je Rojters.

Ukrajina je prethodno saopštila da su njene snage zauzele četvrto selo Storoževo, a u nedelju je saopštila da su oslobođena tri sela - Blagodatne, Neskučne i Makarivka koja se nalaze na granici Donjecke i Zaporoške oblasti.

Blinken kaže da je prerano govoriti kako ide ukrajinska kontraofanziva

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da je prerano reći kako se tačno odvija ukrajinska kontraofanziva, ali je rekao da je Vašington uveren da će Kijev nastaviti da uspeva u pokušajima da povrati svoju zemlju koju je okupirala Rusija. Govoreći na konferenciji za novinare u Vašingtonu, Blinken je rekao da su Sjedinjene Države odlučne da maksimiziraju svoju podršku Ukrajini kako bi mogla da uspe na bojnom polju.

„Robusni“ paket političke i praktične podrške Ukrajini, dodao je Blinken, može se očekivati i na predstojećem samitu NATO-a u Viljnusu.

Putin je odao počast ruskim vojnicima ranjenim u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je danas vojnu bolnicu u Krasnogorsku. On je u društvu ministra odbrane Sergeja Šojgua razgovarao sa ruskim vojnicima ranjenim u Ukrajini i uručio im odlikovanja, prenosi ruska državna agencija Tass. „U očima svakog normalnog čoveka, svako od vas je heroj. Kao i ostali momci koji se bore na frontu, u zoni specijalnih vojnih operacija. Granatiranje, tenkovi, oklopna vozila – ovo nije film, sve se dešava „u stvarnom životu““, rekao je Putin vojnicima.

Kadirov je potpisao ugovor sa Moskvom

Rusko Ministarstvo odbrane potpisalo je ugovor sa čečenskom paravojnom grupom koja je odigrala važnu ulogu u borbama u Ukrajini. Specijalne snage Ahmat opisane su kao privatna vojska čečenskog lidera Ramzana Kadirova. Kadirov javno podržava rat Vladimira Putina u Ukrajini.

Ministarstvo je naložilo svim takozvanim "dobrovoljačkim" jedinicama da potpišu takve ugovore, kako bi ih stavilo pod svoju kontrolu. Analitičari to vide kao pokušaj ograničavanja moći osnivača Vagnerove paravojne grupe Jevgenija Prigožina.

 

 

 

Prigožin je igrao veliku ulogu u ratu u Ukrajini, ali je u poslednje vreme žestoko kritikovao ruski vojni establišment. On je juče rekao da njegovi borci neće potpisati takav ugovor i dodao da se efikasnije bore sami.

Ukrajina tvrdi da je u kontraofanzivi ponovo zauzela donjecko selo Storoževo

Širi se snimak ukrajinskih vojnika kako razvijaju zastavu u oslobođenom selu Storoževe.

Lokacija snimka može se proveriti na osnovu zgrada, drveća i puta, ali datum snimka nije mogao da se proveri.

Generalni sekretar UN: Moskva bi mogla da se povuče iz sporazuma o žitu 17. jula

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je zabrinut da će se Rusija 17. jula povući iz sporazuma koji dozvoljava bezbedan ratni izvoz žitarica i đubriva iz tri ukrajinske crnomorske luke. Moskva je zapretila da će odustati od dogovora poznatog kao Inicijativa za crnomorsko žito – uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske prošlog jula – ukoliko se ne uklone prepreke njenom sopstvenom žitu i isporukama đubriva.

„Zabrinut sam i naporno radimo da budemo sigurni da će biti moguće održati inicijativu za Crno more, dok u isto vreme možemo da nastavimo naš rad na olakšavanju ruskog izvoza“, rekao je Gutereš novinarima.

Ukrajina zaštićena "kineskim štitom" 

Kina, u skladu sa sporazumima iz 2013. godine, garantuje Ukrajini zaštitu od primene nuklearnog oružja, izjavio je japanski premijer Fumio Kišida tokom debate u komitetu Donjeg doma parlamenta.
"Odgovarajući na pitanje, da li je Ukrajina zaštićena 'nuklearnim kišobranom', rećiću vam da ja znam o sporazumima između Kine i Ukrajine iz 2013. godine o efikasnoj saradnji. U zajedničkoj izjavi, koja je tada objavljena, navodi se da je Kina saglasna da Ukrajini pruži bezbednosne garancije u slučaju invazije na Ukrajinu ili pretnje invazijom nuklearnog oružja", rekao je on.

Obnovljeno snabdevanje gasom kroz Turski tok

Ruski energetski gigant Gasprom obnovio je snadbevanje gasom preko Turskog toka nakon popravki na ovom gasovodu, saopštilo je danas predstavništvo ove kompanije.
"Radovi na održavanju gasovoda Turski tok, planirani za period između 5. i 12. juna, su završeni. Transport gasa je obnovljen", navodi Gasprom na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti. Prošle godine su radovi na održavanju Turskog toka obavljeni između 21. i 28. juna.

Ruske jedinice prešle u ofanzivu

 

 

Aligatori" nastavljaju lov na NATO
opremu na Zaporoškom frontu!

 

 

Ruska vojska raznela malu branu u Donjeckoj oblasti

Portparol ukrajinske vojnog sektora "Tavrija" Valerij Šeršen rekao je danas da je ruska vojska raznela malu branu na reci Mokri Jali u Donjeckoj oblasti, nakon čega je došlo do poplave na obe strane obale.
Šeršen je za "Ukrajinsku pravdu" rekao da je to urađeno sa ciljem da se "uspori ukrajinska kontraofanziva".
On je dodao da taj potez neće uticati na tekuću ukrajinsku ofanzivu u ovom delu Ukrajine.

Šema slojevite ruske odbrane na Zaporoškom frontu

 

 

Saopštenje Ministarstva odbrane
o ofanzivi Oružanih snaga Ukrajine

 

 

 

Skladišta oružja širom Evrope su prazna

Skladišta oružja širom Evrope su prazna i biće potrebno 5-10 godina da se napune, saopštio je bivši premijer Slovačke i lider partije „Glas - socijalna demokratija" Peter Pelegrini, prenosi portal Pravda.
"Skladišta (sa oružjem) širom Evrope su ispražnjena, sve vojske će popuniti zalihe. To je posao za 5-10 godina", rekao je političar. Prema njegovim rečima, zbog nedostatka resursa više neće moći da pruža značajnija vojna pomoć Ukrajini.
U međuvremenu, sukob u Ukrajini, prema Pelegrinijevim rečima, otvorio je nove izglede za odbrambenu industriju u Slovačkoj.
„Rat u Ukrajini je prilika za slovačke proizvođače oružja", istakao je on.
„Danas se municija za Ukrajinu kupuje preko sistema za centralizovane evropske nabavke, a ako je ne proizvodimo u Slovačkoj, obezbeđujući zemlji prihode i radna mesta, onda će se proizvoditi u susednoj zemlji", rekao je slovački političar.

Ukrajini stiže još pet PVO sistema "patriot"

Do kraja 2024. Ukrajina bi mogla da dobije još pet PVO sistema "patriot". Njihov proizvođač, američka vojno-industrijska kompanija Raytheon Technologies, ??namerava da poveća proizvodnju sistema do 12 jedinica godišnje, piše Volstrit džurnal.
Ovu informaciju je izdanju potvrdio izvršni direktor kompanije Greg Hejs. Ova odluka ukazuje na povećanje potražnje za "patriotom", koji se dobro pokazao u Ukrajini, navodi se u članku.
Takođe su naveli da su Oružane snage Ukrajine doradile softver sistema.
Ranije je objavljeno da Ukrajina i Holandija vrše pritisak na Španiju kako bi Madrid prebacio bar jedan svoj sistem "patriot" u Kijev. Španija ih ima dva, jedan se nalazi u Valensija, drugi u vojnoj bazi u Turskoj.

KA SANKT PETERBURGU POLETELO 150 NATO AVIONA! RUSIJA NIJE NASELA NA PROVOKACIJU, ALI... Planetu su delile sekunde od svetskog rata!

Moskva potpisala ugovor sa čečenskim specijalcima

Foto: PrintscreenTwitter

Ministarstvo odbrane Rusijepotpisalo je ugovor sa grupom čečenskih specijalnih jedinica "Ahmat", dan nakon što je takav ugovor odbila da potpiše paravojna formacija "Vagner" na čelu sa osnivačem Jevgenijem Prigožinom.
Jedinicu "Ahmat" mnogi nazivaju privatnom vojskom lidera Čečenske oblasti Ramzana Kadirova koji se, za razliku od Prigožina uzdržao od kritikovanja Ministarstva odbrane, prenosi Rojters.
Britanska agencija prenosi da je komandant "Ahmata" Apti Alaudinov, koji je učestvovao u potpisivanju ugovora, rekao da je ta jedinica "pripremila i poslala na desetine hiljada dobrovoljaca" u Ukrajinu u poslednjih 15 meseci koliko traje rat. 

KIJEV IMA DVE NEDELJE DA ZAVRŠI NAPAD, RUSKE REZERVE SPREMNE ZA IZLAZAK NA FRONT! Vašington će žrtvovati Zelenskog čim ofanziva pukne!

Ukrajina tvrdi, oslobodili smo još jedno selo 

Ukrajinske snage saopštile su da su oslobodile selo Storožove u Donjeckoj oblasti, objavljeno je Fejsbuk stranci zajedničkog pres-centra Odbrambenih snaga ukrajinske vojske.
"Nad Storožovom se ponovo vijori (ukrajinska) državna zastava i tako će biti sa svakim naseljenim mestom dok ne oslobodimo sve ukrajinske teritorije", kaže se u saopštenju, prenosi Bi-Bi-Si, koji navodi da nije bilo mogućnosti da se nezavisno proveri najnovija ukrajinska tvrdnja sa ratišta.

Ukrajinska vojska: Teške borbe
posle prvih uspeha kontraofanzive

Ukrajinska vojna komanda saopštila je su njene snage učestvovale u teškim borbama na frontu, pošto je ministarstvo odbrane saopštilo da je više sela oslobođeno u početnoj fazi kontraofanzive.
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine naveo je da se vodilo oko 25 borbi tokom proteklog dana kod Bahmuta u Donjeckoj oblasti, ali i kod Bilohorivka u oblasti Lugansk.
"U pravcu Bahmuta tokom prošle nedelje ruske snage pretrpele su značajne gubitke", saopštio je generalštab.

HERŠ NE PRESTAJE DA ŠAMARA BAJDENA I BELU KUĆU! I SAD i NATO i Kijev će koštati ofanziva Ukrajine! Svet je uz Putina, Amerika nije bastion slobode!

Kim Džong Un podržao Putina 

Severnokorejski lider Kim Džong Un je obećao da će "ruku pod ruku" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom jačati stratešku saradnju dve zemlje u pravcu ostvarenja zajedničkog cilja - izgradnje moćnijih država, prenela je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.
Kim je ovo obećanje uputio u poruci Putinu povodom Dana državnosti Rusije, braneći odluku Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu uz izraze "pune podrške i solidarnosti", prenosi Rojters.

Ruska vojska uspešno odbija napade Ukrajine i NATO

Ruska vojska uspešno odbija kontraofanzivu Ukrajine koju podržavaju snage NATO-a, saopštio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.
"Više od nedelju dana oni (vojnici i oficiri), žrtvujući sebe, uspešno odbijaju kontraofanzivu snaga krvavog kijevskog režima koje podržava NATO", napisao je Volodin.
On im je zahvalio za hrabrost i heroizam.

Tema je obuka ukrajinskih pilota

Foto: Ap/Fotoilustracija

O obuci ukrajinskih pilota, tehničara i inženjera za servisiranje zapadnih aviona biće detaljno razmotreno na sledećem sastanku kontakt grupe o vojnoj pomoći Kijevu u formatu Ramštajn, saopštio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.
"Tokom sastanka razgovaraćemo o detaljima "avio koalicije". U ovom slučaju je reč o obuci pilota i ne samo pilota, već i naših tehničara i inženjera koji će biti uključeni u održavanje aviona jer je to veoma složen sistem. O tim pitanjima će se razgovarati sa timovima ministarstava odbrane Holandije, Danske, Sjedinjenih Država i drugih zemalja koje su pristupile ovoj koaliciji", rekao je Reznikov u komentaru koji je objavila pres-služba ministarstva odbrane.
Na sastanku će, kako je rekao Reznikov, biti reči i o pitanjima koja se tiču sistema PVO, granata, artiljerije i municije. Kijev takođe želi da otvori zajedničke punktove za remont zapadne tehnike.

SANKCIJE SU PROPALE, RUSIJA PONOVO MEĐU DESET NAJVEĆIH EKONOMIJA SVETA! Šta sada, Zapad neće priznati poraz, ali činjenice su brutalne!

Ukrajinci izgubili većinu Bredlija

Ukrajinska jedinica tokom ofanzive u zaporoškom pravcu izgubila je većinu američkih borbenih pešadijskih vozila Bredli kojima je raspolagala, javlja AFP.
U oblasti Orehova uništena su borbena vozila.
Kako navodi agencija, od devet borbenih vozila "koje je mehanizovana jedinica posedovala, šest je potpuno uništeno". U ovom slučaju, samo jedno vozilo uspelo da izbegne oštećenje. Na pitanje AFP-a o rezultatima ofanzive, jedan od ukrajinskih vojnika priznao je da nisu postignuti nikakvi značajniji rezultati.

Odbijen napad Soledaro-Artemovskom pravcu

 

 

Ruska grupa „Jug" osujetila je pokušaj ukrajinskih trupa da izvrši izviđanje u pravcu Lisičanska i odbila neprijateljski napad u Soledaro-Artemovskom pravcu, rekao je Sputnjiku šef pres centra grupe Vadim Astafjev.
Artiljerija grupe je, u okviru kontrabaterijske borbe, uništila vatrene položaje neprijateljskih minobacača 120 mm u rejonu naselja Belogorovka, Hromovo i Družba.
Pored toga, posada samohodnog minobacača „Tulpan" izvela je napad na skladište municije i odbrambene položaje neprijatelja u rejonu Belogorovke, kao i na položaje 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Družba.
„Neprijateljsko skladište municije je uništeno u rejonu Krasnogorovke. Posade protivvazdušnih raketnih sistema Osa-AKM oborile su ukrajinske bespilotne letelice: Leleka-100 u pravcu Avdijevke, a Furiju u pravcu Marijnskog.

Zelenski: Počela je istraga MKS o uništenju brane

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je počela istraga Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o uništenju brane kod hidroelektrane Nova Kahovka.
Više od 23.000 domova u 20 naselja u Hersonskoj oblasti poplavljeno je nakon rušenja brane Nova Kahovka, saopštio je portparol regionalnih službi za vanredne situacije.

Prvo osloboljeno naselje od početka kontraofanzive

Ukrajinske trupe su saopštile da su ponovo zauzele selo Blagodatne u Donjeckoj oblasti, što je prvo oslobođeno naselje od pokretanja kontraofanzive.
 

Železniika stanica u Mariupolju biće obnovljena do sledećeg leta, javljaju ruski izvori (FOTO)

 

 

Situacija u pravcu Južno-Donjeck

 

 

Prema zajednici Specnaz Arhanđeo Z, Oružane snage Ukrajine napreduju na Južnodonjeckom frontu. Postoji neprijateljsko kretanje prema naselju Žetva.
Selo Neskučnoje u ovom pravcu nekoliko puta je menjalo vlasnika i sada je pod kontrolom Ukrajine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žigolo

pre 1 godinu

"počela istraga MKS" A kako će to da vrše "istragu"? Tako što će bez pogovora kao fakat prihvatiti "nalaze" Ukrajine? Ceo svet se smeje tom MKS koji se pretvorio u lični servis Vašingtona a oni i dalje umišljaju da su neki faktor.

Kosta

pre 1 godinu

Kojji lazni izvestsj AFP-a....bas me zanima ko ga je smislio. Kod orehova je unisteno 6 bredlija od ukupno 144 koliko je dobila ukrajinsska vojska i to verzija M3 kojom su bile opremljene izvidjacke jedinice. A " nikakav" uspeh kod orehova je prodor 16km u dubinu ruskih polozaja i dilazak pred poslednju liniju odbrane...i jos nesto, ukrajinci jos nisu upotrebili 4 brigade naoruzane zapadnim oruzijem, cekaju proboj da se ustreme prema aziovkom moru. Ukrajinci su do sada izgubili 2 leoparda 2, 1 leopard 1, 23 tenka t-64 i t-72, 6 bredlija, 20 bmp-2, 7 haubica m777( na orehovskom pravcu) Rusi su izgubili 13 tenkova t-80, t-72m, t-62( 6 zarobljenih), 5 bmp-3, 1bmp-2, 2 BDM-2, , 8 btr-82 transportera, 6 minobacaca 120mm, 2 topa 100mm sprut, samohotku 120mm anona, samohodni pvo sistem tunguska, 5 haubica msta-b, 1 tos-1a solcopek.

Gajus

pre 1 godinu

U Donjecku oslobodjena sela Blagodatne, Neskucne, Makarivka, Storoževe i Levadne. Srusena 2 Ka-52 Aligator ( baterijom IRIS-T) i 1 Mi-35 ( stinger)ruske armije u Donjecku Unisten ukrajinski PVO sistem Avenger ( USA), 2 haubice DANA (CZ), 3 oklopna vozila FV4333 Stormer ( GB) i 2 tenka T-64. Zarobljen ruski gusenicni PVO sistem 2K22 Tunguska, kamion lanser lancet dronova sa operatorima i kamion sa rezervnim dronovima ( 8), unistena 4 tenka T-62 kod Levadne

sledeća vest

Vesti

TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija