• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.06.2023

18:41

BERLUSKONI JE OTVORENO PODRŽAVAO PUTINA! Imali su poseban odnos, razmenjivali i "slatke poruke": Reči šefa ruske države odjekuju

AP/Photo

Vesti

BERLUSKONI JE OTVORENO PODRŽAVAO PUTINA! Imali su poseban odnos, razmenjivali i "slatke poruke": Reči šefa ruske države odjekuju

Podeli vest

U vezi sa smrću Berluskonija, šef ruske države je uputio telegram italijanskom predsedniku Serđu Matareli u kojem je izrazio „najdublje saučešće u vezi sa smrću izuzetnog italijanskog političara".

- Najvažniji događaji u novijoj istoriji Italije vezani su za ime ovog izuzetnog čoveka. Kao pravi patriota, Silvio Berluskoni je uvek stavljao interese otadžbine iznad svega - rekao je ruski lider.

Prema Putinovim rečima, Berluskoni se „s pravom smatrao prvakom italijanske politike i uživao je visok međunarodni autoritet".

Ruski predsedni navodi da je Berluskoni „dao zaista neprocenjiv lični doprinos razvoju obostrano korisnih rusko-italijanskih partnerstava".

Foto: Reuters

Silvio Berluskoni

- U Rusiji će Silvio Berluskoni ostati upamćen kao dosledan i principijelan pobornik jačanja prijateljskih odnosa između naših zemalja - uverin je Putin.

On je dodao da je za njega lično Berluskoni "bio drag čovek, pravi prijatelj", čijoj se mudrosti divio.

Berluskoni se tokom političke karijere sastao sa gotovo svim najvažnijim ljudima u svetu.

Putin mu poslao 20 boca vodke

Jedan od poslednjih skandala izbio je krajem prošle godine kada je procurio snimak tajnog razgovora sa liderom "Forca Italije", na kojem on strasno brani Putinovu invaziju na Ukrajinu.

Snimak je napravljen dan ranije tokom zatvorenog sastanka sa novoizabranim senatorima Force Italije u Montečitoriju. Na istom sastanku je snimljen i kako se hvalio da mu je Putin čestitao rođendan poslavši mu 20 flaša votke, a Putinu je vratio 20 flaša vina Lambruska i da su razmenili „slatke poruke“.

Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Vladimir Putin

Ovo predstavlja kršenje evropskih sankcija koje su uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu, saopštila je tada Evropska komisija. Evropske sankcije uključuju zabranu uvoza ruskog alkohola, uključujući votku, saopštila je EK i dodala da nema izuzetaka za poklone i da je na državama članicama da sprovedu ove sankcije.

Branio Putinove poteze

Sutradan su italijanski mediji objavili novi video u kojem Berluskoni svojim partijskim kolegama objašnjava rat u Ukrajini, čvrsto zastupajući ruski stav o tome kako je došlo do toga.

- Znate li kako se to desilo sa Rusijom? Ali za ovo vas molim za maksimalnu diskreciju. Da li obećavate?.. ...Bilo je ovako – 2014. u Minsku, Belorusija, potpisan je sporazum između Ukrajine i dve novoformirane republike Donbas za mirovni sporazum da se više ne napadaju. Ukrajina godinu dana kasnije baca taj ugovor u pakao i počinje da napada granice dve republike. Dve republike trpe vojne gubitke koje, kažu mi, dolaze na pet, šest, sedam hiljada mrtvih. Dođe (ukrajinski predsednik Volodimir) Zelenski, utrostruči napade na dve republike. Smrtnost raste - rekao je Berluskoni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija