• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.06.2023

08:56

JEDAN PRIZOR NA FRONTU BIĆE ZNAK DA JE KIJEV KRENUO NA SVE ILI NIŠTA! Američki general otkrio prelomni trenutak kontraofanzive, Strelkov: Pustite ih, neka uđu u zamku!

Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

JEDAN PRIZOR NA FRONTU BIĆE ZNAK DA JE KIJEV KRENUO NA SVE ILI NIŠTA! Američki general otkrio prelomni trenutak kontraofanzive, Strelkov: Pustite ih, neka uđu u zamku!

Podeli vest

Ukrajina do sada nije poslala veliki broj tenkova na liniju fronta, tvrdi Ben Hodžis , bivši general američke vojske.

 

- Kada vidimo da se napadu pridružuju velike, oklopne formacije, onda mislim da ćemo znati da je glavni napad zaista počeo - napisao je Ben Hodžis na svom blogu u nedelju.

To se, po njegovom mišljenju, odnosi na dve ili tri od devet zapadnih obučenih i opremljenih brigada usmerenih na uski front. Za neke od tih devet već je prijavljeno da su u akciji, kao što je 47. brigada južno od Orehova i 37. istočnije kod Novodonjecka, u Donjeckom sektoru južnog ratišta.

Druge se uopšte nisu pojavile, uključujući 116., 117. i 118. brigadu, sve navedene u dokumentima Pentagona koji su procureli, što opet pokazuje da je ofanziva, koja će verovatno trajati do leta, još uvek u preliminarnoj fazi.

Stručni analitičar Garadijana Den Sabag ocenjuje da su, u međuvremenu, prošlonedeljne katastrofalne poplave nakon proboja brane Nova Kahovka verovatno izbacile Rusiju iz ravnoteže, otežavajući Ukrajini da razmišlja o rizičnom pomorskom napadu preko proširene delte Dnjepra, čak i ako su neke ruske odbrane bile potopljene.

Početni napori Ukrajine su još uvek daleko od ruskih odbrambenih linija podignutih u poslednjih nekoliko meseci i mapiranih pomoću satelitskih snimaka. Leže 13 do 16 kilometara južno od mesta gde je Ukrajina do sada najviše napredovala – sela južno od Velike Novoselke.

Kijev takođe mora da prevaziđe svoj osnovni problem nedostatka borbenih aviona, dok strpljivo čeka da im zapad konačno obezbedi F-16. Izveštaji sugerišu da je Rusija posebno koristila vazdušne snage u sektoru Orehov. Ako se kijevske snage približe proboju, Rusiji bi moglo biti vrlo lako da ga uguši, navodi Sabag za Gardijan.

Vojni bloger i bivši agent FSB Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, rekao je na svom Telegram kanalu da se nada da će Rusija usvojiti politiku "fleksibilne odbrane" i da će donekle omogućiti ukrajinskim snagama da napreduju dalje od svoje PVO, a zatim pokrenu kontranapad i preokrenuti ukrajinsko napredovanje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)
Društvo

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas puštanju u rad dela stanične zgrade Železničke stanice Novi Sad i najavio da će do kraja avgusta ili početkom setpembra biti završene sve druge stanice na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, koja bi trebalo da bude puštena u saobraćaj najkasnije početkom decembra.

05.07.2024

16:30

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija