• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

14.06.2023

13:45

AMERIKA NA APARATIMA, BLOK OKO RUSIJE SVE JAČI! Egipat predao zahtev za BRIKS, Iran je spreman... 12 zemalja pred vratima moćnog saveza koji će slomiti unipolarni svet pod šapom Vašingtona!

Reuters

Vesti

AMERIKA NA APARATIMA, BLOK OKO RUSIJE SVE JAČI! Egipat predao zahtev za BRIKS, Iran je spreman... 12 zemalja pred vratima moćnog saveza koji će slomiti unipolarni svet pod šapom Vašingtona!

Podeli vest

Egipat je podneo molbu za članstvo u BRIKS-u, izjavio je danas ruski ambasador u Kairu Georgij Borisenko.


- Egipat ima ambiciju da postane član BRIKS-a zbog toga što ova organizacija, između ostalog, želi da u međunarodnoj trgovini plaća u alternativnim valutama - bilo da su u pitanju nacionalne valute ili nova zajednička valuta - a Kairo je veoma zainteresovan za tu opciju - saopštio je Borisenko, prenosi TASS.

Ruski ambasador je dodao da Kairo želi da poveća ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu sa Moskvom.

- U toku je stvaranje novih mehanizama plaćanja za trgovinske transakcije - rekao je Borisenko.

Ministri spoljnih poslova zemalja BRIKS-a - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - okupili su se 2. juna u Kejptaunu, a ovom sastanku su prisustvovali i predstavnici 12 zemalja koje žele da uđu u ovu organizaciju, podseća ruska agencija.

U Kejptaunu si bili prisutni predstavnici Argentine, Bangladeša, Komorskih ostrva, Kube, Demokratske republike Kongo, Egipta, Gabona, Indonezije, Irana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Venecuele.

Prethodno je predsednik Irana Ibrahim Raisi na sastanku sa venecuelanskom omladinom u Karakasu izjavio da raste uloga regionalnih organizacija u formiranju novog multipolarnog sveta. On je poručio da je njegova zemlja spremna za pridruženje BRIKS-u.

List Opinion, pozivajući se na izvore, objavio je da je predsednik Francuske Emanuel Makron zamolio predsednika Južnoafričke Republike Sirila Ramafosu da mu dozvoli da učestvuje na samitu BRIKS u avgustu.

U okviru BRIKS-a se nalazi pet država: Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika. Nekoliko država, među kojima i Argentina navele su da žele da pristupe BRIKS-u.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Amerika preko svog ambasadora u Beogradu koji je ujedno stvaran šef Srbije i njegov potrčko a naš Veleizdajnik ne dozvoljavaju Srbiji da postane član BRIKS, već zajednio Srbiju i nas njene građane nepokolebljivo guraju u smrtonosnu provaliju.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija