• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

14.06.2023

14:10

MIR U UKRAJINI MALO VEROVATAN U BLISKOJ BUDUĆNOSTI! Evo šta eksperti iz Moskve kažu o kontraofanzivi Kijeva

Tanjug/AP

Vesti

MIR U UKRAJINI MALO VEROVATAN U BLISKOJ BUDUĆNOSTI! Evo šta eksperti iz Moskve kažu o kontraofanzivi Kijeva

Podeli vest

Šest gledišta o tome kako se odvija operacija Kijeva i šta to znači za budućnost sukoba

Sa prve linije fronta stižu oprečne informacije o dugo očekivanoj i naglašenoj kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine (AFU). Prema nekim izveštajima, kijevska vojska nije naišla na mnogo uspeha na bojnom polju.

Grupa vodećih analitičara procenjuje šta znamo o trenutnoj situaciji, otprilike deset dana od početka operacije.  

Sergej Krapač , stručnjak za bezbednost, rezervni oficir ruske Federalne službe bezbednosti:

U ovom trenutku, kada AFU još uvek nije nanela svoj glavni udarac, besmisleno je praviti pretpostavke. Rat je prilično egzaktna nauka. Ako, kao rezultat udara u više pravaca, AFU uspe da pronađe slabe tačke u odbrani ruske armije i izvrši napad koji se probije, onda ne vidim vidljive izglede za rešavanje sukoba. Ukrajina ima za cilj da oslobodi svoje teritorije unutar državnih granica iz 1991. godine, ali će najverovatnije mir biti moguć tek nakon uspostavljanja granica definisanih od marta 2022. godine ili slično. U međuvremenu, značajan vojni potencijal obe strane onemogućava samo zamrzavanje sukoba u ovoj fazi.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Oleg Ivanov , šef Centra za rešavanje društvenih konflikata u Moskvi:

Naravno, još je rano govoriti da je ukrajinska kontraofanziva propala. Ovo je samo početak – AFU ima velike zalihe zapadne vojne opreme i biće potrebno neko vreme da se ona uništi. Štaviše, verujem da će na samitu NATO-a 15. juna Alijansa odlučiti da poveća vojnu pomoć Ukrajini, eventualno dajući joj borbene avione F-16, više tenkova i rakete dugog dometa. Dakle, u bliskoj budućnosti treba očekivati da će AFU intenzivirati pokušaje proboja linije fronta. U suprotnom, njene šanse da do jeseni „potera Rusiju nazad“ biće blizu nule.

Grigorij Sarbajev , osnivač pravne firme „Zakonoved”:

Sukob neće biti zamrznut. Ekonomski gledano, teritorija koja je nekada bila Ukrajina je poput narkomana koji svoju drogu – rat – dobija na račun novih 'doza' zapadnih kredita. Nema ništa svoje. Povećaće se snabdevanje oružjem i ono će postati modernije. Za njih stati znači umreti, jer Zapad ulaže ogromne sume u Ukrajinu. U stvari, svetski poredak se rekonstruiše kroz ovaj sukob.

Foto: Tanjug/AP

Vojnik u Ukrajini pored porušenih zgrada

Petr Bičkov , kandidat psiholoških nauka i vanredni profesor na Katedri za političku psihologiju Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu:

Situacija je teška, neprijatelj odlučno deluje na više pravaca, ne samo na prvim linijama fronta. Odbrana u pravcu Zaporožja bila je neprijatno iznenađenje za AFU, ali treba očekivati isto tako velike napade na drugim pravcima. Ukrajina nije ograničena ni u ljudskim resursima (ima pristup stranim plaćenicima) ni u finansiranju. Po mom sudu, mir je malo verovatan u bliskoj budućnosti.

Mikhail Neizhmakov , direktor analitičkih projekata u Agenciji za političke i ekonomske komunikacije: 

Nedavno su i pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov i savetnik kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak rekli da ne vide osnove za pregovore Moskve i Kijeva. Naravno, globalno iskustvo pokazuje da je u toku aktivne faze neprijateljstava, manje je verovatno da će sukobljene strane govoriti o brzom prelasku na dijalog i kompromis – između ostalog, kako bi izbegle demotivaciju svojih trupa. Međutim, zapadni lideri se mogu nadati da će se aktivna neprijateljstva nastaviti barem do zvaničnog početka predsedničke kampanje u Rusiji što je sledeće godine, kako bi izvršili pritisak na Kremlj. Na primer, Džozef Bajden

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici

Sergej Belokonjev , politički ekspert, direktor Instituta za globalne studije Finansijskog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije:

Zabrinjava činjenica da je strateška inicijativa u rukama neprijatelja. Ukrajina je u proteklih nekoliko dana uspela da progura nekoliko kilometara kroz naše položaje. Iako je trenutno angažovana u odbrani, naša vojska zauzima povoljniji položaj. Ali oslobađanje ove teritorije Ruske Federacije je važan zadatak, i politički i pravno gledano. Govorim o kratkoročnoj perspektivi. Dugoročno, ako ostavimo značajan deo Ukrajine pod okupacijom NATO-a i ukrajinskih nacista, u svakom trenutku ćemo rizikovati obnovu neprijateljstava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Da li je pred nama sezona otkazanih letova? Velike evropske avio-kompanije upozoravaju na probleme
Društvo

Da li je pred nama sezona otkazanih letova? Velike evropske avio-kompanije upozoravaju na probleme

Letnja sezona u avio-industriji je u punom jeku, a prilike u avijaciji ponovo su veoma izazovne. Velike evropske avio-kompanije već su podigle crvenu zastavicu i otvoreno upozoravaju na probleme sa kojima se suočavaju usled loših vremenskih prilika, brojnih infrastrukturnih radova i nedovoljnog broja zaposlenih na aerodromima, ali i nepovoljnog stanja u evropskoj kontroli letenja.

04.07.2024

23:07

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija