• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.06.2023

19:18

ZELENSKI LIČNO ZATRAŽIO DA SE IMENUJE, KLJUČNU ODLUKU DONEO U ODBRANI KIJEVA...: Ko je čovek koji stoji iza ukrajinske kontraofanzive?

Reuters/AP

Vesti

ZELENSKI LIČNO ZATRAŽIO DA SE IMENUJE, KLJUČNU ODLUKU DONEO U ODBRANI KIJEVA...: Ko je čovek koji stoji iza ukrajinske kontraofanzive?

Podeli vest

Dugo očekivani pokušaj Ukrajine da oslobodi teritorije na istoku i jugu zemlje, koje je Rusija zauzela poslednjih 18 meseci, sada je u punom jeku.

Ključna ličnost u planiranju i sprovođenju ove operacije je general Valerij Zalužni, 49-godišnji ukrajinski glavnokomandujući. Iako je donedavno bio malo poznat, njegova popularnost se sada može uporediti sa onom predsednika Vladimira Zelenskog, piše Bi-Bi-Si.

Zelenski se lično zalagao za njegovo imenovanje

General Zalužni, ili „naš Valera“, kako ga prijatelji i stare kolege vole da zovu, postavljen je za glavnokomandujućeg ukrajinske vojske u julu 2021. godine.

Oni koji ga dobro poznaju kažu da je imenovanje, koje je lično progurao predsednik Zelenski, bilo iznenađenje za generala i mnoge druge, jer je njegovo unapređenje podrazumevalo penjanje nekoliko stepenica na lestvici karijere.

Zalužni je već bio poznat kao ambiciozan i moderan komandant, ali i nepretenciozan čovek koji je voleo da se šali sa svojim potčinjenima i nije bio arogantan. U roku od sedam meseci od imenovanja, vodio je odbranu Ukrajine od ruske invazije.

Foto: Reuters

Valerij Zalužni

Doneo ključnu odluku o odbrani Kijeva

Do 26. februara 2022. bilo je jasno da ruske trupe ne uspevaju da zauzmu Kijev za tri dana, što se u početku činilo verovatnim ishodom. Ali stvarnost je ostala mračna i ukrajinske vlasti su pozvale javnost da ne paniči. Ruske trupe napredovale su na severu, istoku i jugu Ukrajine i predstavljale značajnu pretnju za prestonicu.

Među najvišim ukrajinskim zvaničnicima pojavila se ideja da se počnu dizati u vazduh mostove kod Kijeva preko ogromne reke Dnjepar, kako bi se sprečilo da Rusi sa istočne leve obale pređu na zapadnu desnu obalu, gde je, između ostalih strateških objekata, okrug sa zgradama vlade.

Za mišljenje su pozvali generala Zalužnog. „Ni pod kojim okolnostima to ne bi trebalo da radimo. To bi bila izdaja i civila i vojske koji su ostali na istočnoj obali“, navodno je odgovorio, u to vreme sedeći u zadimljenom bunkeru sa drugim liderima.

Foto: AP/Photo

Kijev

BBC je čuo slične izveštaje od dva izvora uključena u ovu epizodu koji svedoče da se to dogodilo. Usledile su mnoge druge ključne odluke, a do početka aprila 2022. ukrajinske trupe su potisnule rusku vojsku severno i istočno od Kijeva.

„Uvek sam se zalagao za distanciranje od preterane hijerarhije sovjetske vojske“

Rođen u porodici sovjetskog vojnika, Valerij Zalužni je jednom rekao da je uvek zagovarao distanciranje od preterane hijerarhije sovjetske vojske. Kada je išao u vojnu školu sredinom 90-ih, Ukrajina je već bila nezavisna država.

Iako su njegovi udžbenici na vojnoj akademiji možda bili iz sovjetskog doba, on je iz prve ruke saznao ratnu stvarnost. Godine 2014. imenovan je za zamenika komandanta u oblasti istočne Ukrajine gde je bio u toku sukob sa separatistima koje podržava ruska vojska.

Njegove kolege kažu da je od početka karijere imao tendenciju da gradi odnose poverenja sa svojim podređenima, kao i da delegira komandne odluke.

Zalužnijev bivši pomoćnik, koji je bio uz njega u prvim danima ruske invazije, Ljudmila Dolhonovska, rekla je za Bi-Bi-Si da je jedva spavao i da je bio u stalnom kontaktu sa vojnim osobljem na liniji fronta: „Često je razgovarao telefonom sa svojim generalima , ali su razgovori uvek bili fokusirani i mirni."

Foto: Reuters

Valerij Zalužni

Važna fleksibilnost ukrajinskih snaga

Analitičari kažu da im je fleksibilnost koju su ukrajinske trupe pokazale sa mlađim oficirima sposobnim da donose odluke na bojnom polju dala značajnu prednost u odnosu na rusko donošenje odluka na najvišem nivou.

Neki izvori u ukrajinskoj vojsci čak idu tako daleko da kažu da su komandanti na terenu kolektivno odgovorni za uspehe Ukrajine, dok generalu Zalužnom treba pripisati samo to što im je dao slobodu delovanja.

Zelenski je radio na moralu, Zalužni na vojnoj strategiji

Kako je rat počeo, predsednik Zelenski je svojim noćnim govorima odigrao ključnu ulogu u održavanju morala ukrajinske javnosti. Nametao je utisak jake vladavine istovremeno pritiskajući strane partnere za finansijsku i vojnu podršku.

Fokus generala Zalužnog bio je na ispravljanju vojne strategije. Posle uspešnog napredovanja krajem leta i početkom jeseni, ukrajinske trupe su oslobodile velike delove ukrajinske teritorije na istoku i jugu zemlje.

Vrhovni komandant je postao nacionalni heroj, uprkos tome što se retko pojavljivao u javnosti i još ređe pristajao na intervjue. Njegovo ime postalo je sinonim za hrabrost i odlučnost, a njegova reputacija iznedrila je anegdote i fraze.

Glasine o razdoru između Zelenskog i Zalužnog

„Kad Zalužni uđe u neosvetljenu prostoriju, ne pali svetlo, on gasi mrak“, glasila je jedna takva rečenica. Njegov rejting popularnosti bio je izjednačen sa Zelenskim, a teoretičari zavere počeli su da spekulišu o mogućem razdoru između njih dvojice.

Govorilo se da će Zelenski zameniti Zalužnog na mestu vojnog komandanta ili čak da će Zalužni ugroziti predsednikov politički vrh. Do sada se nije desilo ni jedno ni drugo.

Foto: Reuters

Zelenski i Zalužni

Izvor u predsedničkoj administraciji rekao je Bi-Bi-Siju da „predsednik Zelenski jednostavno nema vremena za takvu ljubomoru jer je 102 odsto zaokupljen dobijanjem vojne podrške Ukrajini od njenih partnera“.

Čini se da su dvojica muškaraca prilično srećni što dozvoljavaju jedan drugom da se bave svojim poslom. General Zalužni je prošlog juna za Time magazin rekao da se nije potrudio da predsedniku Zelenskom objasni sve najsitnije detalje vojne strategije: „Ne morate da razumete vojne poslove ništa više nego što trebate da znate o medicini ili izgradnji mostova.

Rusi šire glasine da je Zalužni ranjen ili ubijen

Politički analitičari i sociolozi rekli su za Bi-Bi-Si da je popularnost Zalužnjeg prirodna u trenutnoj situaciji u kojoj su Ukrajincima potrebni načini da podignu moral. Ističu i njegov ljudski pristup.

Jednom se pojavio na venčanju vojnika koji je bio primoran da odloži ceremoniju jer je poslat na liniju fronta u Bahmutu. Na kraju je vojnik dobio kratko odsustvo da se oženi.

Kako su se glasine o predstojećoj ukrajinskoj ofanzivi intenzivirali, ruski vojni blogeri su sredinom maja počeli da šire glasine da je general Zalužni teško ranjen ili čak ubijen.

Ovo je čuo šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin, koji je rekao: „Naravno, imamo sve informacije o zdravstvenom stanju komandanta ukrajinske armije, ali ih nećemo otkrivati.

„Vrhunac ruskog propagandnog ludila“

Pukovnik Anatolij Štefan, koji je blizak generalu Zalužniju, kaže da Ukrajinci počinju da brinu, iako su se ukrajinski lideri podsmevali glasinama, koje su opisali kao „vrhunac ruskog propagandnog ludila“.

Početkom juna ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je nekoliko fotografija generala Zalužnog na vojnoj ceremoniji u Kijevu.

Za sada, status Valerija Zalužnog kao heroja među Ukrajincima je siguran, ali pošto mnogi polažu nade u glavnokomandujućeg, budućnost će verovatno biti komplikovana.

Čak i ako odbrana zemlje na kraju uspe, Ukrajina će se suočiti sa surovom realnošću, upozorava sociolog Oleksij Antipovič, a Zalužni bi mogao da odluči da se kloni politike: „Veoma je verovatno da će se Ukrajina posle rata suočiti sa ozbiljnom ekonomskom situacijom. kriza, ako ne i potpuni kolaps. Biće to sasvim druga utakmica“.

Politički analitičar Mikola Davidjuk smatra da bi vojni komandant mogao da uspe ako bi zakoračio u politiku: „Dok je Zelenski lider koji nije napustio Ukrajince, Zalužni je bio taj koji ih je branio. Za njega je to organski narativ i postoji potražnja za njim u našem društvu."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleks

pre 1 godinu

I "Valera" sluša Toni Blera. Imamo i mi kera koji suša Toni Blera. I još daje milione evra.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam
Politika

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam

Srbija neće tolerisati terorizam i oštro će se obračunavati sa terorističkim grupama poput ove koja stoji iza napada koji se dogodio ispred ambasade Izraela u Beogradu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infratrukture Goran Vesić uz poruku da je važno sačuvati mir u našoj zemlji i sankcionisati one koji taj mir pokušavaju da ugroze.

01.07.2024

19:19

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Velika drama viđena je u Frankfurtu u duelu osmine finala između Portugala i Slovenije. Nije bilo golova u regularnih 90 minuta, a u finišu prvog produžetka Jan Oblak je odbranio jedanaesterac Kristijanu Ronaldu! Na kraju, Portugalci su bili bolji u penal seriji (3:0), a golman Diogo Kosta izrastao je u apsolutnog junaka!

01.07.2024

23:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija