• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.06.2023

16:28

ZELENSKI PREKLINJE ŠVAJCARCE: Dopustite prodaju oružja Ukrajini! Desničari striktno protiv

EPA-EFE/HOLLIE ADAMS / POOL

Vesti

ZELENSKI PREKLINJE ŠVAJCARCE: Dopustite prodaju oružja Ukrajini! Desničari striktno protiv

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je pozvao Švajcarsku da dozvoli uvoz njenog naoružanja u Ukrajinu, rekavši da je ključna borba protiv ruske invazije.

- Znam da u Švajcarskoj traje rasprava o izvozu ratnog materijala za zaštitu i obranu Ukrajine. To bi bilo ključno - rekao je Zelenski u obraćanju ukrajinskom parlamentu putem videoveze. „Potrebno nam je oružje da vratimo mir u Ukrajinu“, dodao je.

Švajcarska ne prodaje oružje zemljama u sukobu

Švajcarska ima dugogodišnju politiku zabrane ponovne prodaje švicarskog oružja zemljama u sukobu. Srednjoevropska država krajem prošle godine uvela je embargo na prodaju streljiva u Rusiji i Ukrajini.

To je pitanje potaknulo raspravu u Švajcarskoj koja pokušava da održi ravnotežu između svoje tradicionalne politike neutralnosti i brige za evropsko susedstvo i domaću proizvodnju naoružanja. Zelenski joj je zahvalio na pridruživanju evropskim sankcijama protiv Rusije i pozvao da bude domaćin svetskog skupa o miru.

Desničari bili protiv govora Zelenskog

- Vrlo je važno pokazati solidarnost jer ove sankcije pomažu da ostanemo na kraju agresije“, rekao je ukrajinski predsednik, naglasivši kako se sankcije trebaju osnažiti. "Hteo bih vas pozvao da održite globalni skup za mir. Tu možete preuzeti vodeću ulogu i koristiti svoju nacionalnu ekspertizu - rekao je Zelenski.

Njegovo obraćanje potaknulo je tenzije u parlamentu nakon što je desna Švajcarska narodna stranka ocenila da se tim govorom krši neutralnost zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija