• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

16.06.2023

22:58

ŠVEDSKA OBUČAVA UKRAJINCE NA GRIPENIMA! PUTIN: TENKOVI "LEOPARD" GORE! Najžešće borbe oko Mariupolja! NATO ulazi u rat? (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

ŠVEDSKA OBUČAVA UKRAJINCE NA GRIPENIMA! PUTIN: TENKOVI "LEOPARD" GORE! Najžešće borbe oko Mariupolja! NATO ulazi u rat? (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 748. dan.

 

Švedska obučava ukrajinske pilote na gripenima

Švedska vlada je donela odluku da Kijevu da 12. paket pomoći u vrednosti od 23 miliona dolara, koji će uključiti i obuku ukrajinskih pilota na švedskim lovcima JAS 39 „gripen", navodi se u saopštenju švedske vlade.
Logistički centri će se nalaziti u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

NIČE NOVA AUSTROUGARSKA - BIĆE NOĆNA MORA GLOBALISTA I UKRAJINE! Za Rusiju i Putina ovo je najbolji scenario! SRBIJA NE TREBA DA BRINE!

 

Rusija praktično i nema kontakt sa SAD

Putin je rekao da Rusija praktično nema kontakte sa SAD ali nije od njih odustala.
- Praktično nemamo nikakve kontakte sa SAD. Oni su jednostavno prebacili dijalog na polje isporuka oružja. Ali mi ćemo sada spaliti sve što su isporučili, videćemo šta će biti dalje. Skoro 30 odsto teške oklopne tehnike je uništeno - rekao je Putin.
- Ne isključujem mogućnost da bi stvari po pitanju Ukrajine možda krenule drugim putem da je u SAD bila druga administracija - rekao je on.
- Bajden je iskusan političar, nije na meni da ga učim. A mi ćemo raditi sve što je u skladu sa našim interesima i to će morati da prihvate - poručio Putin.

Putin: Tenkovi gore

Foto: AP/Printskrin video

Ruski predsednik objavio je da su i danas i juče uništeni tenkovi "leopard" koje je dobila ukrajinska vojska.
- Tenkovi gore - rekao je on.
O avionima F-16 za Kijev: Ako budu raspoređeni izvan granice videćemo kako ćemo ih uništavati, to je ozbiljna opasnost od daljeg uključivanja NATO.
- Avioni F-16 će goreti u Ukrajini isto kao i 'leopardi'  - upozorio je Putin.

KIJEV ĆE DOBITI F 16, ALI NE USKORO! KOMANDANT AMERIČKE VOJSKE GENERAL MARK MILI jasan, Zapad daleko od isporuke naprednih lovaca!

NATO ulazi u rat?

Stigla je prva reakcija SAD na današnju izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina koji je rekao da „postoji ozbiljna opasnost od uvlačenja NATO-a" u rat u Ukrajini.
U svom govoru u sedištu NATO-a u Briselu, američki ministar odbrane Lojd Ostin poručio je saveznicima da „neće biti uvučeni" u rat koji je nametnuo Vladimir Putin.
Ostin je u obraćanju kolegama ministrima odbrane NATO-a istakao da se uprkos „istorijskim izazovima" sa kojima se alijansa suočava, oni s njima rešavaju „sa poverenjem i jedinstvom".
"Ne smemo da se zavaravamo", rekao je on, a zatim dodao: „NATO neće biti uvučen u rat koji je pokrenuo Putin".

Najžešće borbe oko Mariupolja

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da se najžešće borbe više ne vode oko grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti, već na jugu u pravcu dva primorska grada Berdjansk i Mariupolj. "Ako je prve nedelje epicentar bio na istoku, sada vidimo da se borbe kreću ka jugu i sada vidimo da su najaktivnije oblasti Berdjansk i Mariupolj", rekla je ona.
"Na istoku, neprijatelj je usmerio sve snage da zaustave našu ofanzivu. A tamo skupljaju snage da nas zaustave. Na jugu nisu baš uspešni", nastavila je ona. On tvrdi da na putu ka Mariupolju ukrajinska ofanziva polako potiskuje ruske snage.

Pauza do juna, pa novi napad

Foto: AP/Tanjug

Činjenica je da se tokom prve etape ofanzive, koja se za njih pokazala neuspešnom, pretpostavljalo da Oružane snage Ukrajine treba da probiju sve linije odbrane, tvrdi ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.
Tvrdi da pauza u ofanzivi može trajati do kraja juna.
- Otprilike 15-20 dana pre samita NATO-a u Viljnusu. Tada se može pokrenuti druga faza ofanzive - rekao je Leonkov za ukraina.ru
Ruska vojska postaje zrelija i iskusnija kako je neprijatelj uči sve podmuklijim lekcijama, kaže za isti portal pukovnik u penziji Viktor Baranec.
- Uče nas da se borimo, da vodimo računa o greškama, da se prilagodimo novom okruženju i da menjamo strategiju i taktiku. Svaki rat je dobar učitelj. Posebno za one trupe koje su na liniji dodira - siguran je Baranec.
Kad je u pitanju ukrajinska ofanziva, najozbiljniji je krimski pravac, smatra on.
- Ukrajinsko rukovodstvo je obećalo da će 9. maja popiti kafu u Sevastopolju, ali nije išlo. Dakle, moramo biti spremni za neprijateljske udare u bilo kom pravcu. Moramo nastaviti da se pripremamo za njih na isti način kao što smo se pripremali i ranije, kada je neprijatelj naleteo na naše odbrambene položaje. Sve naše trupe rade profesionalno i efikasno - kazao je Baranec.

Putin: Treba povećavati troškove
za odbranu radi bezbednosti zemlje

Rusija je dužna da povećava troškove za jačanje odbrane i bezbednosti zemlje, što je neophodno kako bi se zaštitio suverenitet države, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Naravno, bila su potrebna dodatna sredstva za jačanje odbrane i bezbednosti, za nabavku naoružanja. Dužni smo da to radimo kako bismo zaštitili suverenitet naše zemlje. Treba da kažem da je to, generalno, opravdano, između ostalog i sa ekonomske tačke gledišta", rekao je ruski lider na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

ŠTA REĆI?! UKRAJINSKI PILOT ŠKOLOVAN DVE GODINE U SAD POGINUO U PRVOJ BICI PROTIV RUSA! Politiko izneo detalje američkog programa!

Rusija se nije samoizolovala

Politika usmerena na otvorenost ekonomije je važan princip za Rusiju, istakao je Putin i dodao da Rusija nije skrenula na put samoizolacije.
Višekratno je porasla trgovinska razmena sa zemljama koje nisu podlegle pritisku, istakao je Putin.
Višepolarni svetski poredak se učvršćuje, to je neizbežan proces
Promene u svetu nose nepovratni, duboki karakter, i zbog toga je Rusiji potrebna proaktivna ekonomska politika, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, Rusija je dužna da razvija suverenu ekonomiju koja formira potražnju umesto da se na nju oslanja.

Blumberg: NATO planira da šalje Kijevu zastarele F-16

Foto: Ap/Fotoilustracija

Zemlje NATO-a mogle bi da isporuče zastarele primerke lovaca F-16 Ukrajini, a njihovo održavanje verovatno će koštati Kijev stotine miliona dolara godišnje, piše agencija Blumberg.
"Dok su saveznici uspeli da smanje prvobitne troškove, ponudivši avione iz postojećih flota... održavanje tih zastarelih F-16 u vazduhu potencijalno bi moglo da dostigne stotine miliona dolara godišnje", piše agencija.

Medvedev odgovorio Stoltenbergu

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev istakao je, komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da Ukrajina ne može biti članica Alijanse dok traje sukob, da Rusija principijelno ne želi Ukrajinu u NATO-u, te da to znači da će za aktuelni kijevski režim sukob biti permanentan. <https://www.novosti.rs/planeta/svet/1249681/nacisticku-drzavu-sukob-biti-permanentan-medvedev-odgovorio-izjavu-stoltenberga-clanstvu-ukrajine-nato>
- Nama nije potrebna Ukrajina u NATO-u. U svakom slučaju, dok god makar i delić te države postoji u sadašnjem vidu. Iz toga sledi da će za nacističku Ukrajinu sukob biti permanentan. A novi politički režim u Kijevu (ako uopšte bude i postojao) u NATO-u neće biti poželjan - napisao je Medvedev na Telegramu.

Balicki: Ukrajinci će na zaporoškom
frontu biti razbijene do avgusta

Poslednjih devet dana ukrajinske snage pokušavaju da probiju odbranu u Zaporoškom pravcu, ali nisu uspeli da zauzmu nijedno strateški važno naseljeno mesto, saopštio je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
- Ako nastave da napadaju kao u proteklih devet dana, mislim da ćemo za mesec i po uspeti da ih razbijemo na atome. Nakon što iscrpimo protivnika, otvoriće nam se mogućnost za našu inicijativu. Po mom mišljenju, za sada sve ide po verovatno pravom scenariju za nas - saopštio je Balicki.

Sveopšta mobilizacija proglašena u
Ivano-frankovskoj oblasti Ukrajine

U Ivano-frankovskoj oblasti na zapadu Ukrajine proglašena je opšta mobilizacija ljudskih i transportnih resursa, saopštio je portal „Zapadni kurir".
„Načelnik gradskog teritorijalnog centra za opremanje i socijalnu podršku Roman Plitus 13. juna je potpisao naredbu 'O sprovođenju opšte mobilizacije'. U dokumentu se govori o mobilizaciji ljudskih i transportnih resursa, pravilima za promenu mesta stanovanja i obavezno javljanje vojnih obveznika u gradski teritorijalni centar u roku od 10 dana", navodi se u vesti.anja i obavezno javljanje vojnih obveznika u gradski teritorijalni centar u roku od 10 dana", navodi se u vesti.
Prema dokumentu, svi vojni obveznici koji žive na teritoriji Ivano-frankovske oblasti treba da se jave u gradski teritorijalni centar za opremanje i socijalnu podršku u roku od 10 dana od objavljivanja naredbe, prenosi Sputnjik. 

Putin: Ukrajina nema šanse

Foto: AP/Printskrin video

Ukrajina će uskoro ostati bez sopstvene vojne opreme i naoružanja, rekao je Vladimir Putin govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Ruski predsednik je rekao da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uskoro biti potpuno zavisan od opreme koju isporučuje Zapad.
Putin je dodao da Ukrajina nije napredovala u kontraofanzivi i izjavio da njena vojska "nema šanse" protiv ruske vojske.

 

"DOLAZE NEPOVRATNE PROMENE" Putin sa "ruskog Davosa" poručio: Nakazni neokolonijalizam više ne postoji! Višepolarni svetski poredak se učvršćuje!

 

Stravični gubici Kijeva

Oružane snage Ukrajine nastavljaju da trpe značajne gubitke tokom bezuspešnih pokušaja da izvedu ofanzivne operacije u južnodonjeckom i donjeckom pravcu. Kijev je za dan izgubio preko 400 vojnika.
Na isturenom položaju Vremevsko kod Rovnopolja i Urožajnog odbijeno je pet napada ukrajinske vojske. Za dan je uništeno preko 200 ukrajinskih vojnika, pet tenkova i sedam borbenih vozila pešadije.
U pravcu Donjecka uspešno je odbijeno pet napada protivnika u području naseljenih mesta Prvomajsko, Petrovsko i Staromihajlovka u DNR. Tokom borbi je likvidirano do 215 ukrajinskih vojnika, a uništena su i tri borbena oklopna vozila, pet vojnih vozila, kao i dve haubice D-20.
U DNR je uništeno skladište municije 109. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske.
U pravcu Kupjanska za dan je likvidirano do 45 ukrajinskih vojnika, a sprečeno je delovanje dve diverzantske grupe protivnika.
U pravcu Krasnog Limana likvidirano je do 65 ukrajinskih vojnika, dva oklopna transportera, haubicr „akacija“ i D-30.
U pravcu Hersona likvidirano je do 30 ukrajinskih vojnika i američka haubica M777.
Ruski sistemi PVO presreli su četiri projektila „hajmars“, a uništena su i 22 ukrajinska drona.

 

 

 

 

NAPADNUT KIJEV, RUSKA PORUKA JE BRUTALNA! "Kalibri" zasuli prestonicu i to dok je važna delegacija tu, oglasio se i Kličko!

 

 

 

Vazdušna opasnost nad većim delom Ukrajine!

 

 

Bonusi za uništeno NATO naoružanje!

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će ruske trupe dobiti bonuse za svaki uništeni tenk "leopard" nemačke proizvodnje i oklopna vozila isporučena iz SAD koja je koristila ukrajinska vojska.

Rojters prenosi navode tog ministarstva da je to deo šire šeme nagrađivanja prema kojoj je više od 10.000 ruskih vojnika već primilo pojedinačne bonuse od početka rata pre skoro 16 meseci.

"Neprijateljsko oklopno vozilo vredelo je 50.000 rubalja (596 dolara), a tenk 100.000 rubalja (1.192 dolara)", saopšteno je iz ruskog ministarstva.

 

 

"Putinov čovek u NATO postaje opasan!"

 

Čečeni u Belgorodskoj oblasti

Bataljon Zapad-Ahmat Ministarstva odbrane Rusije počeo je službu u Belgorodskoj oblasti, rekao je Ramzan Kadirov.

 

 

 

"UKRAJINCI STALI, NIKO NE ZNA ZAŠTO!" Objavljene nove ratne karte, vojni stručnjak jasan: Kijev nije u stanju da priredi iznenađenje!

 

Rogov: Alarmantno u Zaporožju!

U gradu Zaporožju, koji privremeno kontrolišu ukrajinske trupe, razvila se alarmantna situacija, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, šef pokreta "Mi smo sa Rusijom".

- U gradu je alarmantna situacija. Sprovode se masovne racije i represije. Nasilno se mobilišu ljudi, proglašavaju se špijunima... - rekao je Rogov.

 

ONI SLAMAJU KONTRAOFANZIVU, KIJEV BEZ REŠENJA ZA RUSKE LETEĆE AŽDAJE! (VIDEO)

 

Ukrajina: Rusija pruža jak otpor

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Malijar kaže da Rusija "pruža snažan otpor" protivofanzivnim naporima Kijeva, ali ukrajinski zvaničnici tvrde da su uspeli na istoku i jugu. Ukrajinski komandant rekao je da su njegovi vojnici prošlog meseca uspešno presreli šest najjačih ruskih oružja koristeći američki sistem protivvazduđne odbrane Patriot. Sada SAD i druge zemlje najavljuju novu isporuku opreme za protivvazdušnu odbranu.

Rusija pokušava da napreduje u drugim područjima, sa jurišnim operacijama u regionu Harkova i duž delova donjeckog fronta, prema Oleksiju Hromovu, zameniku načelnika ukrajinskog Glavnog štaba. Ruski napadi u prve dve nedelje juna bili su usmereni na "ciljeve vezane uz logistiku, industrijske objekte, kao i snabdevanje naftom i gasom", dodao je.

Napad dronom u Kursku

Napad dronom u Kursku, napadnuta tekstilna fabrika. U preduzeću je jak požar, javljaju lokalni mediji.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 1 godinu

Sa 2 storm shadow-a unistena komandna mesta 2 ruske brigade u Zaporozju( kad su se razbrbljari po radiju pa su ih lsko locirali). Tenk leopard2 , 42 brigade unistio 4 ruska tenka za 20 min borbe ( jedino sta su sva 4 tenka bila t-62) kod Orihiva. Ruski tenkovi T-80BV i T -90 jos od pocetka "operacije" koriste granste sa odiromasenim uranijumom, ruske proizvodnje pod imenom Svinetz-2,( Svinetz-1 je nikel uranijumska granata i kraca je 70 cm od svinetz-2). Tako da dizanje galame o davanju takve municije za zapadne trnkove je preterana zato sto rusi to odsvno koriste.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija