• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

17.06.2023

22:15

LAVROV OTKRIO DETALJE RAZGOVORA PUTINA I AFRIČKIH LIDERA! Za Kijev i SAD ovo nisu dobre vesti!

AP/Tanjug

Vesti

LAVROV OTKRIO DETALJE RAZGOVORA PUTINA I AFRIČKIH LIDERA! Za Kijev i SAD ovo nisu dobre vesti!

Podeli vest

Predstavnici Afričke unije su pokazali razumevanje da je za rešavanje ukrajinske krize neophodno da se otklone uzroci koji su do nje doveli i koji i dalje podrivaju bezbednost u Evropi, rekao je ruski ministar spoljnih poslova posle sastanka sedam afričkih lidera sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Glavni zaključak današnjih razgovora je da su naši partneri iz Afričke unije pokazali razumevanje istinskih razloga za izbijanje te krize, a koje su stvoreni naporima Zapada, kao i razumevanje da je za izlazak iz ove situacije potrebno razrešiti te uzroke, specijalnim konkretnim potezima otkloniti uzroke koji su podrivali i podrivaju dugi niz godina bezbednost na evropskom kontinentu - rekao je Lavrov.

Isti principi 

Inicijativa misije afričkih država za rešavanje sukoba u Ukrajini za sada nije formulisana u vidu pisanog dokumenta, dodao je on u razgovoru s novinarima.

Ponovio je kako je došlo do izbijanja ukrajinske krize.

- Situacija u vezi sa Ukrajinom je nastala kao rezultat toga što je Zapad dugi niz godina pripremao hibridni rat protiv Rusije, pretvarajući Ukrajinu u instrument tog rata s ciljem da se potkopaju osnove bezbednosti naše zemlje - rekao je ruski ministar.

Afričke zemlje zalažu se za nedeljivost bezbednosti na globalnom nivou, a Rusija podržava takav pristup, rekao je ministar i naglasio da su afrički lideri govorili i o kineskoj inicijativi od 12 tačaka i da su izdvojili one elemente koji su im bliski - da u svetu nema dvostrukih aršina, da se poštuju svi principi Povelje UN i primenjuju, da ne bude jednostranih sankcija niti pokušaja da se bezbednost osigura na račun drugih.

- Upravo te principijelne pristupe i mi delimo - istakao je Lavrov, napomenuvši da su afrički lideri naglašavali da njihovi predlozi nisu nikome konkurencija.

Prema njegovim rečima, Rusija, za razliku od Zapada, ne primorava nikoga da sledi neke ograničavajuće mere prema onim koji nemaju isti stav kao i Moskva.

Peskov: Putin pokazao interesovanje za afričku inicijativu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima posle učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da Rusija nastavlja specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i da će ostvariti svoje ciljeve.

Takođe je dodao da Rusija izuzetno ceni doprinos koji druge zemlje ulažu kako bi došlo do normalizacije u Ukrajini.

Komentarišući inicijativu afričkih lidera, Peskov je rekao da je ona komplikovana za realizaciju ali da je Putin iskazao interesovanje.

Lideri su bili zainteresovani da pogledaju nacrt nerealizovanog sporazuma sa Kijevom koji im je ruski predsednik pokazao na sastanku, naveo je Peskov.

Afrički lideri nisu Putinu preneli nikakve poruke od ukrajinskog predsednika, dodao je on.

Prema rečima Peskova, Rusija je i dalje spremna za dijalog sa Kijevom, ali elementi mirovnih inicijativa koje nisu u skladu sa ruskim interesima nisu prihvatljivi.

Putin i lideri iz Afrike spremni su da nastave kontakte, rekao je portparol Kremlja i napomenuo da afrička misija u Kijevu nije primljena konstruktivno.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija