• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

19.06.2023

15:13

BLINKEN I ĐINPING PRIČALI O SVEMU, MALO ŠTA DOGOVORILI?! Tajvan, Tibet, Ukrajina ostaju kamen spoticanja, ali važno je da su otvoreni kanali komunikacije!

AP/Tanjug

Vesti

BLINKEN I ĐINPING PRIČALI O SVEMU, MALO ŠTA DOGOVORILI?! Tajvan, Tibet, Ukrajina ostaju kamen spoticanja, ali važno je da su otvoreni kanali komunikacije!

Podeli vest

Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je posle sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingpm da razgovori bili konstruktivni. Istakao je da je došao u Kinu da ojača komunikaciju između dve zemlje i da razjasni po kojim pitanjima se slažu, a po kojim ne. Sve to smo razrešili, naveo je Blinken i dodao kako postoji potreba da se stabilizuju odnosi između dve zemlje


Najvažnija stvar je bez sumnje poruka da Vašington ne podržava nezavisnost Tajvana već da podržava politiku jedinstvene Kine, što znači da postoji samo jedna kineska vlada.

- Ta politka se nije promenila. Ne podržavamo tajvansku nezavisnost, Amerika ne želi da promeni status kvo - rekao je Blinken, preneo je BBC.

Međutim, on je dodao da je preneo predsedniku Kine Si Đinpingu američku zabrinutost zbog kineskih "provokativnih akcija" u Tajvanskom moreuzu.

On je nazvao odnose Kine i SAD "doslednim".

- Obe države imaju obavezu da održe takav odnos, da bude odgovornosti - rekao je Blinken i dodao da su on i Si usklađeni po "mnogim zajedničkim trans-nacionalnim interesima".

Blinken je rekao da su njegovi razgovori sa kineskim državnim vrhom bili konstruktivni.

On je pojasnio da je došao u Kinu da ojača komunikaciju između dve zemlje i da razjasni po kojim pitanjima se slažu, a po kojim ne.

- Sve to smo razrešili. Postoji potreba da se stabilizuju odnosi između dve zemlje - rekao je Blinken.

On je rekao da je imao "veliki razgovor" sa Sijem o globalnim pitanjima, uključujući i o ruskom ratu protiv Ukrajine.

I dodao je da takmičenje sa Kinom nikad ne sme da se pretvori u konflikt.
Osim Ukrajine, Blinken je razgovarao sa Sijem i o Severnoj Koreji.

- Države širom sveta podelile su zajednički interes po pitanju Severne Koreje da mora da postoji odgovornost, uključujući zaustavljanje raketnih testova - pojasnio je Blinken.

Državni sekretar SAD rekao je da Vašington ostaje "duboko zabrinut" zbog "kršenja" ljudskih prava od Pekinga, pominjući Sinđijang, Tibet i Hongkong.

Foto: AP/Tanjug

Blinken poručio da podrćžava jednu Kinu, ali da Peking i Vašinton imaju mniogon problema

Takođe, rekao je da je na dnevni red stavio i pitanje sintetičkih opioida i fentanila.

Fentanil je najveći ubica Amerikanaca starih između 18 i 49 godina, nazivajući proizvodnju i prodaju ove droge "krizom u SAD".

Kina i SAD su sada u pregovorima da oforme radnu grupu kako bi prekinuli dotok hemikalija koje "pomažu da se pojača ova kriza".

Kada je reč o ekonomiji, Blinken kaže da Amerika "ne pokušava ekonomski da obuzda Kinu".

- Činjenice, jednostavno, pobijaju tu tvrdnju - kazao je on, navodeći sve veću trgovinu dve zemlje, što je "duboko u našim interesima".


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 11 meseci

Ameri su stari dokazani lažovi! I misle da su svi drugi glupi da to ne primećuju, odnosno ne znaju!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!
Politika

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!

Nosilac zajedničke liste 12 opozicionih stranaka i pokreta, Borislav Novaković, koji u kampanji tvrdi da se zalaže za uljudnost i transparentnost u politici, tukao se s policijom, lažno glasao iz Soluna, podržavao pajser brigade omladine Narodne stranke, i preršajno je osuđivan za privredne prestupe. Osim toga, primao je platu za posao na koji nije dolazio.

21.05.2024

10:49

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija