• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnik International

21.06.2023

14:55

BLINKEN JE ''BLINKNUO'' Geopolitički analitičari ocenjuju: Put američkog šefa za spoljnu politiku u Peking bio uzaludan

AP/Tanjug

Vesti

BLINKEN JE ''BLINKNUO'' Geopolitički analitičari ocenjuju: Put američkog šefa za spoljnu politiku u Peking bio uzaludan

Podeli vest

Entoni Blinken se nadao da će ponovo potvrditi konstruktivnu ulogu SAD u Pacifiku tokom svog putovanja u Kinu. Međutim, dva stručnjaka su izjavila da on može da bere samo diplomatsko voće koje nisko visi.

Na konferenciji za novinare nakon sastanaka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom i predsednikom Si Đinpingom u ponedeljak, Blinken je odustao od nedavnih pokušaja predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i Kevina Makartija da ohrabre Tajvan da potvrdi formalnu nezavisnost od kontinentalne Kine.

- Ne podržavamo nezavisnost Tajvana - rekao je Blinken.

- I dalje se protivimo bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo bilo koje strane - dodao je on.

Takođe se činilo da je odustalo od tvrdnji Vašingtona da Kina isporučuje oružje ili municiju Rusiji za njenu vojnu operaciju u Ukrajini, konačno prihvatajući ponovljene demantije Kine.

Profesorka Univerziteta Manitoba dr Radhika Desai rekla je za Sputnjik da je Bajdenova administracija „verovatno morala da ode u neku vrstu posete” Kini, iako je poslednji zakazani sastanak u februaru otkazan nakon incidenta sa balonom.

Ona je dodala da je kineska vlada bila "moralno velika" tolerisanjem Blinkena.

Ljubaznost Pekinga proizilazi iz njegove brige za svet u celini, rekla je ona.

- SAD i Kina su nuklearne sile. One su dve velike svetske supersile - naglasila je Desai.

- Za njih to što ne pričaju znači da imate veoma opasnu svetsku situaciju, a Kinezi se zalažu da svet ne dovedu na ivicu nuklearne katastrofe - istakla je ona.

Profesorka je ocenila da su tenzije između dve nacije samo simptom opadanja uticaja SAD u svetu.

Blinken je takođe bio primoran da prizna da nije uspeo u svom cilju da ponovo otvori telefonsku liniju između oružanih snaga dveju zemalja, što je „teškoća“ za koju je Jang Tao, generalni direktor Ministarstva spoljnih poslova Odeljenja za severno-američka i pacifička pitanja, rekao da je zbog američkih sankcija.

Novinar i stručnjak za političku ekonomiju i geopolitiku azijsko-pacifičkog regiona KJ No izjavio je za Sputnjik da dve nuklearne sile „nemaju reči kojima bi komunicirale“.

Kada se sve uzme u obzir, rekao je stručnjak za Aziju, Blinkenovo putovanje je imalo slabe rezultate jer je „osnovna linija bila veoma niska. Bio je to hladan prijem“.

- Ključna izjava je bila da smo se složili da nastavimo da razgovaramo - rekao je No.

- Razgovarali smo i dogovorili smo se da nastavimo da razgovaramo, što samo po sebi nije loše, iako je zaista najniže od ploda koji visi - dodao je novinar i stručnjak za političku ekonomiju i geopolitiku azijsko-pacifičkog regiona.

Poruka Pekinga Vašingtonu bila je da se pridržava "pet NE" na koje su pristali na samitu lidera G20 2022. na Baliju u Indoneziji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija