• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

22.06.2023

07:30

(VIDEO) KINA OTVARA VOJNU BAZU NA KUBI - PEKING NA 500 KILOMETARA OD SAD! Uzbuna u Pentagonu - Može li Bela kuća sprečiti "noćnu moru"?!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) KINA OTVARA VOJNU BAZU NA KUBI - PEKING NA 500 KILOMETARA OD SAD! Uzbuna u Pentagonu - Može li Bela kuća sprečiti "noćnu moru"?!

Podeli vest

Kineski predsednik Si Đinping namerava da otvori vojnu bazu na Kubi, objavio je "Volstrit žurnal", pozivajući se na dobro obaveštene neimenovane sadašnje i bivše američke zvaničnike.

Ukoliko je to zaista tačno, kineski vojnici naći će se na manje od 500 kilometara od granice SAD, a ukoliko nije, Amerikanci su u neverovatnoj panici da će se to stvarno desiti.

'Projekat 141'

Prema navodima američkog lista, razgovori o bazi na severnoj obali Kube su u poodmakloj fazi, ali još nisu okončani - kazali su jedan bivši i jedan sadašnji zvaničnik SAD, pozivajući se na "ubedljiv" poverljiv izveštaj američkih obaveštajaca, čije su delove videli. Oni su objasnili da će ta baza biti deo "Projekta 141", odnosno kineske inicijative da otvori svoje baze i logističke centre širom sveta.

- To bi moglo da pruži Kini osnovu za stalno prisustvo njene vojske na Kubi i potencijalno prikupljanje obaveštajnih informacija usmerenih protiv SAD - kazala su oba izvora "Volstrit žurnala".

Bela kuća je odbila da komentariše izveštaj uglednog lista, ali prema navodima neimenovanih izvora, administracija predsednika SAD Džoa Bajdena kontaktirala je Havanu i pokušala da blokira njen sporazum sa Kinom. Vašington je naveo da bi to moglo biti "zabrinjavajuće i opasno po suverenitet Kube"?!

Ovu priču američki list objavio je samo dan nakon što je državni sekretar SAD Entoni Blinken posetio Kinu u bezuspešnom pokušaju da bar malo popravi odnose između dve zemlje, koji su na najnižem nivou u istoriji.

Peking: SAD da se bave nečim korisnim

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da ne zna za izveštaj "Volstrit žurnala" o otvaranju baze na Kubi, ali je pozvala SAD da vreme utroše na nešto korisno.
- Nadamo se da će relevantne strane fokusirati svoje vreme i napore na stvari koje doprinose međusobnom poverenju i regionalnom miru, stabilnosti i razvoju - kazala je Maova.

Pre toga je "Volstrit žurnal" objavio priču o kineskoj "špijunskoj bazi" na Kubi početkom ovog meseca, nakon čega je Bela kuća saznanja lista nazvala netačnim i obelodanila podatke da se kineske baze za skupljanje obaveštajnih podataka na karipskom ostrvu nalaze još od 2019.

Čiste laži

Kuba je taj prvi izveštaj uglednog američkog lista nazvala "potpuno lažnim i neosnovanim", dok je kinesko ministarstvo spoljnih poslova 9. juna saopštilo da su SAD "eksperti u jurenju senki" u drugim zemljama i u mešanju u njihova unutrašnja pitanja. Peking je, takođe, istakao da Vašington drži Kubu pod sankcijama više od 60 godina, a da istovremeno ima svoju vojnu bazu 'Gvantanamo' na tom ostrvu.

Pojedini američki izvori navode da bi otvaranje kineske baze na Kubi mogao da bude odgovor Pekinga na slanje 100 američkih vojnika na Tajvan ranije ove godine u cilju obuke tamošnje vojske. Oni ističu da je Tajvan otprilike na istoj udaljenosti od Kine kao i Kuba od SAD. Međutim, velika razlika postoji, budući da Vašington prepoznaje Tajvan pod "politikom jedne Kine", dok je Kuba nezavisna zemlja od 1902. godine. Osim toga, Kina u "zapadnoj hemisferi" nema nijednog svog vojnika, a SAD imaju čak 350.000 svojih širom Pacifičkog regiona.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BOGDAN

pre 10 meseci

PA AKO AMERIKA IMA PRAVO DA NAPADA I OKUIRA NEZAVISNE I SUVERNE DRZAVE CLANICE UN I NA OKUPIRANE TERITORIJE AMERIKANCI NE LEGALNO PODIZU SVOJE VOJNE BAZE ZASTO TO ISTO KINA NEMOZE DA KOPIRA OD AMERIKU.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15