• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index/kurir

22.06.2023

09:17

OVO NIJE NORMALNO! EKSPERT ZA PODMORNICE OTKRIO BIZARAN DETALJ O "TITANU"! Od samog početka plovidbe nešto je bilo veoma sumnjivo!

Tanjug/AP

Vesti

OVO NIJE NORMALNO! EKSPERT ZA PODMORNICE OTKRIO BIZARAN DETALJ O "TITANU"! Od samog početka plovidbe nešto je bilo veoma sumnjivo!

Podeli vest

Prema poslednjim informacijama, danas oko 13 sati po našem vremenu bi trebalo da budu potrošene poslednje zalihe kiseonika u podmornici "Titan" koja je sa posadom od pet ljudi krenula do olupine Titanika u nedelju. Nestanak ove podmornice komentarisao je Ivan Mušterić, projektant malih podmornica, prenosi Indeks.

Prema njegovim rečima, od samog početka je bizaran nestanak podmornice. Objasnio je šta je neophodno za podmornicu, kao i za svako drugo plovno sredstvo.

- Podmornica nije prošla ono što je normalno za svako plovno sredstvo na moru, a to je klasifikacijski nadzor nad dokumentacijom i proizvodnjom. Ovo nije rađeno tako, nego je to čovek radio na svoju ruku. Podmornica ne zadovoljava elementarne stvari koje svako plovno sredstvo ima - rekao je Mušterić.

Mušterić smatra da postoji mnogo opasnosti na dubini od 3.800 metara, ali da prosto nema vremena da ih nabroji. Naveo je koje bi bile posledice u slučaju nekoliko mogućih scenarija koji su se dogodili.

- Da je bilo sve kako treba, onda bi ta podmornica mogla da ode na 8000 metara. Da li se urušio trup? Ako jeste, tamo više nikoga nema. Da li je bio požar, prodor vode koji je brzo napunio ceo prostor? Ne znamo. Sumnjam u to da se nešto čuje - dodaje on.

Mušterić je pojasnio sistem komunikacije takve podmornice. Radi se o uređaju za hidroakustičku komunikaciju.

- Svaki registar je tražio da ona to ima. Da li ga ima i da li je ispravan, to ne možemo da znamo. I kada ih budu pronašli, treba ih podići na površinu. Ako je podmornica napunjena vodom, onda će biti teška oko 20 tona, ako nije, onda može biti teška oko četiri ili pet tona. Ona je ili udarila u sam trup Titanika ili je potonula negde u mulju. Ako je u mulju, vrlo ju je teško izvaditi jer ona nema više uzgona - zaključio je Ivan Mušterić, projektant malih podmornica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija