• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

25.06.2023

07:15

ZAŠTO, ČEMU TOLIKA PREDSTAVA! AMERI ČETIRI DANA KRILI ŠTA SE DOGODILO SA TITANOM! Sumnjivo ponašanje Vašingtona u slučaju nestale podmornice!!

printscreen

Vesti

ZAŠTO, ČEMU TOLIKA PREDSTAVA! AMERI ČETIRI DANA KRILI ŠTA SE DOGODILO SA TITANOM! Sumnjivo ponašanje Vašingtona u slučaju nestale podmornice!!

Podeli vest

Američke vlasti znale su da je turistička podmornica "Titan" sa petoricom bogataša unutra implodirala nekoliko sati nakon što je sa njom izgubljen kontakt u nedelju, ali su to četiri dana krile od javnosti. To tvrde neimenovani zvaničnici iz Vašingtona, kao i Džejms Kameron, reditelj čuvenog filma "Titanik" i zaljubljenik u podvodni svet koji je posetio olupinu potonulog broda 30 puta.

On pita zašto je organizovana multimilionska potraga za nestalima, koju je čitav svet pratio, kad se znalo šta se dogodilo sa podmornicom.

Registrovali imploziju

Bogataši Šahzada Davud (48) i njegov sin Sulejman Davud (19), Hamiš Harding (58), Pol-Anri Nargeole (77) i Stokton Raš (61), inače izvršni direktor kompanije "Oušengejt ekspedišens", u čijem je podmornica vlasništvu, zaronili su u "Titanu" u nedelju u osam sati ujutru po lokalnom vremenu. Sat i 45 minuta kasnije podmornica je izgubljena, a nekoliko sati kasnije implodirala je pod pritiskom od oko 380 bara, što je 380 puta jača sila od uobičajenog pritiska.

Američka mornarica to je registrovala. Ona širom obale SAD ima sistem za detektovanje podvodnih zvukova, koji služi za rano upozoravanje na neprijateljske podmornice. Taj sistem je u funkciji od pedesetih godina prošlog veka i dan-danas je u upotrebi.

- Američka mornarica detektovala je akustičnu anomaliju podudarnu sa implozijom ili eksplozijom u blizini mesta gde se nalazila podmornica 'Titan' nekoliko sati nakon što je izgubljen kontakt sa njom. Iako nije bilo sigurno da je u pitanju zvuk implozije podmornice, informacija je prosleđena američkoj obalskoj straži kako bi pomogla u operaciji potrage - rekao je jedan visoki mornarički oficir za američke medije.

Da je američka mornarica znala šta se dešava, ali je uprkos tome nastavila da daje lažnu nadu porodicama stradalih i celom svetu, koji je sa velikom pažnjom pratio potragu, potvrdio je i režiser Džejms Kameron. On kaže da je sam znao šta se dešava.

- Poslao sam mejl svima koje poznajem i rekao im da smo izgubili neke prijatelje. Podmornica je implodirala. Sada se raskomadana nalazi na dnu. Poslao sam to u ponedeljak ujutru - rekao je Kameron.

Predstava za javnost

On dodaje da je znao da se olupina podmornice nalazi tačno ispod njene poslednje poznate pozicije, baš tamo gde je i nađena.

- Uprkos tome, organizovana je multimilionska potraga, koja je izgledala kao šarada i košmar za porodice stradalih. Ljudi su trčali naokolo, pričali o nekom lupanju pod morem, o zalihama kiseonika i o gomili koječega drugog - bio je besan Kameron.

Podsetimo, američka obalska straža saopštila je u četvrtak uveče da je kanadski podvodni robot "odisej" pronašao repni deo "Titana" na dnu okeana na dubini od oko 3.600 metara i otprilike 200 metara od potonulog "Titanika". Kasnije su nađena još četiri dela. Kako je rečeno, dubokomorska vozila nastaviće da rade na mestu olupine radi prikupljanja dodatnih podataka, a vreme nastavka operacije nije određeno. Učesnici potrage, međutim, priznaju da je zbog dubine na kojoj se olupina nalazi i složenosti rada na njoj verovatnoća pronalaska ostataka mrtvih skoro nikakva.

Spasilačka misija koštala bar 6,5 miliona dolara

Misija spasavanja podmornice sa petoricom bogataša koštala je najmanje 6,5 miliona dolara, okvirna je procena eksperata. U njoj su učestvovali avioni, brodovi, podvodna mehanizacija, robotizovane podmornice, roboti i stotine ljudi. Svi oni pokušali su da u što kraćem roku pronađu nestale, ne znajući da su oni mrtvi.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!
Politika

Đurić: Srbija je stabilna, sigurna i slobodna!

Čitajući kojekakve budalaštine koje udarna Đilasova pesnica i fantom koji je pored grada u kome živi menjao čak i ime pa se danas zove Borko izjavljuje prosto se, samo od sebe, nameće pitanje - da li on zaista smatra građane Srbije ludim i glupim?

21.06.2024

18:10

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51