• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/FoxNews

27.06.2023

20:35

PUTIN I PRIGOŽIN NASANKALI ZAPAD! Pobuna bila samo apravan? Amerčki ekspert tvrdi: Strateški potez otvara novi front samo sa jednim ciljem

Reuters/EPA

Vesti

PUTIN I PRIGOŽIN NASANKALI ZAPAD! Pobuna bila samo apravan? Amerčki ekspert tvrdi: Strateški potez otvara novi front samo sa jednim ciljem

Podeli vest

Preseljenje vođe Vagner grupe Jevgenija Prigožina u Belorusiju moglo bi da bude deo šire strategije ruskog predsednika Vladimira Putina da smanji odbranu Ukrajine.

- To je strateški potez da se ojača položaj ruskih snaga i otvori drugi front za rat u Zapadnoj Ukrajini - rekla je autorka i bivša obaveštajna službenica DIA Rebeka Kofler za Fok Nevs Digital. Kofler je rekla da je njena obaveštajna analiza navela da veruje da „pobuna nije bila autentična“.

- Moja obaveštajna analiza sugeriše da je pokušaj državnog udara bio operacija lažne zastave - rekao je Kofler za Fok Nevs Digital. „To je strateški potez da se ojača položaj ruskih snaga i otvori drugi front za rat u Zapadnoj Ukrajini.

Koflerovi komentari dolaze kada je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u utorak potvrdio da je Prigožin sleteo u njegovu zemlju nakon što je tokom vikenda dizao pobunu u Rusiji. Lider Vagner grupe se navodno nalazi u Belorusiji u okviru sporazuma postignutog sa Kremljom o odlasku u tamošnje izgnanstvo u zamenu da se ne suoči sa krivičnim gonjenjem, ali njegovo prisustvo u zemlji je na ivici zemalja koje se graniče sa NATO-om.

Foto: Deep State

Mapa Ukrajine

- Pažljivo pratimo situaciju i potpuno smo spremni da reagujemo ako situacija bude zahtevala - rekao je litvanski zvaničnik za Fok Nevs Digital povodom Prigožinovog preseljenja u Belorusiju.

Prema Kofleru, zemlje poput Poljske i Litvanije , koje se graniče sa Belorusijom na zapadu, odnosno na severu, s pravom gledaju na taj potez sa sumnjom i verovatno već razgovaraju o načinima da se pojača bezbednost.

- Poljska i Litvanija gotovo sigurno razumeju šta se upravo dogodilo, u smislu Putinovog pomeranja šahovskih figura, i verovatno će vršiti pritisak na NATO da im pomogne u povećanju njihovih bezbednosnih mera i povećanju strateških rezervi alijanse u regionu - rekao je Kofler.

Prigožinov dolazak u Belorusiju dolazi dan nakon što je održao govor u kome je objasnio razloge za kratku pobunu, objašnjavajući da su preuzimanje ruskih gradova i kratkotrajni marš na Moskvu pokušaj da se demonstrira vrednost njegovih boraca. Lider Vagner grupe nije priznao bilo kakav dogovor sa Putinom o okončanju pobune, već je rekao da je odustao u pokušaju da spreči bilo kakvo rusko krvoproliće.

Foto: Reuters/AP

Jevgenij Prigožin

Međutim, Kofler je rekao da se „Prigožinu ne može verovati više nego Putinu“, tvrdeći da je lider Vagner grupe iskren samo u pogledu svog „radi u ime Majke Rusije“. 

Majka Rusija je sada Putin“, rekao je Kofler u odgovoru na govor.

Pošto je Prigožin sada u Belorusiji, Kofler veruje da će se pokrenuti mnogo veći plan.

- Putin proširuje bojno polje kako bi smanjio ukrajinske resurse usred kontraofanzive Kijeva - rekla je ona. „Putin takođe ima za cilj da ugrozi istočni bok NATO-a – zato je nedavno Lukašenku poklonio taktičko nuklearno oružje.

Neprekidna neprijateljstva u Ukrajini stvaraju „trajnu tinjajuću krizu u Evropi“ koja će imati „nepredvidive posledice“, primetio je Kofler, navodeći činjenicu da „nuklearno oružje igra veoma istaknutu ulogu u ruskoj vojnoj nauci i doktrini ratovanja“.

Kofler je dodala da je taj sukob stvorio „strateški sukob koji nije viđen još od Hladnog rata i kubanske raketne krize“, tenzije za koje je tvrdila da bi američko rukovodstvo moglo učiniti više za ublažavanje.

„Činjenica da Moskva, Kijev, Vašington ili Brisel nisu pokušali da deeskaliraju ovu krizu, predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost“, rekao je Kofler. „Kao glavnokomandujući i lider slobodnog sveta, predsednik Bajden ima priliku da se umeša, izvrši uticaj SAD i obezbedi stabilnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Mesarović: Srbija čvrsto na svetskoj investicionoj mapi
Politika

Mesarović: Srbija čvrsto na svetskoj investicionoj mapi

U Novom Sadu poslednjih sedam godina je bila najpre jedan od najbližih saradnika tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića, a sada premijera Vlade Srbije, tako da je izbor za srpsku ministarku privrede bio logičan sled karijere Novosađanke Adrijane Mesarović.

07.07.2024

10:43

Radi se punom parom! Ekspo 2027 do kraja godine dobija konture, a u oktobru i zastavu (FOTO)
Društvo

Radi se punom parom! Ekspo 2027 do kraja godine dobija konture, a u oktobru i zastavu (FOTO)

Građani će do kraja godine moći da vide prve konture hala u kojima će biti organizovana Međunarodna specijalizovana izložba Ekspo 2027. u Beogradu, rekao je v.d. generalnog direktora Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica, a direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin najavio je da se očekuje da u oktobru dobijemo i zastavu Ekspa, kada će početi pozivanje zemalja da učestvuju na izložbi.

07.07.2024

10:27

TV

Čim se čuju negativni komentari iz regiona, znamo da Srbija napreduje! Našim komšijama mnogo smetaju putevi, pruge, ali i ujedinjeni srpski narod!
Live TV

Čim se čuju negativni komentari iz regiona, znamo da Srbija napreduje! Našim komšijama mnogo smetaju putevi, pruge, ali i ujedinjeni srpski narod!

Udarci stižu sa svih strana od onih kojima smeta slobodoumna Srbija. Sve više napada na predsednika Vučića dolazi iz zvaničnog Zagreba. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Zoran Babić iz SNS-a. Uživo u program javio se Lazar Stević, dopisnik TV Most, koji je govorio o još jednom napadu na Srbina od strane Albanca na teritoriji KiM.

07.07.2024

10:28

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Najtačniji nedeljni horoskop od 8. do 15. jula! Rakovima novi početak, Bikovima romansa, a evo ko će plivati u parama
Horoskop

Najtačniji nedeljni horoskop od 8. do 15. jula! Rakovima novi početak, Bikovima romansa, a evo ko će plivati u parama

Na nebu su retrogradni Saturn i Neptun u Ribama, tako da se vraćamo u prošlost, a Mars u Biku putuje ka Uranu, tako da je pred nama izazovna astrološka nedelja u kojoj nećemo imati racionalnu predstavu šta je prava odluka. Razočarenja i suočavanje sa realnošću biće propratne manifestacije Neptuna i Saturna u Ribama, a ujedno smo na kraju jednog životnog ciklusa. Venera 11. jula ulazi u Lava i donosi emotivni obrt za Lavove, Strelčeve i Ovnove.

07.07.2024

06:40

Džet set

Srbija