• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.06.2023

21:15

AUDIO SNIMAK KOJI BI MOGAO DA UGROZI TRAMPA! Kreirala ga je vojska i strogo je poverljivo

Tanjug/AP

Vesti

AUDIO SNIMAK KOJI BI MOGAO DA UGROZI TRAMPA! Kreirala ga je vojska i strogo je poverljivo

Podeli vest

Američki mediji nabavili su audio snimak na kojem bivši američki predsednik Donald Tramp priznaje da je čuvao poverljivi dokument nakon što je napustio Belu kuću, prenosi Bi-Bi-Si.

Na snimku se može čuti kako bivši predsednik pretura po papirima i govori: „Ovo je strogo poverljivo“. Tramp se ranije izjasnio da nije kriv po federalnim optužbama za pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima.

Si-En-En je prvi objavio dvominutnu traku, za koju se navodi da je sa sastanka održanog u julu 2021. u Trampovom golf klubu u Bedminsteru u Nju Džersiju. Reč je o razgovoru Trampa sa nekoliko ljudi koji su radili na memoarima njegovog bivšeg šefa kabineta Marka Medouza.

Nije jasno da li su dokumenti pronađeni

Čuje se kako Tramp kaže „ovo su papiri“, pozivajući se na dokument o Iranu koji naziva „strogo poverljivom“. "Ovo je napravila vojska i dala mi ga. Vidite kao predsednik mogao sam da skinem tajnost. Sada ne mogu, znate, ali ovo je još uvek tajna", rekao je Tramp.

Foto: AP/Tanjug

Donald Tramp

Čini se da je to audio snimak koji su federalni tužioci citirali u svojoj optužnici protiv gospodina Trampa. Međutim, iz optužnice nije jasno da li su dokumente koji se pominju na snimku istražitelji uopšte pronašli. Tužioci tvrde da je bivši predsednik u dva navrata pokazao poverljiva dokumenta osobama bez bezbednosne provere.

Tramp se suočava sa ukupno 37 tačaka optužnice za nezakonito zadržavanje poverljivih dokumenata i ometanje napora vlade da ih vrati. Više puta je negirao krivicu. On je rekao da je skinuta tajnost sa svih dokumenata koje je poneo sa sobom iz Bele kuće, ali se čini da mu je objavljeni audio snimak kontradiktoran.

Suđenje će verovatno biti odloženo

U intervjuu za Foks njuz prošle nedelje, Tramp je negirao da je pokazao poverljiva dokumenta ljudima koji nisu ovlašćeni da ih vide na sastanku u Bedminsteru. "Nije postojao nikakav dokument. Bila je to ogromna količina papira i svega ostalog što govori o Iranu i drugim stvarima", rekao je gospodin Tramp.

Tvrdi da je predstavio „novinske priče, članke iz časopisa i članke“. Zajedno sa Trampom, optužen je i njegov pomoćnik Volt Nauta, od koga se očekivalo da se izjasni da nije kriv na ročištu zakazanom za danas. Međutim, ročište je odloženo za 6. jul pošto je njegov let otkazan zbog lošeg vremena.

Suđenje bivšem predsedniku zakazano je za 14. avgust, ali će verovatno biti odloženo. Sudija tek treba da se izjasni o zahtevu tužilaca za odlaganje do 11. decembra. Savezni sudija koji je nadgledao slučaj odbio je u ponedeljak zahtev državnih tužilaca da spisak potencijalnih svedoka ostane u tajnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija