• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.06.2023

22:39

Uhapšen general "Armagedon"? Promena režima u Rusiji! Bitka na Dnjepru! Putin se sastao sa Kadirovim! NATO: Ukrajina prvo mora da pobedi!

Reuters

Vesti

Uhapšen general "Armagedon"? Promena režima u Rusiji! Bitka na Dnjepru! Putin se sastao sa Kadirovim! NATO: Ukrajina prvo mora da pobedi!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 490. dan.

General za koga se navodi da je uhapšen na društvenim mrežama: "Na odmoru sam. Kod kuće"

Postavljaju se pitanja o tome gde se nalazi general-potpukovnik Sergej Surovikin, donedavni najviši ruski general u Ukrajini, koji nije viđen od pokušaja ruskog državnog udara u subotu. Moskovski tajms je, kako smo preneli, preneo pozivajući se na izvore da je Surovikin uhapšen.

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je uhapšen i general-potpukovnik Andrej Judin. Ali on je negirao da su on i njegov šef Surovkin bili u pritvoru.

"Na odmoru sam. Kod kuće", rekao je Judin za Ura.ru.

Sergej Surovikin je drugi komandant ruske vojske i poznat je po svojim vezama sa Vagnerovim šefom Jevgenijem Prigožinom. Neki sugerišu da je znao za Prigožinove planove da se pobuni.

Foto: Tanjug/AP

Sergej Surovikin

Moscov Times: General Surovikin uhapšen

Dva izvora bliska ruskom Ministarstvu odbrane potvrdila su za The Moscov Times da je uhapšen general-potpukovnik Sergej Surovikin, visoki komandant ruske vojske, prenosi Skaj njuz. Vest o hapšenju još nije zvanično objavljena.

Jedan izvor je rekao da je Surovikin stao na stranu Vagnerovog šefa Jevgenija Prigožina tokom pobune i da je kao rezultat toga bio "zgrabljen". Ruski vojni blogeri ranije su preneli glasine o hapšenju Surovikina, koji nije viđen od subote.

Šolc: Cilj naše pomoći nije promena režima u Rusiji

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je da spekuliše o tome koliko dugo će Vladimir Putin ostati na funkciji nakon pobune prošlog vikenda u Rusiji. Upitan da li će Putin još dugo ostati ruski predsednik, Olaf Šolc je rekao da je cilj podrške Zapada da pomogne Ukrajini da se odbrani, ali ne i da dovede do promene režima.

Na pitanje da li se nada da će pobuna okončati Putinovu vladavinu, on je rekao da to ne bi imalo smisla jer nije jasno da li će ono što će doći posle njega biti bolje. „Vagnerove trupe su vojna jedinica koja deluje veoma agresivno širom sveta, a posebno u ratu Rusije protiv Ukrajine“, rekao je on.

Nemačka kancelarka je, međutim, naglasila da veruje da je neuspela pobuna oslabila Putina. „Verujem da je oslabljen jer to pokazuje da autokratske strukture vlasti imaju pukotine i da nije tako čvrsto u sedlu kao što uvek tvrdi“, zaključio je on za nemačku radionicu ARD.

Bitka na Dnjepru: VSU drži mostobrane kod Antonovskog mosta (MAPA)

Oružane snage Ukrajine nastavljaju da drže mostobran na ostrvima u delti Dnjepra kod Antonovskog mosta.

Ruske trupe su izvršile masovni udar iz teških sistema za bacanje plamena (TOS-1A) na položaje VSU, međutim, deo neprijateljskih snaga je i dalje ostao ispod mosta. A kasnije su na mesto prebačena dodatna ukrajinska pojačanja.

Pokušaji VSU da se učvrste primećeni su u oblasti nekoliko ostrva južno od Hersona. Ne postoji sigurna kontrola ruske strane nad sivom zonom u regionu ostrva.

Na skretanju Železna luka- Lazurnoje, diverzantska grupa Oružanih snaga Ukrajine pokušala je iskrcavanje sa manjim čamcima. Prema nepotvrđenim izveštajima, kao rezultat bitke koja je usledila, ukrajinska jedinica je isterana iz tog područja.

 

 

Uprkos paničnim porukama sa prve linije, neprijateljske grupe i dalje zauzimaju relativno male površine terena. Glavni zadatak Oružanih snaga Ukrajine je da skrene pažnju na sebe i primora Oružane snage Ruske Federacije da troše energiju na uspostavljanje reda u određenoj oblasti.

Uzimajući u obzir prebacivanje 93. brigade Oružanih snaga Ukrajine iz Dnjepropetrovske oblasti u pravcu Hersona, uskoro će početi neprijateljstva i pokušaji iskrcavanja trupa severoistočno od srušene brane Kahovske hidroelektrane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa liderom Čečenske republike Ramzanom Kadirovom,

Prethodno je Kadirov na svom Telegram kanalu objavio fotografiju sa ruskim liderom, objavivši da se juče, uoči Kurban-bajrama, sastao sa njim.

Lider Čečenske republike izvestio je Putina o socijalno-ekonomskoj situaciji u Čečenskoj Republici. Ruski lider je, prema rečima Kadirova, čestitao praznik svim muslimanima.
Pored toga, Putin je takođe zamolio Kadirova da prenese pozdrave borcima koji se nalaze u zoni specijalne vojne operacije.
 

 

 

Stoltenberg: Ukrajina prvo mora da pobedi!

Da bi započela bilo kakvu diskusiju o pridruživanju NATO-u, Ukrajina prvo treba da pobedi Rusku Federaciju, rekao je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

- Sada je najhitniji zadatak da se osigura da Ukrajina pobedi kao suverena država. Glavni fokus treba da bude na obezbeđivanju pobede Ukrajine. To je preduslov za bilo kakvu sadržajnu diskusiju o članstvu Ukrajine - rekao je on na konferenciji za novinare. u Briselu.

 

Peskov o napadu na Kramatorsk


Rusija ne gađa civilnu infrastrukturu u Ukrajini, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući navode Kijeva o ubistvu civila u ruskom raketnom napadu u Kramatorsku. 

- Rusija nije gađala civilnu infrastrukturu, napadi su izvedeni na objekate koji su na neki način povezani za vojnom infrastrukturom - rekao je Peskov, a prenosi TAS S. 

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na restoran u ukrajinskom gradu Kramatorsku porastao je na deset, nakon što su u ruševinama pronađena još dva tela, prenosi Rojters.

Kako navodi, među stradalima je četvoro dece.  Policija je saopštila da je u napadu ranjena 61 osoba.

Iz ruševina je spaseno osam osoba, a veruje se da su još tri zarobljene pod ruševinama, rekla je portparolka hitne službe za Donjecku oblast Veronika Bakhal.

 

 

U Kramatorsku 9 mrtvih, ranjeno 60

U noćašnjem ruskom raketnom napadu koji je pogodio prepunu piceriju u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine, poginulo je najmanje devet osoba, uključujući troje dece, saopštile su danas lokalne vlasti i potvrdile da je u toku potraga za preživelima u ruševinama uništene zgrade.

Među žrtvama ruskog raketiranja su i sestre bliznakinje stare 14 godina i jedan 17-godišnji tinejdžer, a ranjeno je 60 ljudi, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi AP. Zvaničnici su naveli da je u napadu korišćena PVO raketa tipa S-300, da je oštećeno 18 višespratnica, 65 kuća, pet škola, dva vrtića, tržni centar, administrativna zgrada i zgrada za rekreaciju.

 

 

 

Zelenski novom odlukom zaprepastio Ruse!

 

Foto: EPA

 

 

 

Čovek blizak Putinu znao da Vagner sprema pobunu?! Njujork tajms izneo šokantnu informaciju

 

 

U Kramatorsku poginule bliznakinje

U raketnom napadu na Kramatorsk poginule su sestre, 14-godišnje Julija i Ana Aksenčenko. One su pre nekoliko dana u lokalnoj školi broj 24 završile osmi razred. U raketnom udaru u kojem je pogošena lokalna picerija poginula je i 17-godišnja devojka, čiji identitet još nije objavljen.

Uovom trenutku ima 9 žrtava raketnog napada na piceriju u Kramatorsku. 

 

 

NATO instruktori ručali u pogođenoj piceriji

 

 

 

 

"Glavni događaj kontraofanzive tek treba da vidite!"


Zelenski smenio direktora kompanije za proizvodnju oružja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je s dužnosti Jurija Husjeva, direktora Ukroboronproma, državnog konglomerata za proizvodnju oružja, prema dekretu objavljenom u utorak uveče. Husjev je tu dužnost obavljao od decembra 2020.

Ukrajinski mediji navode da će njegov naslednik biti 31-godišnji Herman Smetanin, koji vodi fabriku oklopnih vozila u Harkovu. Za sada nema službene potvrde iz kabineta Zelenskog o zameni.

Ukrajinska pravda, online list javlja da je Zelenski očekivao da će Husjev povećati proizvodnju sistema balističkih raketa kratkog dometa Sapsan, ali se to nije ostvarilo. Kijev se do sada uglavnom oslanjao na projektile svojih zapadnih saveznika.

 

Rusi odbili napad!

Ruska vojska je odbila napad ukrajinskih trupa u zaporoškom pravcu, rekao je za Sputnjik Oleg Čehov, portparol grupe Istok.

- Na zaporoškom pravcu, isturene jedinice grupe Istok, uz podršku artiljerije, odbile su neprijateljski napad u području Male Tokmačke. Uništeno je borbeno vozilo i naneti gubici u ljudstvu. Iz haubičke artiljerije neprijatelju su naneti gubici u ljudstvu, uništena je automobilska tehnika nacionalista koji su pokušali da izvedu napad snagama do jednog voda u pravcu Novodanilovke i Lugova - rekao je on.

 

Užas u Kramatorsku, poginulo i troje dece!


Najmanje osam ljudi poginulo je u ruskom napadu na grad Kramatorsk na istoku Ukrajine, saopštile su danas iz ukrajinske službe za vanredne situacije. Među poginulima je i troje dece, dvoje petnaestogodišnjaka i jedno od 11 godina. U saopštenju se navodi da je 56 osoba povređeno, prenosi Rojters.

Ruske snage ispalile su sinoć jedan raketni projektil na kvart s restoranima u gradu Krematorsku na istoku Ukrajine, a drugi projektil na selo na obodu ovoga grada, saopštila je jutros lokalna policija.

"Spasioci rade na terenu i pretražuju ruševine pogođene zgrade u potrazi za ljudima koji su verovatno još ispod zarobljeni", saopštili su zvaničnici hitne službe na Telegramu
U udaru drugog projektila na selo nadomak Krematorska ranjeno je petoro ljudi.

Kako navode ukrajinski zvaničnici pogođeno je i nekoliko zgrada u Kremenčuku, oko 375 kilometara zapadno od Kramatorska, u centralnoj Ukrajini, tačno godinu dana nakon sličnog napada na tamošnji tržni centar u kojem je život izgubilo najmanje 20 ljudi, dok u noćašnjem udaru na Kremenčuk nije bilo prijavljenih žrtava.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija