• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/dailymail/belta/

28.06.2023

12:42

Panika u Rusiji, Prigožin krenuo nazad?! Britanci šokirali planetu: Ide ka Moskvi!

Tanjug/AP

Vesti

Panika u Rusiji, Prigožin krenuo nazad?! Britanci šokirali planetu: Ide ka Moskvi!

Podeli vest

Beloruski Hajun, nezavisni beloruski analitički medijski projekat, objavio je na Tviteru tvrdnju da je sinoć u 22.39 časova po lokalnom vremenu poslovni mlaznjak "Embraer legasi 600", koji se povezuje sa šefom "Vagnera" Jevgenijem Prigožinom, poleteo iz vazduhoplovne baze Mačulišči blizu Minska.

Navedeno je da je ovaj avion, koji je u Belorusiji bio nepunih 15 sati, krenuo ka Rusiji, a da je posle njega iz baze nadomak beloruske prestonice odleteo i drugi poslovni mlaznjak koji je je u utorak ujutru stigao Mačulišči nakon "Embraera legasi 600".

Nije navedeno da li je Prigožin bio u bilo kojoj od ove dve letelice.

Kako piše britanski tabloid Dejli mejl, podaci "Flajtradara" pokazuju da Prigožinov avion kasno sinoć napustio belorusku prestonicu na putu za Moskvu, što je izazvalo spekulacije da šef Vagnera sada ide na lične razgovore sa Vladimirom Putinom.

Belaruski Hajun navodi da su avion povezan sa Prigožinom i druga letelica napustili bazu 39 minuta nakon okončanja sastanka beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka sa vođom vagnerovaca.

Taj sastanak je po informacijama ovog nezavisnog beloruskog analitičkog medijskog projekta trajao pet sati, od 17 do 22 časa po lokalnom vremenu.

Prigožin je u Minsku bio sakriven u hotelskoj sobi bez prozora, zbog straha od mogućeg atentata, tvrdi Dejli mejl.

Rojters je juče ujutru, pozivajući se na podatke sajta Flajtradar24, objavio da je privatni mlazni avion koji se povezuje sa Prigožinom sleteo u Belorusiju.

Ovaj avion "Embraer legasi 600", koji je registrovan u Rusiji, nalazi se na listi sankcija SAD uvedenih protiv vođe "Vagnera", a može da preveze do 13 putnika na razdaljinu od 5.650 kilometara ili osam putnika na razdaljinu od 6.390 kilometara.

Lukašenko je kasnije tokom dana potvrdio da je Prigožin stigao u Belorusiju, a ispričao je i detalje telefonskog razgovora koji je imao sa Prigožinom u subotu, u vreme pobune vagnerovaca koji sa fronta u Ukrajini prešli u Rusiju, zauzeli dva grada i krenuli ka Moskvi.

Uz posredovanje Lukašenka ruski predsednik Vladimir Putin i Prigožin su postigli sporazum o okončanju pobune, a Kremlj je objavio da će Prigožin otići u Belorusiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

"Iskreni patriota, ali nadasve veliki profesionalac": Predsednik Vučić uputio telegram saučešća povodom smrti Radeta Brajovića!
Politika

"Iskreni patriota, ali nadasve veliki profesionalac": Predsednik Vučić uputio telegram saučešća povodom smrti Radeta Brajovića!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća porodici, prijateljima i kolegama povodom smrti Radisava Radeta Brajovića, dugogodišnjeg glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" u kome je istakao da je sa tugom primio vest o njegovoj smrti, jer je, kako je rekao, sa njim otišao još jedan veliki deo časne istorije našeg novinarstva.

08.07.2024

17:53

TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija