• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

28.06.2023

15:53

Rusi u neverici, ko sada komanduje armijom?! Surovikina nema nigde, Vagner napravio haos u vojsci!

AP/Photo

Vesti

Rusi u neverici, ko sada komanduje armijom?! Surovikina nema nigde, Vagner napravio haos u vojsci!

Podeli vest

Nako što su mediji preneli da su neki visokopozicionirani ruski generali znali da Prigožin sprema pobunu, jedan od njih, onaj najvažniji je nestao.

Reč je o nekadašnjem glavnokomandujućem ruskim oružanim snagama u „soecijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, generalu Sergeju Surovikinu, poznatom i kao general Armagedon. Jedna od teorija koja kruži je da je priveden na ipsitivanje zbog zavere za svrgavanje ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Surovikin (56) je drugi po značaju komandant ruskih oružanih snaga. Poznato je da ima veze sa „vođom puča“ Jevgenijem Prigožinom, komandantom Vagnerove plaćeničke vojske.

Izvori iz američkih obaveštajnih agencija su rekli da je jedan visoki ruski general znao unapred za Prigožinove planove da se pobuni protiv Šojgua i načelnika oružanih snaga generala Valerija Gerasimova zbog neuspeha u ratu protiv Ukrajine, izvestio je Njujork tajms.

Kanal je saopštio da, iako je Gerasimov formalno zadržao svoju titulu, „više nije uključen u odluke o pitanjima (u ratu).“

„Specijalnom vojnom operacijom sada komanduje komandant Vazdušno-desantnih snaga Mihail Teplinski“, naveo je kanal Ribar.

Sada ruski proratni Telegram kanal Ribar navodi da Surovikin „nije viđen od subote“ i da je u toku čistka. Kanal, povezan sa vojskom, je naveo: „Gde se nalazi ‘General Armagedon’ nije pouzdano poznato. Postoji verzija da je na ispitivanju“.

Surovikin je u oktobru stavljen na čelo ruskih ratnih napora da bi ga Putin u januaru lišio odgovornosti – a ipak je ostao kao zamenik Gerasimova.

Pre navodnog nestanka Surovikin je u subotu uputio očajnički poziv borcima Vagnera da odustanu od protivljenja vojnom rukovodstvu i vrate se u svoje baze „pre nego što bude prekasno“.

„Zapovedam vam da stanete“, rekao je on na snimku dok se vidi kako stiska oružje u ruci. Otkrio je da mu je naređeno da se vrati u Moskvu sa prve linije fronta.

Sada se čini da je to moglo biti zbog sumnje da je znao za „puč“ i da ga je možda i podržao.

On je tada javno rekao: „Ne možemo igrati na ruku neprijatelju u ovom teškom vremenu za našu zemlju. Pre nego što ne bude kasno, potrebno je poslušati naređenje narodno izabranog predsednika Ruske Federacije.

Navodno nije viđen otkako je snimio ovu poruku.

„Oružana pobuna Vagner postala je izgovor za velike čistke u redovima ruskih oružanih snaga i test lojalnosti ministarstva“, navodi Ribar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija