• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.07.2023

00:15

Zalužni i Najev dobili zadatak od Zelenskog: Hitno ojačajte granicu sa Belorusijom

Reuters

Vesti

Zalužni i Najev dobili zadatak od Zelenskog: Hitno ojačajte granicu sa Belorusijom

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio je danas jačanje granične bezbednosti sa Belorusijom uoči dolaska, uz saglasnost Moskve, boraca Vagnerove paravojne grupe nakon njihove prekinute pobune u Rusiju.

- Odlukom Generalštaba, glavnokomandujući Valeriju Zalužnom i generalu Sergiju Najevu je naređeno da ojačaju severno rukovodstvo kako bi se obezbedio mir - rekao je Zelenski u video snimku emitovanom na Telegramu.

Obavestili su ga o situaciji u Belorusiji

On je rekao da su ga ukrajinske i strane obaveštajne službe, kao i graničari, obavestili o situaciji u Belorusiji danas. U prethodnoj poruci, Zelenski je pomenuo „mere za jačanje ove oblasti“, ne iznoseći detalje.

Posle neuspele pobune u Rusiji pre nedelju dana, šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin pristao je da ode u izbeglištvo u Belorusiju zahvaljujući posredovanju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, saveznika Moskve.

Lukašenko: Iskustvo Vagnerijanaca moglo bi da koristi beloruskoj vojsci

Prema sporazumu, Vagnerovi borci imaju izbor da odu u Belorusiju, da se prijave u redovnu rusku vojsku ili da se vrate u civilni život. Rusko Ministarstvo odbrane mora da vrati svoje teško naoružanje.

Lukašenko je ocenio da bi beloruska vojska mogla imati koristi od iskustva Vagnerovih komandanata, ali je i minimizirao aktivnosti koje bi grupa bila ovlašćena da sprovodi u zemlji.

Ukrajina je više puta govorila da se plaši napada Belorusije, u kojoj se nalaze ruske snage, ali čiji vojnici nisu direktno uključeni u invaziju koju je pokrenula Moskva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija