• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.07.2023

12:39

(VIDEO) Rusi našli zamenu za Vagner?! Nova jedinica ledi krv u žilama, Kijev zna gde će da udare!

Tanjug/Ap/Printscreen

Vesti

(VIDEO) Rusi našli zamenu za Vagner?! Nova jedinica ledi krv u žilama, Kijev zna gde će da udare!

Podeli vest

Nova ruska jedinica "Oluja Z" u kojoj se nalaze osuđeni kriminalci poslata je na dve glavne linije fronta na istoku Ukrajine, izjavio je Serhij Čerevatij, portparol istočne grupacije Oružanih snaga Ukrajine.

Čerevatij je dodao da se u ovom trenutku "više od 120.000 neprijateljskih vojnika" nalazi na pravcu Liman-Kupjansk, a zajedno sa grupacijom kod Bahmuta, jačina ruskih snaga u ovom delu Ukrajine iznosi oko 180.000 trupa.

Među prilično moćnom grupacijom nalaze se i nove jurišne trupe "Oluja Z", za koje je Čerevatij rekao da su regrutovane iz redova osoba s kriminalnim dosijeima.

Anton Geraščenko, savetnik u Ministarstvu odbrane Ukrajine, objavio je na Tviteru 25. juna, dan nakon propale oružane pobune plaćenika iz "Vagnera", da su osuđenici koji čine "Oluju Z" podržali marš trupa Jevgenija Prigožina ka Moskvi, a potom ga optužili da je on sam odustao od toga i pobegao nakon što je postigao dogovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Na video snimku se vide vojnici "Oluje Z" koji stoje držeći oružje, a jedan od njih naziva Prigožina "pacovom".

- Cela "Oluja Z" bila je spremna da krene u akciju za tebe. A ti, pokazalo se, nisi muškarac. Pacov. Nema drugog imena za tebe - kazao je razočarani borac u video snimku koji je na društvenim mrežama podelio Geraščenko.

 

 

Oluja "Z"

Postojanje jedinica Oluja-Z prvi put je otkriveno 6. aprila, kada su ukrajinske snage došle u posed dokumenata u kojima se detaljno opisuje njihovo regrutovanje i formacije.

Rusko Ministarstvo odbrane je počelo da stvara jedinice od osuđenika po modelu Vagner grupe, nakon njihovog sukoba sa Vagnerovim vođom Jevgenijem Prigožinom.

Pripadnici jedinice se regrutuju iz ruskih zatvora. Stupanjem u ovu formaciju, osuđenici dobijaju mogućnost smanjenja zatvorske kazne, kao i zaradu od 2.200 dolara mesečno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija