• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

05.07.2023

12:55

Forin afers otkrio mračnu stranu Zelenskog! Ukrajince čeka pakao čak i ako pobede Rusiju?!

Pixabay/Printscreen Twitter

Vesti

Forin afers otkrio mračnu stranu Zelenskog! Ukrajince čeka pakao čak i ako pobede Rusiju?!

Podeli vest

Politički režim u Ukrajini nakon završetka sukoba mogao bi postati još autoritarniji, navodi američki časopis "Forin afers".

"Opasnost od povratka politike pod nadzorom je, kao i obično, stvarna. Nema garancija da će se održati demokratski dobici koje je zemlja ostvarila. Moguće je, iako ne baš verovatno, da bi Ukrajina mogla da pređe od 'demokratije pod nadzorom', kakva je obično bila poslednjih godina, ka autoritarnijem ili centralizovanijem sistemu", navodi se u tekstu časopisa.

Kako dalje piše u časopisu, kada se pojavi veće protivljenje vladi ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, što će se verovatno desiti nakon završetka vojnog sukoba, on i njegove pristalice mogu biti u iskušenju da zaštite svoje vodeće pozicije tako što će koncentrisati vlast u svojim rukama, čak i ako je početni cilj "samo unapređenje reformi ili obnova zemlje".

Takvo "ojačano presedništvo", primećuje se, moglo bi da pokrene procese koji bi potkopali reforme.

Napominje se da će Zelenski, kada se završi vojni sukob, morati da obnovi i ojača ne samo gradove i infrastrukturu Ukrajine, već i demokratiju. Moraće da stane na kraj težnji da se formira vlada zasnovana na "sistemu protekcije" koju karakteriše korupcija i da razvije sveobuhvatan koncept patriotizma. On će takođe morati da poštuje zakone i duh ukrajinskog ustava.

Kako napominju autori časopisa, sposobnost Zelenskog da se nosi sa ovim izazovima može odrediti sudbinu Ukrajine.

U članku se dalje navodi da je moguće da bi osećaj jedinstva izazvan sukobom u Ukrajini mogao nestati na njegovom kraju, ali bi ukrajinske vlasti mogle da ga zamene novim osećajem nacionalne svrhe zahvaljujući nastojanjima za članstvo u EU, koja će navodno dati novi podsticaj toliko potrebnim reformama.

Autori članka su Henri Hejl, predavač na američkom Univerzitetu "Džordž Vašington", i Olga Onuh, predavač na Univerzitetu u Mančesteru. Članak u časopisu zasnovan je na knjizi ovih autora "Efekat Zelenskog", objavljenoj 2023. godine.

Vladimir Zelenski je u proleće 2022. godine potpisao zakon o zabrani "proruskih" partija u Ukrajini. Odlukom Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu zemlje u njihov broj uključeno je više od 15 partija, među kojima je i "Opoziciona platforma – Za život".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija