• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/daily mail

05.07.2023

14:24

Isplivalo! Bajden mrzi Britaniju! Šok detalji izbora za novog šefa NATO, kandidat Londona izbačen iz igre, Džo gura Ursulu na tron!

Tanjug/AP

Vesti

Isplivalo! Bajden mrzi Britaniju! Šok detalji izbora za novog šefa NATO, kandidat Londona izbačen iz igre, Džo gura Ursulu na tron!

Podeli vest

Predsednik SAD Džo Bajden zalaže se da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bude sledeća šefica NATO -a, nakon što je očigledno uništio nade britanskog ministra odbrane Bena Volasa da će dobiti posao, piše Dejli mejl.

List navodi se da američki predsednik podržava šeficu evropske vlade da preuzme kormilo vojnog saveza sledeće godine.

Podsetimo, aktuelnom generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu mandat je produžen za još 12 meseci, nakon što međunarodna zajednica nije uspela da se dogovori o nasledniku. Međutim, veruje se da je odlaganje delimično zbog toga što Bajden želi gospođu fon der Lajen za tu funkciju, a njen mandat u EU ističe sledeće godine.

Britanski ministar odbrane Volas nedavno je priznao da se imenovanje "neće desiti" uprkos tome što je premijer Riši Sunak lobirao kod američkog predsednika u Vašington prošlog meseca. Bilo je tvrdnji da Bajden "ne želi da podrži Veliku Britaniju". 

Predsednik SAD se često hvali svojim irskim nasleđem i suočava se sa optužbama da je antibritanski. Tokom nedavne posete Ostvu, proveo je nekoliko sati u Severnoj Irskoj. 

Foto: Reuters

Ben Volas

 

Izvor iz NATO-a rekao je za britanski Telegraf da je Bajden pokušavao da ubedi gospođu fon der Lajen, bivšu nemačku ministarku odbrane, da nasledi Stoltenberga. Drugi izvor je rekao da su Bajden i gospođa fon der Lajen izgradili "snažnu vezu" poslednjih godina, podstičući bliske transatlantske veze oko Kine, Ukrajine i klimatskih pitanja.

Fon der Lajen posetila je Belu kuću u martu kada su SAD i EU najavile početak pregovora o kritičnom sporazumu o mineralima. Ona je takođe bila u velikoj meri uključena u pregovore sa Rišijem Sunakom o finalizaciji sporazuma o Bregzitu za Severnu Irsku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija