• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/net.hr

07.07.2023

10:49

Procurili poslednji trenuci komunikacije Titana s podmornicom? "Zamislite taj osećaj, znali su..."

Tanjug/AP

Vesti

Procurili poslednji trenuci komunikacije Titana s podmornicom? "Zamislite taj osećaj, znali su..."

Podeli vest

Snimci navodno poslednje komunikacije podmornice Titan sa brodom na površini Atlantika, pre njenog tragičnog uništenja, postale su viralne.

Oni prikazuju, navodno, poslednje reči člana petočlane posade podmornice, verovatno šefa Oušn gejta Stoktona Raša i tima na matičnom brodu Polarni princ, prenosi Indy100.com.

Ako je suditi po tom dokumentu, putnici su bili svesni problema s podmornicom 18 minuta pre implozije.

Važno je naglasti da autentičnost transkripata još nije zvanično potvrđena, međutim, mnogi kažu da je sadržaj verovatno pravi s obzirom na informacije koje su već o Titanu dali stručnjaci.

Dijalog počinje u 7.52 ujutru, kada brod javlja članovima posade Titana da su spremni za spuštanje do olupine Titanika.

"Uživajte u zaronu, gospodo", kaže im se s broda Polarni princ, a zatim ih obaveštavaju da izvrše proveru sistema, nakon čega su dobili zeleno svetlo za nastavak.

"Svi sistemi funkcionišu normalno. U dobroj smo formi. Nastavljamo spuštanje prema planu", objavljeno je u 8.34 ujutro.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Uspon 

 Nakon 75 minuta, ponovno je potvrđeno da je sve pod kontrolom i da uživaju u vožnji da bi, svega 10 minuta kasnije, stvari krenule po zlu.

Prema transkriptu, u 9.28 posada Titana primetila je alarm sa uređaja za posmatranje. Složili su se da treba odustati od spuštanja i krenuti prema površini.

Uspon je išao mnogo sporije nego što se očekivalo, a sistem je počeo da daje ‘potpuno crvena upozorenja‘.

U 9.50 ujutru Polarni princ je navodno rekao da ne primaju više komunikaciju s Titana i zamolio ih za ažuriranje.

"Ne čitamo vas. Idite na koordinate za oporavak. Javite ako nas čujete."

Transkript se završava u 9.57 ujutro poslednjom molbom s broda:

"Molim vas, odgovorite ako ste u mogućnosti."

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Zamislite taj osećaj…"

Komentatori na TikToku sa tugom i zaprepašćenjem komentarisali su informacije o poslednjim trenucima petorice putnika na Titanu.

"Znali su da su u nevolji, zamislite taj osećaj bespomoćnosti. Mora da je bilo grozno sluti te zvuke", napisao je jedan korisnik te društvene mreže.

"Možda nisu patili, ali znali su da nešto nije u redu", komentarisao je drugi.

Podsetimo, petoro putnika poginulo je u imploziji podmornice nakon što je plovilo 19. juna nestalo tokom putovanja do olupine potonulog broda "Titanik". Stadali su milijarder Hamiš Harding, pakistanski biznismen Sahzad Davud i njegov sin Suleman, francuski okeanograf i stručnjak za Titanik Pol-Anri Naržole i osnivača "Oušen Gejta" Stokton Raš.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija