• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.07.2023

21:31

NATO odlučan da uništi Rusiju?! Ukrajina mora da dobije kasetne bombe, suočavamo se sa brutalnim ratom

Tanjug/AP

Vesti

NATO odlučan da uništi Rusiju?! Ukrajina mora da dobije kasetne bombe, suočavamo se sa brutalnim ratom

Podeli vest

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pokazao je razumevanje za trenutno razmatranje u Sjedinjenim Američkim Državama da naoružaju Ukrajinu kasetnom municijom protiv Rusije.

- Suočavamo se sa brutalnim ratom - rekao je Stoltenberg, napominjući da su obe strane koristile kasetne bombe.

Međutim, Stoltenberg je naglasio da Ukrajina koristi kasetnu municiju za odbranu. „Rusija koristi kasetnu municiju za napad, za invaziju na Ukrajinu. Ukrajina koristi kasetnu municiju da bi se zaštitila od agresora“, rekao je on. Stoltenberg je rekao da je na pojedinačnim saveznicima da odluče koje će oružje i opremu poslati Ukrajini, ali je napomenuo da NATO nema zajednički stav o upotrebi kasetnih bombi.

Kasetna municija je zabranjena u više od 120 zemalja

Američki mediji izvestili su u četvrtak da se očekuje da će SAD snabdevati Ukrajinu kasetnom municijom za njenu borbu protiv ruske invazije. Njujork tajms je citirao neimenovanog visokog zvaničnika administracije u administraciji predsednika Džoa Bajdena, ne navodeći detalje.

Kasetna municija, zabranjena u više od 120 zemalja, oslobađa mnogo manjih bombi koje mogu da ubiju neselektivno na velikom području, preteći civilima. Municija je kontroverzna jer neeksplodirana "zvona" mogu godinama ostati na zemlji i kasnije eventualno eksplodirati.

Human Rights Vatch je u nedavnom izveštaju izvestio da i ruske i ukrajinske snage koriste kasetnu municiju, pozivajući obe zemlje da prestanu da je koriste i apelujući na SAD da ih ne isporučuju. Očekuje se da će Bajdenova administracija paket objaviti u petak, prenosi CBS Nevs. Portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša rekao je da se protivi nastavku upotrebe kasetne municije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija