• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/dailymail

09.07.2023

10:46

Šok u Rusiji! Britanci tvrde: Putin je smenio ključnog generala!

EPA/Reuters

Vesti

Šok u Rusiji! Britanci tvrde: Putin je smenio ključnog generala!

Podeli vest

Načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov više ne upravlja Specijalnom vojnom operacijom, a umesto njega, ruski predsednik Vladimir Putin je za komandanta ruskih snaga u Ukrajini postavio generala-pukovnika Mihaila Teplinskog, tvrdi britanski tabliod Dejli mejl.

General Valerij Gerasimov, 67, uklonjen je sa mesta komandanta ruskih snaga u Ukrajini manje od šest meseci nakon što je imenovan. Zamenio ga je general-pukovnik Mihail Teplinski, tvrde pojedini ruski mediji, kao i Telegram kanali koji se bave izveštavanjem o ratu u Ukrajini.

Gerasimov će ostati na čelu ruskih oružanih snaga kao načelnik Generalštaba, ali ukupna odgovornost za rat sada pripada Teplinskom , komandantu Vazdušno-desantnih snaga, navodi Moskva tajms pozivajući se na izveštaje ruskih Telegram kanala. Gerasimov nije viđen u javnosti još od pobune Vagnera. 

Ovaj potez dolazi samo nekoliko nedelja nakon Vagnerove oružane pobune protiv Putinovog režima koju je podstakao vođa vojne grupe privatnih plaćenika Jevgenij Prigožin, nekada blizak Putinov prijatelj.

Niti njegov zamenik general Sergej 'Armagedon' Surovikin, za koga se priča da je pod istragom zbog saznanja o pokušaju 'puča' i prećutne podrške Prigožinu, niti zamenik ministra odbrane Junus-bek Jevkurov, koji se sastao sa Prigožinom na dan pobune, nisu viđeni od pobune Vagnera.

Ruski Telegram kanal Ribar, popularni ruski vojni blog čiji je autor bivši vojni prevodilac Mihail Zvinčuk, tvrdi da Gerasimov sada „nema nikakve veze sa vojnim operacijama“, dok je Teplinski je opisan kao „de fakto zadužen za vojnu operaciju“, navodi Moskva tajms.

Ko je Mihail Teplinski?

Podsetimo, Institut za proučavanje rata iz Vašingtona je još u aprilu ove godine pisao da je ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da se osloni na zapovednika ruskih vazdušno-desantnih snaga, general-pukovnika Mihaila Teplinskog kako bi, možda, postigao odlučujuće rezultate u ratu.

Da je Teplinski ponovo u igri, videlo se onog trenutka kada je Vladimir Putin posetio Heničesk, grad na jugu Hersonske regije, koji je postao centar ruskih snaga, a odmah pored njega sedeo je taj general vazdušno-desantnih snaga. Institut za proučavanje rata je tada izneo tezu da njegovo "novo pojavljivanje pokazuje da ruska komanda verovatno želi da stavi veći naglasak na ulogu vojnog vazduhoplovstva u ruskim ofanzivama".

Britansko Ministarstvo obrane smatra da je Teplinski jedan od nekoliko ruskih generala kog široko poštuju vojnici i kolege, kao i da "njegova karijera, koja je u poslednje vreme turbulentna, pokazuje da su se povećale tenzije između frakcija ruskih generala oko pristupa koji Rusija ima u Ukrajini".

Međutim, Teplinski je dobro odradio svoj domaći zadatak i dobio priznanje za kvalitetno povlačenje ruskih snaga prošle jeseni iz Hersona, koje su tada bez većih gubitaka uspele da izvuku ljudstvo i opremu. Britanci su ga opisali kao "sposobnog i pragmatičnog zapovednika", ali zapadni analitičari iznosili su tezu kako u ruskom bezbednosnom aparatu postoje različite struje koje se bore za vlast.

Mihail Jurjevič Teplinski je služio u 106. gardijskoj vazduhoplovnoj diviziji iz Tule, a u 1990-ih je učestvovao u ruskoj operaciji u Pridnjestrovlju, Prvom i Drugom čečenskom ratu. Za iskazanu hrabrost je još 1995. nagrađen odlikovanjem Heroj Rusije. Kontinuirano je napredovao i 2021. Putin mu je dodijelio čin general-pukovnika, a u junu 2022. imenovan je za zapovednika ruskih vazdušnih snaga. Reč je o elitnim jedinicama sa oko 45.000 pripadnika, ali koje su desetkovane u Ukrajini. Posebno su teško poražene u pokušaju zauzimanja Hostomela pokraj Kijeva, kada su Ukrajinci u dvodnevnoj bitki masakrirali ruske padobrance.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija