• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.07.2023

22:38

Američko ministarstvo odbrane tvrdi: U napadu dronom ubijen vođa Islamske države u Siriji!

EPA/ Senior Master Sgt. Paul Holcomb HANDOUT

Vesti

Američko ministarstvo odbrane tvrdi: U napadu dronom ubijen vođa Islamske države u Siriji!

Podeli vest

Američka vojska saopštila je danas da je izvela napad u kojem je ubijen Usama al Muhadžir, vođa Islamske države u istočnoj Siriji.

Američka vojska saopštila je danas da je izvela napad u kojem je ubijen Usamah al-Muhadžir, vođa Islamske države na istoku Sirije.

- Napad u petak izveli su iste bespilotne letelice MK-9 koje su ranije tokom dana uznemirilavali avioni ruske avijacije, tokom susreta koji je trajao skoro dva sata - navodi se u saopštenju Centralne komande SAD.

Nije jasno kako je američka vojska potvrdila da je ubijeni al Muhadžir, a Centralna komanda nije dala više detalja o njemu. U saopštenju se navodi da nema indicija da su u napadu stradali civili.

- Jasno smo stavili do znanja da ostajemo posvećeni pobedi Islamske države u celom regionu - rekao je u saopštenju general Erik Kurila, komandant američke Centralne komande, prenosi portal Index.hr.

SAD: IS ostaje najveća pretnja u regionu

Vašington je pojačao racije i operacije protiv osumnjičenih operativaca Islamske države u Siriji, ubijajući i hapseći vođe koji su se sklonili u oblastima koje podržava Turska, nakon što je grupa izgubila svoju poslednju teritoriju u Siriji 2019.

Kampanja koju predvode SAD u kojoj je ubijen bivši lider Isisa Abu Bakr al Bagdadi, koji se proglasio "kalifom svih muslimana", od tada je na meti preživelih lidera, za koje se veruje da su planirali napade u inostranstvu.

Američki vojni komandanti kažu da Isi ostaje značajna pretnja u regionu, iako su njene sposobnosti oslabljene i sposobnost da ponovo uspostavi svoju mrežu. Na svom vrhuncu 2014. godine, Isis je kontrolisao jednu trećinu Iraka i Sirije. Iako je poražen u obe zemlje, njegovi militanti nastavljaju da napadaju pobunjenike.

Sastanak s ruskim avionima

Američko ratno vazduhoplovstvo je ranije objavilo video snimak za koji je reklo da pokazuje susret između dronova i ruskih borbenih aviona u sredu, što je primoralo MK-9 Ripere da preduzmu akciju izbegavanja. Štab američkih vazduhoplovnih snaga je u saopštenju naveo:

- Ovi događaji predstavljaju novi nivo neprofesionalnog i nesigurnog ponašanja ruskih vazduhoplovnih snaga koje deluju u Siriji.

General-potpukovnik Aleks Grinkevič, komandant Devete vazduhoplovne snage na Bliskom istoku, rekao je da je jedan od ruskih pilota pomerio svoju letelicu ispred drona i zapalio naknadno sagorevanje SU-35, zbog čega operater dronova nije mogao bezbedno da upravlja avionom .

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija