• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

10.07.2023

14:49

Rusi šokirani izdajom Erdogana! "Licemeru, ugledaj se na Orbana!"

EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT

Vesti

Rusi šokirani izdajom Erdogana! "Licemeru, ugledaj se na Orbana!"

Podeli vest

Prebacivanje komandanata "Azova" iz Turske u Kijev uz kršenje postignutih sporazuma, kao i izjave o ubrzanom prijemu Ukrajine u NATO, ukazuju na to da Turska iz neutralne zemlje prelazi u neprijateljsku, upozorio je danas predsednik komiteta Saveta Ruske Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Bondarev, prenosi TASS.

- Događaji koji su se desili prošlih nedelja, nažalost, jasno pokazuju da Turska postepeno i sigurno prelazi iz neutralne zemlje u neprijateljsku - rekao je on. 

Prema njegovim rečima, razlozi za ovakav neprijateljski iskorak Turske su, s jedne strane, pritisak Alijanse, ali i faktički raskid sporazuma o žitu, sa druge. 

- Posle posete [Volodimira ] Zelenskog Ankari 7. jula 2023, turska strana donela je provokativne odluke - rekao je Bondarev.

Turske vlasti su u subotu predale Kijevu vođe organizacije "Azov", koji je trebalo da do kraja SVO ostanu u kućnom pritvoru u Turskoj.

Ostanak vođa "Azova" u Turskoj "bio je kamen temeljac sporazuma o razmeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine", naveo je Bondarev, dodajući da je "Turska to namerno ignorisala, te da je još istupila za ubrzan ulazak Ukrajine u NATO i izgradnju fabrike za proizvodnju borbenih dronova u Ukrajini". 

"Čovek sa više lica da se ugleda na Orbana"

- Redžep Tajip Erdogan koji ima mnogo lica i ranije je donosio glupe i impulsivne odluke: koketirao je sa Islamskom Državom, uticao na pad ruskih aviona, davao Ukrajini dronove, a ovakvo ponašanje i nije bilo moguće drugačije opisati nego kao nož u leđa", što je predsednik RF Vladimir Putin tako i okarakterisao - rekao je Bondarev

Iz Saveta Federacije danas napominju da je Moskva i ranije opraštala Ankari bezbednosne propuste - imajući u vidu ubistvo ruskog ambasadora u toj zemlji Andreja Karlova 2016. godine, i da je pomagala predsedniku Turske Erdoganu da ostane na vlasti tako što mu je predala obaveštajne podatke o pobunama koje su se planirale. 

Ipak, kako je ocenio Bondarev, jedino je ekonomska korist do sada "budila savest kod turskog lidera".

- Jasno je da su nacionalna bezbednost i sopstveni interesi prioritet. Ali čak i pod velikim pritiskom kolektivnog Zapada moguće je sačuvati obraz, što je više puta pokazao premijer Mađarske Viktor Orban Erdogan stalno očekuje da će biti shvaćen i da će mu biti oprošteno. Međutim, ruska strana je i strpljiva i milostiva, ali i razume ko su pravi neprijatelji i prijatelji. Sa Turskom nas povezuju mnogi politički interesi, dok je svima odavno očigledno da Turska nikada neće biti primljena u EU, a i NATO-u je ona potrebna samo da bi kontrolisali moreuze u Crnom moru - objasnio je Bondarev. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija