• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

11.07.2023

15:19

Zelenskom gori pod nogama! Češki predsednik saopštio Ukrajini teške vesti!

Reuters/AP/Printscreen Rybar

Vesti

Zelenskom gori pod nogama! Češki predsednik saopštio Ukrajini teške vesti!

Podeli vest

Ukrajina će verovatno morati da pregovara sa Rusijom na osnovu napretka postignutog do kraja ove godine, rekao je češki predsednik Petr Pavel u utorak u Vinjusu na marginama samita NATO-a.

Prema Pavelu, potrebno je biti „realan“ u pogledu činjenice da će se prozor mogućnosti za ukrajinske teritorijalne dobitke manje-više zatvoriti do kraja godine, prenosе češki mediji.

Istovremeno, Pavel je komentarisao i uspehe kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

"Ukrajina polako zauzima teritoriju, Ukrajinci verovatno i dalje traže slabosti u ruskoj odbrani. Još nisu povezali značajne snage koje su pripremili", rekao je Pavel.

Prema Pavelovim rečima, ruska strana je uspela da pripremi odbrambene linije i ima nadmoć u vazduhu. Međutim,  prema njegovim rečima, Ukrajinci su „mnogo motivisaniji“ i „opremljeni boljom opremom“, ali im nedostaje municija i avioni da bi „bili zaista efikasni“.

On kaže da Oružane snage Ukrajine imaju sve manje vremena da napreduju na liniji fronta, ne samo zato što će to biti teže sa početkom zime, već i zbog predstojećih izbora u Sjedinjenim Državama, Rusiji i samoj Ukrajini.

- Videćemo dalje smanjenje spremnosti da se Ukrajina masovno podrži dodatnim naoružanjem. Tako da će sve ove okolnosti verovatno dovesti do toga da ono što bude postignuto do kraja godine, postane polazna tačka za mirovne pregovore - rekao je Pavel.

Češki lider smatra da je Ukrajini, osim municije i vojne opreme, potrebna i „podrška i poverenje“, to jest budući ulazak u NATO. Prema Pavlovim rečima, saveznici mogu da podignu moral Ukrajinaca obećanjem da će započeti proces pridruživanja odmah nakon završetka neprijateljstava, napominje CTK.

Ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna. Glavni udar Oružanih snaga Ukrajine koncentrisan je na sektor Zaporožja. Kijev je bacio u borbu brigade obučene od strane NATO-a i naoružane zapadnom opremom, uključujući tenkove Leopard.

Kako je 3. jula izjavio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu , tokom bezuspešnih napada, Oružane snage Ukrajine izgubile su 18 aviona i helikoptera i 920 oklopnih vozila, uključujući 16 tenkova Leopard, skoro 100% tenkova ovog tipa koje su isporučila Poljska i Portugalija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija