• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/bbc

13.07.2023

11:49

Moćni "Kerber" zapalio Evropu! Toplotni talas odnosi živote, najgore tek dolazi!

Pixabay

Vesti

Moćni "Kerber" zapalio Evropu! Toplotni talas odnosi živote, najgore tek dolazi!

Podeli vest

Toplotni talas "Kerber" zahvatio je delove južne Evrope i severozapadne Afrike, sa mogućim rekordnim temperaturama u narednim danima.

Očekuje se da će temperature premašiti 40 stepeni Celzijusa u delovima Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske.

U Srbiji se u pojedinim delovima zemlje očekuje 40 stepeni, dok je Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke temperature u drugoj polovini jula.

U Italiji bi temperature mogle dostići i do 48,8 stepeni Celzijusa.

Crveni meteoalarm je na snazi u 10 gradova, poput Firence i Rima.

U utorak je muškarac u četrdesetim godinama na severu Italije preminuo usled kolapsa.

Italijanski mediji su preneli da je 44-godišnji radnik farbao linije na pešačkom prelazu u gradu Lodi, u blizini Milana, pre nego što se srušio od vrućine.

Prebačen je u bolnicu gde je kasnije preminuo.

- Suočavamo se sa nepodnošljivim toplotnim talasom.  Možda bi bilo rešenje da se u najtoplijim satima preduzimaju sve korisne mere predostrožnosti da se izbegnu tragedije poput ove koja se dogodila danas u Lodiju - napisao je italijanski političar Nikola Fratojani na Tviteru.

Nekoliko turista se već srušilo zbog toplotnog udara, poput Britanca ispred Koloseuma u Rimu.

Očekuje se da će toplotni talas „Kerber" - koji je Italijansko meteorološko društvo nazvalo po troglavom čudovištu iz Danteovog pakla - usloviti ekstremne prilike u narednih nekoliko dana.

Meteorološka služba najavljuje da će temperature dostići vrhunac u petak, a BBC Vreme kaže da bi veliki delovi južne Evrope mogli da iskuse temperature gde će živa na termometru pokazivati od 40 do 45 stepeni Celzijusa, a možda i više.

Vrućina će se verovatno nastaviti i tokom vikenda, dok BBC Vreme prognozira da bi u Pragu, glavnom gradu Češke, u subotu temperature mogle dostići čak 36 stepeni, što je znatno više od proseka - 24 stepena u julu.

Najviša temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusa zabeležena je u blizini Sirakuze na italijanskom ostrvu Sicilija u avgustu 2021.

Više od 60.000 ljudi umrlo je u Evropi od posledica vrućine prošle godine.

Strahuje se da bi ovaj toplotni talas ovog leta mogao izazvati mnogo više smrtnih slučajeva.

Toplotni talas je termin za period toplog vremena u kome su temperature više nego što se očekuje za to doba godine.

Stručnjaci kažu da su periodi izuzetno vrućeg vremena sve češći i da klimatske promene znače da je sada normalno da se dosegnu rekordne temperature.

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze saopštio je da je na globalnom nivou ovaj jun bio najtopliji u istoriji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija