• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

13.07.2023

14:39

Nova vlada Crne Gore već formirana?! Borba tvrdi: Podeljeni resori! Evo kome je šta pripalo i imena pojedinih ministara!

Tanjug/AP

Vesti

Nova vlada Crne Gore već formirana?! Borba tvrdi: Podeljeni resori! Evo kome je šta pripalo i imena pojedinih ministara!

Podeli vest

Iako se konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora mogu očekivati tek sredinom naredne sedmice, deo medija tvrdi da je nova izvršna vlast već formirana i da će je činiti Evropa sad, Demokrate i predstavnici manjina, što će biti većina od 41 poslanika u Skupštini Crne Gore.


Premijer će biti Milojko Spajić, dok će njegovi potpredsednici biti Branko Krvavac, Momo Koprivica, Ervin Ibrahimović i Nik Đeljošaj, piše portal podgoričke Borbe pozivajući se na svoja saznanja.

Nova Vlada će, kažu, imati 22 ministarstva i četiri potpredsednika. Evropi sad je pripalo osim premijera i potpredsednika vlade još devet resora koje će podieliti sa svojim koaliconim partnerima, Demokrate su dobile osim potredsedničkog mesta još i pet ministarskih funkcija, Bošnjačkoj stranci je pripalo pet ministarstava, albanskim opcijama su pripala dva ministarska mesta i jedno je dobila Hrvatska građanska inicijativa.

Novi predsednik Skupštine, piše portal, biće Aleksa Bečić, lider Demokrata.

Nova Vlada će imati četiri potpredsednika: Ervin Ibrahimović će biti zadužen za spoljnu i evropsku politiku; Momo Koprivica će biti zadužen za politčki sistem, unutrašnju politiku i bezbednost; Nik Đeljošaj za regionalni razvoj, a Branko Krvavac iz Evrope sad za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

Osim što će biti zadužen za pomenuto potpredsedničko mesto Ervin Ibrahimović će biti i novi ministar spoljnih poslova. Planirano je, dodaju, da MUP pripadne Demokratama, a na tu funkciju bi trebao da bude imenovan Boris Bogdanović, dok novi ministar pravde treba da bude Andrej Milović iz Evrope sad.

Evropa sad se nije izjašnjavala o ostalim kadrovskim rešenjima, ali su im pripala mesta ministarsta prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, ministarstvo ekonomskog i zelenog razvoja, ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoj, ministarstvo zdravlja i ministarstvo sporta i mladih i kulture i medija.

Foto: Reuters

Milojko Spajić

 

Demokrate su uzele još ministarstvo odbrane, ministarstvo prosvete i ministarstvo šumarstva i vodoprivrede.

Bošnjačka stranka će rukovoditi ministarstvom saobraćaja, ministarstvom rada i socijalnog staranja, ministarstvom energetike i rudarstva, ministarstvom poljoprivrede i ministarstvom dijaspore.

Albanska alijansa je dobila ministarstvo evropskih integracija pod uslovom da na tu poziciju dođe Genci Nimanbegu, u suprotnom, taj resor će pripasti drugoj albanskoj listi-Albanskom forumu, koji će pokrivati i ministarstvo javne uprave, gde će na poziciji ostati Maraš Dukaj.

Hrvatska građanska inicijativa je dobila ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i na toj poziciji će biti Adrian Vuksanović.

Borba piše da im je potvrđeno da je ostavljena mogućnost da u SNP uđe u vladu, a resor za njih bi napravili u dogovoru Evropa sad, Demokrate i Bošnjačka stranka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija