• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.07.2023

07:00

Putinova čistka! Želi da očisti redove od izdajnika?! Uhapšeno najmanje desetak visokorangiranih oficira nakon pobune Vagnera

Tanjug/Fotoilustracija

Vesti

Putinova čistka! Želi da očisti redove od izdajnika?! Uhapšeno najmanje desetak visokorangiranih oficira nakon pobune Vagnera

Podeli vest

Rusija je uhapsila više visokih vojnih oficira dok Kremlj nastoji da očisti vojsku od onih za koje sumnja da su nelojalni nakon Vagnerovog ustanka.

Dobro pozicionirani izvori tvrde da je najmanje 13 visokih oficira od tada privedeno, a neki su kasnije pušteni, a drugi suspendovani ili otpušteni sa svojih funkcija dok inkvizicija Vladimira Putina traži izdaju u redovima.

Među onima za koje se veruje da su ispitani su general Sergej Surovikin, šef ruskih vazdušno-kosmičkih snaga koji je poznat kao "general Armagedon" zbog svojih krvavih kampanja bombardovanja u Siriji, piše Volstrit  džurnal .

Foto: Tanjug/AP

Sergej Surovikin

Najviši oficir nije viđen u javnosti od dana pobune, iako je jedan ruski zvaničnik ranije ove nedelje tvrdio da "trenutno nije dostupan" jer se odmarao.

Među ostalim višim oficirima za koje se veruje da su bili meta su Surovikinov zamenik komandanta, general-pukovnik Andrej Judin, zamenik načelnika vojne obaveštajne službe, general-potpukovnik Vladimir Aleksejev i bivši zamenik ministra odbrane Mihail Mizincev.

Nekoliko nedelja nakon što je dramatična pobuna videla kako vojnici plaćeničke vojske marširaju na Moskvu pre nego što su stali nakon razgovora u poslednjem trenutku između predsednika Vladimira Putina i šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, čini se da su počele represalije unutar oružanih snaga. 

 

 

Prigožin, koji takođe nije viđen u javnosti od završetka pobune, marširao je na rusku prestonicu zahtevajući ostavku ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova. 

Međutim, njih dvojica su od tada ostali na svojim poslovima i Prigožin - koji je rekao da pobuna nije potez protiv Putina - počeo je da prebacuje svoju privatnu vojsku u Belorusiju.

Na meti su, međutim, bili i drugi visoki oficiri, među kojima je i Surovikin – za koga upućeni tvrde da je znao za pobunu 23. juna pre nego što se ona dogodila, ali nije učestvovao u njenom planiranju – među onima koji su privedeni i odvedeni na ispitivanje, rekli su izvori za VSJ.

„Pritvaranja se odnose na čišćenje redova onih za koje se veruje da se više ne može verovati“, rekao je jedan za list.

Foto: Reuters/AP

Jevgenij Prigožin

Veruje se da je 56-godišnjak blizak vođi Vagnera Prigožinu, koji ga je u javnosti hvalio kao najkompetentnijeg vojnog komandanta Rusije.

„Surovikin je legendarna ličnost, rođen je da verno služi domovini“, rekao je Prigožin o Surovikinu u oktobru 2022.

Surovikin je nestao iz vidokruga javnosti otkako je Vagnerova kratkotrajna pobuna prošlog meseca izazvala šok širom Rusije.

Poslednji put je viđen kada je pozvao šefa Vagnera da opozove svoje ljude u veoma neobičnom video apelu. Neobrijan i namrgođen, pozvao je Prigožina da stane.

Kremlj je odbacio izveštaje o njegovom pritvoru, ali neizvesnost oko sudbine generala i dalje postoji.

Ove nedelje Andrej Kartapolov, šef odbora za odbranu u Donjem domu ruskog parlamenta, rekao je da Surovikin „sada odmara, trenutno nije dostupan“.

Na spisku onih za koje se veruje da su privedeni nalazi se i Mihail Mizincev, bivši zamenik ministra odbrane koji se pridružio Vagner grupi u aprilu.

Foto: AP PHOTO

Mihail Mizincev

Još jedan visoki oficir, general-major Ivan Popov – koji je zadužen za 58. armiju koja se bori na jugu Ukrajine – tvrdi da je razrešen dužnosti nakon što je zvaničnicima rekao istinu. 

Popov, čije su trupe centralna tačka ukrajinske kontraofanzive, rekao je u audio izjavi svojim trupama objavljenoj kasno u sredu da je smenjen posle sastanka sa najvišim vojnim snagama.

On je rekao da je vojno rukovodstvo ljutito zbog njegovog iskrenog govora o izazovima sa kojima se suočavaju njegove snage, posebno o nedostatku radara za praćenje neprijateljske artiljerije, što je rezultiralo ogromnim ruskim žrtvama.

„Vrhunski oficiri su me očigledno videli kao izvor pretnje i brzo su izdali naređenje da me se otarase, koje je ministar odbrane potpisao za samo jedan dan“, rekao je on.

„Ukrajinska vojska nije mogla da probije odbranu naše vojske, ali nas je vrhovni komandant udario u leđa, izdajničko i kukavički obezglavivši vojsku u ovom najtežem trenutku.“

Foto: Reuters

Valerij Gerasimov

Popov, koji koristi ime Spartak, oslovljava svoje trupe sa „moji gladijatori“ u audio poruci koju je objavio penzionisani general Andrej Gurulev, koji je u prošlosti komandovao 58. armijom, a trenutno služi kao zakonodavac.

58. armija se sastoji od nekoliko divizija i manjih jedinica.

Ovaj 48-godišnjak, koji je postao komandir voda da predvodi veliku grupu snaga, ohrabrivao je svoje vojnike da dođu direktno kod njega u slučaju bilo kakvih problema - lagan pristup koji je bio u oštroj suprotnosti sa čvrstim formalnim stilom komandovanja uobičajenim za ruska vojska.

Ruski vojni blogeri kažu da je on nadaleko poznat po tome što je dao sve od sebe da izbegne nepotrebne gubitke – za razliku od mnogih drugih komandanata koji su bili željni da žrtvuju svoje vojnike da bi prijavili uspehe.

Suočio sam se sa teškom situacijom sa najvišim rukovodstvom kada sam morao ili da ćutim i da se ponašam kao kukavica, govoreći ono što su oni hteli da čuju, ili da stvari nazivam njihovim imenom, rekao je Popov.

„Nisam imao pravo da lažem zbog tebe i naših palih drugova.“

 

 

Ruski vojni blogeri rekli su da su izjave Popova, u kojima je govorio i o potrebi rotacije svojih trupa, koje se od početka juna bore da odbiju ukrajinsku kontraofanzivu, razbesnele načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova, koji je odmah naredio njegovu smenu.

Gerasimov je prikazan kako se sastaje sa vojnim oficirima na video snimku koje je Ministarstvo odbrane objavilo u ponedeljak, što je prvi put da je viđen od prošlomesečne neuspele pobune Prigožina, koji je zahtevao njegovo smenjivanje.

Sergej Markov, prokremljovski politički analitičar, primetio je da Popovova izjava odražava kritiku Prigožina na vrh vrha.

Međutim, dodao je da generalova izjava nije pobuna, već poziv u pomoć ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Ovakvi javni sporovi u vrhu ruske vojske nisu demonstracija sile“, rekao je on.

Tokom pobune koja je trajala manje od 24 sata, plaćenici iz Prigožinove grupe Vagner brzo su projurili kroz južni ruski grad Rostov na Donu i zauzeli tamošnji vojni štab bez pucanja pre nego što su se odvezli na oko 200 kilometara (125 milja) od Moskva.

Prigožin je pozvao svoje plaćenike nazad u njihove logore nakon što je postigao dogovor o okončanju pobune u zamenu za amnestiju za njega i njegove plaćenike i dozvolu da se presele u Belorusiju.

Pobuna je predstavljala najveću pretnju Putinu u njegovoj više od dve decenije na vlasti i narušila njegov autoritet, iako je Prigožin rekao da pobuna nije bila usmerena protiv predsednika, već da je namera da se iznudi smenjivanje generala Gerasimova i ministra odbrane Sergeja Šojgua, čije je rukovođenje akcijom u Ukrajini kritikovao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)
Društvo

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas puštanju u rad dela stanične zgrade Železničke stanice Novi Sad i najavio da će do kraja avgusta ili početkom setpembra biti završene sve druge stanice na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, koja bi trebalo da bude puštena u saobraćaj najkasnije početkom decembra.

05.07.2024

16:30

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija