• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.07.2023

22:41

Deset meseci od smrti Mahse Alimi: ''Policija za moral'' ponovo na ulicma Irana, evo šta će kontrolisati!

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Vesti

Deset meseci od smrti Mahse Alimi: ''Policija za moral'' ponovo na ulicma Irana, evo šta će kontrolisati!

Podeli vest

Iranska policija planira da obnovi kontroverzne patrole kako bi naterala žene da poštuju pravila oblačenja i pokrivaju kosu u javnosti. Policija za moral će se vratiti na ulice kako bi sprovela iranske zakone o hidžabu, potvrdio je portparol policije.

- Policija za moral će se vratiti na ulice kako bi sprovela iranske zakone o hidžabu - potvrdio je portparol policije.

Odluka je doneta 10 meseci nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru nakon što je uhapšena u Teheranu zbog navodnog kršenja pravila oblačenja. Njena smrt izazvala je masovne nacionalne proteste i patrole su zaustavljene. Međutim, islamski ekstremisti već neko vreme zahtevaju nastavak patrola, piše Bi-Bi-Si.

Sumnjiva smrt dvadesetdvogodišnje devojke

Prema iranskom zakonu, koji se zasniva na tumačenju šerijata u zemlji, žene moraju da pokriju kosu hidžabom (šalom) i da nose dugu, široku odeću koja pokriva svoje figure. Policijska jedinica za moral ima zadatak da obezbedi poštovanje ovih pravila i da pritvori osobe za koje se smatra da su „neprikladno“ obučene.

- Tokom patrola, policajci će prvo upozoravati žene koje ne poštuju pravila - objasnio je portparol policije Saed Montazerolmahdi. Dodao je da bi, ukoliko se žene ogluše o naređenja, policija tada mogla odlučiti o "pravnom postupku".

Amini je bila u poseti prestonici Teheran sa svojom porodicom prošlog septembra kada ju je uhapsila policija za moral i optužila da je nosila hidžab "neprikladno".

Uvedene strože kazne

Ona se srušila nakon što je privedena na „edukaciju”. Bilo je izveštaja da je policija tukla Aminu pendrekom po glavi i udarila glavom o jedno od njihovih vozila. Ovo je razbesnelo milione Iranaca, što je dovelo do višemesečnih nasilnih antivladinih protesta širom zemlje, u kojima je ubijeno skoro 600 demonstranata.

U mesecima nakon protesta, mnoge žene su u potpunosti prestale da nose hidžab. Bio je to najveći direktan izazov klerikalnoj vlasti u Iranu od revolucije 1979. godine. Međutim, zauzvrat, iranske vlasti su uvele strože kazne, uključujući prisilno zatvaranje preduzeća ako se ne pridržavaju zakona o hidžabu.

Iako su protesti privukli veliki broj Iranaca, neki ljudi i dalje snažno podržavaju strogi kodeks oblačenja. Ranije ove godine pojavio se snimak na kojem se vidi kako muškarac baca jogurt u lice ženi pod velom. Njegov postupak naišao je na ogorčenje prolaznika, a kasnije je i uhapšen.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija