• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

16.07.2023

23:02

Dosta im je rizika i gomile potrošenih para! Britanski komentator: Zapad se umorio od Ukrajine!

Tanjug/AP

Vesti

Dosta im je rizika i gomile potrošenih para! Britanski komentator: Zapad se umorio od Ukrajine!

Podeli vest

Umor zapadnih zemalja od sukoba u Ukrajini postaje sve očigledniji, što je pokazao i samit NATO-a u Viljnusu koji je održan 11-12. jula, izneo je svoje mišljenje Šon Bel, vojni komentator britanske televizije "Skaj njuz".

Prema njegovim rečima, samit NATO pokazao je fundamentalne razlike zapada i Ukrajine u pristupu tekućem sukobu. Kako je Bel naglasio, izjava britanskog ministra odbrane Bena Volasa, da želi da vidi zahvalnost Kijeva za vojnu pomoć, umesto kritike odluke o članstvu u alijansi, ukazuju na to da Zapadu postaje sve „teže“ da snabdeva ukrajinske vlasti oružjem, da preuzima na sebe sve više rizika i troši sve više novca.

- Umor od rata postepeno pušta korene. Vidimo da počinje da izlazi na videlo istina i zakulisna mišljenja - rekao je stručnjak.
Bel je napomenuo da bi NATO mogao da odbije da primi Ukrajinu u svoj sastav ako njegova kontraofanziva ne uspe.

Foto: Informer/Fotomontaža

 

- Ako Ukrajina uspe da postigne napredak u naredne dve nedelje, onda se situacija može potpuno promeniti, ali se za sada o (pitanju članstva) u NATO ne raspravlja - dodao je vojni posmatrač.

Samit Alijanse održan je u prestonici Litvanije, Vilnjusu, od 11-12. jula. Prema završnom saopštenju koje je objavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, učesnici samita doneli su odluku da ne traže od Ukrajine da ispuni Akcioni plan za članstvo u NATO, a takođe su odobrili višegodišnji program vojne pomoći zemlji.

Članice su obećale da će pozvati Ukrajinu u Alijansu „kada svi uslovi za to budu ispunjeni“, ali tek nakon završetka sukoba.

Moskva je više puta naglašavala da pumpanje Ukrajine zapadnim oružjem samo produžava konfrontaciju. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob, ne samo snabdevanjem naoružanja, već i obukom osoblja za Oružane snage Ukrajine na svojoj teritoriji.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija