• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

18.07.2023

10:46

Pakleni rekord! U omiljenom kutku na jugu izmerena najveća temperatura ikad u Evropi!

EPA

Vesti

Pakleni rekord! U omiljenom kutku na jugu izmerena najveća temperatura ikad u Evropi!

Podeli vest

Svetska meteorološka organizacija (SMO) prihvatila je novi temperaturni rekord za kontinentalni deo Evrope od 48,8 stepeni koji je izmeren na Siciliji 11. avgusta 2021. godine, objavljeno je danas na sajtu organizacije.


Dodaje se da je ekspertska komisija potvrdila tačnost očitavanja temperature, ali da još nije objavila ceo izveštaj. SMO upozorava da je moguće da ovaj temperaturni rekord bude oboren narednih dana, kako se intenzivira toplotni talas.

Prethodni zvaničan rekord najviše temperature u kontinentalnom delu Evrope bio je 48 stepeni i postavljen je u Atini 10. jula 1977. godine.

- Ukoliko bude novih temperaturnih rekorda tokom predstojećeg toplotnog talas, izdaćemo hitnu preliminarnu proceni i početi detaljne procene kao deo verifikacionog procesa - rekao je profesor Rendal Karvini, ekspert SMO i klimatski izveštač.

On je dodao da su klimatske promene podstakle povećanje u izveštajima o naovdnim meteorološkim rekordima, posebno kada je reč o vrućini.

- Moramo da budemo sigurni da su ovi rekordi tačni zbog naučnog razumevanja i preciznosti - istakao je Rendal.

Zvanično, najtoplija temperatura izmerena ikad na planeti je 56,7 stepeni u Furnas Kriku, u američkoj Dolini smrti, 10. jula 1913. godine. Druga temperatura po jačini izmerena je u julu 1931. godine u Kebili, u Tunisu, tada je bilo 55 stepeni.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija