• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

18.07.2023

11:52

Kopneni rat Amerike i Rusije?! Kenedi nema dilemu, Bajden je započeo stravičan proces!

Reuters

Vesti

Kopneni rat Amerike i Rusije?! Kenedi nema dilemu, Bajden je započeo stravičan proces!

Podeli vest

Naređujući slanje dodatnih 3.000 rezervista u Evropu, američki predsednik Džo Bajden, se priprema za borbu sa ruskim snagama na terenu u Ukrajini, izjavio je demokratski predsednički kandidat Robert F. Kenedi mlađi.

Američki lider bi trebao da prizna svoj „neuspeh“ u Ukrajini, i da se usmeri na unutrašnje probleme, smatra Kenedi.

- Bajden je izgubio svoj put - napisao je on na „Tviteru“ u petak, tvrdeći da bi predsednik trebalo da se fokusira na unutrašnje probleme Amerike, umesto što pokušava da postigne „globalnu vojnu dominaciju“.

- Hoću da ljudi razumeju zbog čega se mobilišu ove trupe. Radi se o pripremi za kopneni rat sa Rusijom. Ideja da se Moskva pobedi u konfliktu s Kijevom je bezuspešna geopolitička fantazija administracije Bajdena - rekao je Kenedi..

On kaće da su hiljade Ukrajinaca već izgubili živote jer je spoljna politika Amerike manipulisala njihovom zemljom.

- Sada, umesto da prizna neuspeh, administracija Bajdena se priprema da žrtvuje i američke živote - dodao je demokratski predsednički kandidat.

"Atlanska rešenost"

U četvrtak je Bajden potpisao izvršnu naredbu, kojom se mobilizuje 3.000 članova rezervnog sastava američke vojske, kako bi se pojačali redovi Operacije „Atlanska rešenost“, koju je Vašington pokrenuo u Evropi 2014. godine, nakon što je Rusija anektirala Krim.

Prema izjavi general-potpukovnika Daglasa Simsa, direktora operacija Zajedničkog štaba, ovaj potez „potvrđuje nepokolebljivu podršku i posvećenost SAD-a u odbrani istočnog krila NATO-a“ nakon ruske vojne operacije u Ukrajini.

Portparol Evropske komande SAD-a (EUCOM), kapetan mornarice Bil Spiks, izjavio je da slanje rezervista „neće promeniti trenutni nivo raspoređenosti snaga u Evropi“.

Republikanci protiv odluke

Vodeći republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik Donald Tramp, takođe je imao oštre reči o odluci Bajdena da pošalje više američkih vojnika u Evropu.

- Neodgovorno eskaliranje u Ukrajini koje sprovodi Bela kuća stavlja američku vojsku do tačke katastrofe. Džo Bajden čak ne može da se popne uz stepenice avion bez da se spotakne. Poslednja stvar koju ova nesposobna administracija treba da radi, je da nas gura još bliže Trećem svetskom ratu - rekao je Tramp

Tramp je ponovio svoju raniju tvrdnju da će, ukoliko ponovo postane predsednik, okončati sukob u Ukrajini za 24 sata.

- Nijedan američki roditelj ne želi da pošalje svoje dete da umre na istoku Evrope. Moramo imati mir - izjavio je bivši predsednik Amerike.

Još jedan republikanski predsednički kandidat, Vivek Ramaswamy, rekao je da je „krajnje uznemirujuće“, što američki mediji uglavnom ignorišu predsednikovu naredbu u svojim izveštajima.

- Koje je sada opravdanje za slanje rezervista u Evropu? Kakve su operacije? Gde će ići i šta će raditi? Trebaju nam odgovore, a ne da ovo Bajden zataška - izjavio je Ramasvami u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija