• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/newsweek

18.07.2023

15:36

Američki veteran obučavao Ukrajince, sada tvrdi: Rusku vojsku ne možete urušiti, pogledajte snimke sa prvih linija, oni su - Behemot!

Reuters

Vesti

Američki veteran obučavao Ukrajince, sada tvrdi: Rusku vojsku ne možete urušiti, pogledajte snimke sa prvih linija, oni su - Behemot!

Podeli vest

Opkoljeni ruski vojnici u Ukrajini do sada se suprotstavljaju "prilično svemu" što kijevske trupe u napadu mogu da ponude, kaže američki veteran specijalnih operacija koji od 2022. obučava ukrajinske jedinice za borbu protiv snaga Moskve.

Erik Kramer, direktor i suosnivač Grupe za podršku odbrane Ukrajine sa sedištem u Kijevu, razgovarao je za Njuzvik iz ukrajinske prestonice, gde se on i njegov tim bivših vojnih dobrovoljaca sada pripremaju novu grupu ukrajinskih trupa za front .

Ukrajinske snage su sada u ofanzivi na više tačaka duž fronta od skooe 1.300 km, istražujući slabosti u ruskim linijama za koje se nadaju da bi mogle biti ključ za još jedan veliki poraz Moskve.

Međutim, Kramer koji je služio 26 godina na žarištima poput Avganistana, Bosne, Konga, Iraka i Kosova, rekao je da se kijevske trupe suočavaju sa zastrašujućim zadatkom.

- Od prvog dana prošle jeseni, kada su govorili o velikoj kontraofanzivi na proleće, govorio sam da će dobici u najboljem slučaju biti ograničeni. Nažalost, odigralo se baš onako kako sam i misli - rekao je Kramer.

- Trenutno izgleda da je kontraofanziva parcijalna. Izgleda da istražuju gde ima slabosti u linijama. Mislim da je plan da, kada nađu neke rupe, pokušaju da ih iskoriste. Takav pristup će verovatno doneti nekoliko proboja - rekao je Kramer, navodeći da to nužno neže značiti i poraz ruskih snaga.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nameštaljka u rovu

Dodaje da "Ukrajincima ide malo bolje", ali da "opet, i Rusi uče".

- Možete samo da pogledate neke od video snimaka na Telegramu, gde ukrajinski pešadijski odred ili vod napada liniju rovova. Oni će ući u liniju rovova, a onda će se odjednom na njih obrušiti artiljerija. Zamke, ručne bombe; ponekad je rov koji napadaju napušten i to je nameštaljka - objašnjava Kramer.

On kao ilustraciju dalje navodi i urbene okršaje snaga Kijeva sa ruskim borcima.

- Ukrajinci ulaze u zgrade, a Rusi samo tuku zgradu. Nije ih briga da li pucaju, nije kao da pokušavaju da brane zgrade. Dakle, idemo! Od sobe do sobe, način na koji su ih učili, danas jednostavno nije efikasan, nije izvodljiv.

Predsednik Volodimir Zelenski je među ukrajinskim ličnostima koje su priznale da kontraofanziva napreduje "sporije nego što se želelo", iako su on i drugi pozvali na strpljenje.

Otkako je operacija počela početkom juna, Kijev je tvrdio da je oslobodio osam naselja i više od 120 kvadratnih kilometara teritorije. Ruski branioci su se pokazali upornim, čak i usred izveštaja o ozbiljnim ograničenjima u snabdevanju usled ukrajinskih dubokih udara, i upornim pitanjima morala i korupcije unutar vojne strukture.

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Oni su Behemot!"

- Rusi su još uvek bili u stanju da postave odbrambene linije i da se suprotstave skoro svemu što su im Ukrajinci bacili. Ne vidim skori kolaps ruske vojske. Vidim da se neki džepovi urušavaju ako dođe do velikog proboja. Ali rekao bih generalno, ruska vojska će i dalje biti entitet, koherentan entitet, čak i ako Ukrajinci imaju uspeha - ocenjuje Kramer.

Ruska vojska je "Behemot" (biblijska zver, sinonim za veliki i moćan etitet. pim.prev), dodao je veteran specijalnih snaga.

On naglašava da je nemoguće ukloniti celu rusku vojsku, koja je verovatno milion ljudi:

- Jednostavno ne vidim da se ruska vojska urušava. Prevelika je, preglomazna. Ima previše slojeva.

Kremer na kraju dodaje da NATO, a posebno američka vojska, uvek misle da je tehnologija način da se prevaziđe masa, ali da rat u Ukrajini to demantuje.

- Samo se iznova i iznova dokazuje, posebno u ovom ratu, da to jednostavno nije slučaj. Bacite dovoljno tela na nešto, na kraju će se slomiti. Brojevi su važni. Tehnologija naspram mase je komplikovaniji odnos nego što izgleda... Interesantna stvar u vezi sa ovim ratom je da gomilanje trupa i masovne vatre, sve ove stvari za koje je Zapad rekao da su prolazne, nisu prolazne. I dalje igraju važnu ulogu. Čak i ako Ukrajina ima najbolje obučenu vojsku, Rusi su i dalje imaju brojeve na svojoj strani. Količina je važna, bilo da su vojnici na bojnom polju ili artiljerija. Ovi niskotehnološki delovi borbene moći za koje smo mislili da će imati manji značaj? Ne, oni su danas jednako važni kao i u Prvom svetskom ratu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija