• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

18.07.2023

21:16

Hapšenje Putina bi bila objava rata Rusiji! Da vidimo, ima li iko dovoljno lud da ispuni zahtev MKS - Južna Afrika neće?!

twitter.com/printscreen

Vesti

Hapšenje Putina bi bila objava rata Rusiji! Da vidimo, ima li iko dovoljno lud da ispuni zahtev MKS - Južna Afrika neće?!

Podeli vest

Eventualno hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina u Južnoj Africi po nalogu Međunarodnog krivičnog suda bilo bi objava rata Rusiji, naveo je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa u dokumentu upućenom Višem sudu južnoafričke provincije Gauteng.

- Bilo bi u suprotnosti sa našim Ustavom rizikovati rat sa Rusijom. Imam ustavne obaveze da štitim nacionalni suverenitet, mir i bezbednost republike, i da poštujem, štitim, podstičem i realizujem prava naroda republike na život i bezbednost - piše lokalna novinska agecija "Njuz 24" Ramafosu, prenosi TASS.

Rusija je već, kako je rekao, jasno stavila do znanja da će hapšenje predsednika Putina biti objava rata Ruskoj Federaciji.

- Sam Međunarodni krivični sud je izrazio zabrinutost zbog nuklearne pretnje iz Rusije nakon izdavanja naloga za hapšenje. Južna Afrika nema pravo da proglasi rat ili ratuje sa Rusijom. I ne želi - rekao je Ramafoza, a prenele "RIA Novosti".

Svet trenutno spekuliše da li će se ruski predsednik Vladimir Putin - uprkos nalogu za hapšenje koji je protiv njega izdao Međunarodni krivični sud u Hagu - pojaviti na samitu BRIKS-a u Južnoafričkoj republici, koja je članica tog suda.

Neki mediji su preneli da su vlasti ove afričke države diplomatskim kanalima uputile zahtev Moskvi da ruski predsednik Vladimir Putin ne dođe na samit BRIKS-a, koji bi trebalo da bude održan u avgustu u Gautengu.

Fikile Mbalula , generalni sekretar južnoafričke vladajuće partije Afrički nacionalni kongres (ANC), rekao je da južnoafričke vlasti razmatraju Putinovo lično učešće na samitu BRIKS-a u Johanesburgu, dok je generalni sekretar vladajuće Južnoafričke partije ipak napomenuo je da je Južna Afrika članica MKS i da mora da razume obaveze koje su joj dodeljene.

Predstavnik kabineta predsednika Južne Afrike Vensan Magvenija pozvao je nedavno da se sačeka izjava šefa zemlje o pitanju pozivanja Rusije na samit BRIKS-, a potpredsednik te države Pol Mašatile rekao je za britanske medije da je Rusija navodno odbila predlog južnoafričkih vlasti da se umesto Putina na samit BRIKS-a pošalje ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Hapšenje bi takođe ugrozilo misiju koju predvode Južna Afrika za okončanje rata u Ukrajini i "isključivanje bilo kakvog mirnog rešenja",prenosi "Frans24" pisanje AFP-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija