• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.07.2023

09:50

Ako ovo urade, to znači objavu rata Rusiji! Ceo svet strepi od Putinove odluke!

Tanjug/AP

Vesti

Ako ovo urade, to znači objavu rata Rusiji! Ceo svet strepi od Putinove odluke!

Podeli vest

Svaki pokušaj hapšenja ruskog predsednika Vladimira Putina na tlu Južnoafričke Republike predstavljao bi objavu rata Moskvi, rekao je predsednik te zemlje Siril Ramafosa.

On je ovo izjavio nekoliko nedelja pre međunarodnog sastanka u Johanesburgu, na koji je pozvan ruski predsednik.

Međutim, ako Putin napusti rusko tlo, moguće je izvršenje naloga za njegovo hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud. Južnoafrička Republika je potpisnica Međunarodnog krivičnog suda i stoga bi trebalo da pomogne u njegovom hapšenju, navodi Bi-Bi-Si.

Putin je pozvan u Južnoafričku Republiku u avgustu, kada je ta zemlja domaćin samita članica BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina Južnoafrička Republika). Ovaj blok brzorastućih ekonomija neki vide kao alternativu grupi sedam industrijski razvijenih zemalja G7.

Pokušaj hapšenja Putina bio bi kontraproduktivan

Najveća opoziciona stranka u Južnoafričkoj Republici, Demokratska alijansa, je čak putem suda pokušala da primora vlasti da uhapse Putina ako on kroči u tu zemlju. Sudski dokumenti otkrivaju da je predsednik Ramafosa čvrsto protiv svakog takvog poteza, navodeći da je nacionalna bezbednost u pitanju.

- Rusija je jasno stavila do znanja da bi hapšenje njenog predsjednika značilo objavu rata. Bilo bi u suprotnosti sa našim ustavom rizikovati rat sa Rusijom - rekao je Ramafosa.

On je dodao da je Južnoafrička Republika jedna od nekoliko afričkih zemalja koje vode pregovore sa Rusijom i Ukrajinom "u cilju potpunog okončanja rata" i da bi pokušaj hapšenja Putina bio kontraproduktivan.

Kremlj je ranije saopštio da Putin još nije odlučio da li će lično učestvovati na samitu Briksa ili će se pojaviti preko video-linka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija