• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.07.2023

13:41

Ovako Putin planira da završi sa Ukrajinom! Ruski analitičar: Sprema se ofanziva neviđenih razmera!

Tanjug/AP/Reuters

Vesti

Ovako Putin planira da završi sa Ukrajinom! Ruski analitičar: Sprema se ofanziva neviđenih razmera!

Podeli vest

Rusija će se u narednim mesecima spremati za ofanzivu velikih razmera na Ukrajinu, izjavio je ruski politički analitičar Pavel Šipilin za Komsomolskaju pravdu.

Prema rečima Šipilina, to će biti odgovor na sabotaže i terorističke napade koje Ukrajina organizuje na teritoriji Rusije.

- Postepeno shvatamo da je ovo što se dešava u Ukrajini početak Trećeg svetskog rata, to više niko ne krije. Sada su, iz mog ugla, u toku pripreme za ozbiljnu ofanzivu. A da biste se pripremili za ozbiljnu ofanzivu, potrebno je da imate dovoljnu količinu municije, kao i dovoljnu količinu goriva. Bez ovih elemenata ofanziva je u osnovi nemoguća - rekao je ekspert.

On je napomenuo da je širina fronta oko 1.500 kilometara, što čini problem u planiranju ofanzive velikih razmra.

- Naš front je veoma dug – hiljadu i po kilometara. Pravac napada može ići ka regoinima Herson, Nikolajev, Odesa, kao i oblastima Sumi i Harkov.  Priprema za ofanzivu takvih razmera trajaće mesecima - rekao je Šipilin.

On kaže da će Rusija morati da toleriše nove diverzije, poput napada na Krimski most.

- To ne znači da treba tolerisati sabotaže, već da treba razumeti da reakcije na te sabotaže neće biti trenutne - rekao je Šipilin.

Odesa kao glavni pravac ofanzive?

Pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona, u intervjuu za Jutjub kanal "Judging Freedom" izjavio je da jedna odluka NATO-a može naterati predsednika Rusije Vladimira Putina da krene u aktivnu ofanzivu u Ukrajini sve do Odese. 

Pukovnik smatra da severnoatlantska alijansa može da uskoro izazove zaoštravanje krize, imajući u vidu izjave Poljske i Litvanije o inicijativama za slanje NATO trupa u Ukrajinu. 

Foto: Shutterstock/Public

 

On tvrdi da bi odluka o slanju poljskih i litvanskih trupa u Ukrajinu isprovocirala Putina da pokrene ofanzivu ka Odesi.

Ruska vojska već dva dana izvodi žestoke vazdušne napade na Odesu i Nikolajev, lučke gradove na Crnom moru. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ovi napadi su izvedeni u znak osvete zbog napada Ukrajine na Krimski most

 

 

Portparol ministarsta Igor Konašenkov izjavio je da su na području Nikolajeva i Odese uništena skladišta goriva ukupnog kapaciteta od oko 70 hiljada tona, prenosi TASS.

Ruski političari traže napad na Odesu i Nikolajev

Zamenik predsedavajućeg Međunarodnog odbora Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov smatra da nakon terorističkog napada Ukrajine na Krimski most, Odesa i Nikolajev bi trebalo da postanu ruski gradovi

- Ukrajina mora biti potpuno odsečena od Crnog mora, inače će se pretnje Krimu ponavljati iznova i iznova. Odesa i Nikolajev ponovo moraju da postanu ruski regioni - napisao je Džabarov na svom Telegramu.

 

 

Dan uoči napada na Krimski most, predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov je izjavio da je Odesa ključna tačka za kontrolu severne obale Crnog mora.

- Veoma je važno da Rusija preuzme kontrolu nad celokupnom severnom obalom Crnog mora. Ključna tačka je ovde – Odesa. Njeno oslobađanje će za nas biti jedan od odlučujućih rezultata specijalne operacije u Ukrajini - rekao je Konstantinov Sputnjiku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija