• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik/slobodna evropa

19.07.2023

16:35

"Zatvorićemo granicu!" Pet članica EU traže zabranu uvoza ukrajinskog žita, Poljaci i Mađari besni, ovo neće proći!

Tanjug/AP

Vesti

"Zatvorićemo granicu!" Pet članica EU traže zabranu uvoza ukrajinskog žita, Poljaci i Mađari besni, ovo neće proći!

Podeli vest

Pet članica EU iz Centralne Evrope zajednički su od evropskog bloka zatražile da produže zabranu uvoza ukrajinskih žitarica i nakon 15. septembra kako bi se izbegli problemi na tržištu, rekao je mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađi.

Nađi je na putu ka Varšavi izjavio da će pet država - Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka - zatražiti da zabrana ostane i nakon isteka vremenskog roka za četiri ukrajinska proizvoda - brašna, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta, a da se nastavi sa tranzitnim izvozom.

- Idemo u Varšavu radi učvršćivanja saradnje pet država i potpisa deklaracije ili sporazuma kojim ćemo zatražiti od EU da produži zabranu i nakon 15. septembra - naglasio je Nađi.

Sa njim se posle sastanka ministara poljoprivrede ovih zemalja složio i poljski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Robert Teljus.

- Potpisali smo zajednički stav pet zemalja koja se tiče, pre svega, produženja zabrane uvoza četiri vrste žitarica. Ograničenja koja je Evropska komisija uvela na ove četiri vrste žitarica donela su neočekivano pozitivno efekat - rekao je Teljus.

- Naš zajednički stav je da se ova zabrana produži najmanje do kraja godine - dodao je on.

Nakon toga je poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio da će Poljska samostalno zabraniti uvoz žitarica iz Ukrajine ako Evropska komisija ne produži zabranu.

- Sada smo suočeni sa dilemom. Za manje od dva meseca, u skladu sa odlukom Evropske komisije, treba ponovo da otvorimo granice – 15. septembra. Želim da budem jasan: mi nećemo otvoriti ovu granicu - istakao je Moravjecki.

- Ili će Evropska komisija pristati na opštu uredbu koja će produžiti ovu zabranu, ili ćemo to učiniti sami. Bićemo čvrsti, bićemo odlučni i definitivno ćemo zaštititi poljskog farmera - zaključio je on.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Žetva kukuruza i suncokreta još nije ni počela u Mađarskoj, a se u skladštima i dalje nalaze određene količine ukrajinskih proizvoda.

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka postale su alternativni pravci za izvoz ukrajinskih žitarica nakon početka sukoba u toj zemlji. Ove države strahuju da bi, ukoliko se ne produži Sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka koji su prošle godine postigli UN, Rusija i Turska, moglo doći do povećanja protoka te robe i zagušenja u ovih pet zemalja.

EU je u maju dozvolila da ovih pet država zabrani prodaju ukrajinsog brašna, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta, dok je dozvoljen prolaz ovog tereta za potrebe izvoza u druge države, uključujući evropski blok. Zabrana ističe 15. septembra.

Ranija zagušenja blokirala su više miliona tona žitarica u ovih pet država i oborila cene, što predstavlja problem za lokalne poljoprivrednike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija