• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

20.07.2023

10:20

(MAPA) Rusi primetili sumnjive rute dva tankera, bio je tu još jedan brod - je li ovo scenario po kojem je napadnut Krimski most?! (FOTO)

EPA-EFE/Stringer

Vesti

(MAPA) Rusi primetili sumnjive rute dva tankera, bio je tu još jedan brod - je li ovo scenario po kojem je napadnut Krimski most?! (FOTO)

Podeli vest

Hakerska grupa RaHDit objavila je rute civilnih brodova sa kojih su mogli biti lansirani dronovi za napad na Krimski most.


"'Zli ruski hakeri' (RaHDit) su kao odgovor na teroristički akt koji je izvršila Služba bezbednosti Ukrajine, a u kom je uništen deo Krimskog mosta, objavili rute brodova sa kojih su, najverovatnije, bili lansirani pomorski dronovi sa eksplozivom", saopštili su Sputnjiku iz hakerske grupe.

Prema saopštenju hakera, iz njihovih istraživanja proizlazi da su dva tankera „Beks Loyal“ i „Khudayar Yusifzade“ mogla da učestvuju u operaciji lansiranja bespilotnih plovila za napad na most.

Jedan od njih plutao je nekoliko dana pre terorističkog akta naspram ruske obale u Crnom moru, na 100 kilometara od Novorosijska. Drugo plovilo je plutalo južnije. Kasnije su se tankeri susreli na moru.

Hakeri smatraju da su u tom momentu dronovi sa jednog tankera prebačeni na drugi. Grupa RaHDit ističe da je za upravljanje bespilotnim plovilima verovatno korišćen još jedan brod, koji je plutao sa direktnim pogledom na Krimski most.

Ko su vlasnici brodova

Pomenuti tankeri, plove pod zastavama Maršalovih ostrva i Liberije, a registrovani su u lukama na Malti i u Grčkoj. Prema podacima sajta „Marin trafik“, brod „Khudayar Yusifzade“ isplovio je iz luke Izmail (Ukrajina) 5. jula i uplovio u Elefsinu (Grčka) 18. jula. Tanker je izgrađen 2011. godine, plovi pod zastavom Liberije.

„Beks Loyal“, na osnovu podataka istog sajta, isplovio je iz luke Tuzla (region Istanbula, Turska) 13. maja i stigao u Konstancu (Rumunija) 18. jula. Brod je izgrađen 2004. godine i plovi pod zastavom Maršalovih ostrva.

Podaci otvorenih izvora pokazuju da je plovilo „Khudayar Yusifzade“ registrovano u Valeti (Malta), a vlasnik je Palmali Gemicilik ve Acentelik AS (Palmali Shipping & Agency).
„Beks Loyal“ je registrovan u luci Pirej (Grčka), a vlasnik je Owner Beks Shipmanagement & Trading A.S. Drugi brod je znatno veći: 228 metara dužine naspram 140 metara.

 

 

Napadi na Krimski most

Podsetimo, 17. jula noću kijevski režim je izveo napad na Krimski most pomoću dva bespilotna plovila. Tom prilikom su poginule dve osobe, bračni par, a povređena je njihova maloletna ćerka.

To je drugi napad od jeseni 2022. godine. U oktobru je na Krimskom mostu eksplodirao kamion, usled koje se zapalilo sedam cisterni s gorivom. Došlo je do delimičnog urušavanja dve automobiske trake na mostu. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tada da su izvršioci i naručioci ovog incidenta specijalne službe Ukrajine.

Dan ranije, objekat je bio podvrgnut drugom napadu od jeseni 2022: u oktobru je na mostu dignut kamion u vazduh, zbog čega su se zapalile cisterne susednog teretnog voza, a dva raspona automobilskog dela srušio.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija