• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.07.2023

22:53

Diplomatski trijumf Argentine: Britanci pobesneli zbog odluke EU da Folklande nazove Malvinskim ostrvima!

EPA/Juan Ignacio Roncoroni

Vesti

Diplomatski trijumf Argentine: Britanci pobesneli zbog odluke EU da Folklande nazove Malvinskim ostrvima!

Podeli vest

Britanske diplomate u Briselu bore se sa Evropskom unijom da ponište odluku da se Foklandska ostrva nazivaju Malvinskim.

Odluka je doneta u deklaraciji koju su zajednički potpisali sa Argentinom i drugim zemljama Latinske Amerike.

Argentinska vlada pozdravila je politički tekst kao "diplomatski trijumf", smatrajući ga dokazom evropske podrške njihovom spornom zahtevu za ostrvima, oko kojih su se Velika Britanija i Argentina borile 1982. godine, preneo je "Tajms".

Kako je ocenio britanski list, "uvredljivi" dokument objavljen je u utorak nakon dvodnevnog sastanka između 27 država članica EU i bloka 33 latinoameričke zemlje Zajednice država Latinske Amerike i Kariba poznatog kao Celac.

U dokumentu se pominje britanska prekomorska teritorija u južnom Atlantiku i kao Malvinska ostrva, što preferira Argentina i kao Foklandska ostrva.

Smatra se da se Forin ofis snažno protivi tome da se naziv Malvinska ostrva uopšte koristi u saopštenju, u kome je navedeno da "što se tiče pitanja suvereniteta nad Malvinskim/Foklandskim ostrvima, Evropska unija je primila k znanju Celac-ov istorijski stav zasnovan na važnosti dijaloga i poštovanja međunarodnog prava u mirnom rešavanju sporova".

Zemlje Celac podržavaju poziv Argentine da se vodi međunarodni dijalog o budućnosti ostrva. Nijedna vlada Velike Britanije od sukoba iz 1982. godine nije bila voljna da uđe u takve diskusije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija