• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

21.07.2023

16:19

Ludilo u Kijevu! Zelenski pokrenuo "seču funkcionera", smenjuje sve neposlušne saradnike!

EPA

Vesti

Ludilo u Kijevu! Zelenski pokrenuo "seču funkcionera", smenjuje sve neposlušne saradnike!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je dva dugogodišnja saradnika u kabinetu i diplomatskoj službi, javio je "Fajnenšel tajms".

U svom večernjem obraćanju Zelenski je rekao da je zamolio premijera Denisa Šmihala da "razmotri" smenu ministra kulture Aleksandra Tkačenka zbog njegove odluke da dodeli milione dolara projektima koji nisu u vezi sa vojnim zadacima Kijeva.

- U vreme rata kao što je ovo, maksimalna pažnja države, a samim tim i državnih resursa trebalo bi da bude usmerena na odbranu. Muzeji, kulturni centri, simboli, televizijske serije - sve je važno, ali sada postoje drugi prioriteti - rekao je Zelenski.

Tkačenko je želeo da potroši oko 13,5 miliona dolara za završetak kijevskog muzeja posvećenog sećanju na Ukrajince koji su stradali u Holdomoru, gladi koja je vladala 1930-ih godina za vreme vlasti Josifa Staljina.

Tkačenko je rekao da je sam podneo ostavku Zelenskom i da je branio projekte za koje se nadao da će biti isfinansirani.

- Kultura u ratu je važna jer se ovaj rat ne odnosi samo na teritoriju, već i na ljude - naše pamćenje, istoriju, jezik i kreativnost uprkos ratu. Privatno i državno finansiranje kulture u ratu nije ništa manje važno nego dronovi. Kultura je štit za naš identitet i naše granice - rekao je on u izjavi na Fejsbuku.

Otpušten i ambasador u Velikoj Britaniji

Nekoliko sati kasnije Zelenski je otpustio i ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji. Vadim Pristajko, bivši ministar spoljnih poslova bio je glavni diplomata Kijeva u Londonu od jula 2020.

U dekretu koji je objavio kabinet Zelenskog nije naveden razlog smene Pristajka, ali njegova nedavna kritika ukrajinskog predsednika zbog rasprave Zelenskog i britanskog ministra odbrane Bena Volasa na samitu NATO-a potresla je Kijev.

Foto: EPA / OLEG PETRASYUK

 

Volas je rekao da zapadne zemlje "nisu Amazon" i da Ukrajina treba da pokaže više zahvalnosti za oružje koje je dobila kako bi osigurala dalju podršku.

- Kako drugačije možemo da pokažemo svoju zahvalnost? Možemo da se probudimo ujutru i zahvalimo ministru. Neka mi napiše i kaže kako da mu se zahvalim - rekao je Zelenski.

Pristajko je za britansku televiziju Skaj njuz primetio da je bilo "malo sarkazma" u replici ukrajinskog predsednika za koju je kazao da je "nezdrava".

- Ne očekujemo da će se neko boriti za nas, mi samo tražimo opremu. Ben može da me nazove i kaže mi šta god želi - rekao je sada bivši ambasador Ukrajine u Londonu.

Kako je ta izjava ambasadora primljena u Kijevu, jasno je nakon što je ukrajinski magazin "Nju vojs" objavio da je poznato da Zelenski ne podnosi javnu kritiku dobro.

"Fajnenšel tajms" piše da pojedinci u Kijevu veruju da odlazak Pristajkova nije posledica ovog njegovog komentara, već da je moguće da Zelenski, koji inače voli da često uzdrma svoju vladu i diplomatski kor, sada mora opet da izmeša svoje saradnike.

Pristajko je bio ministar spoljnih poslova od 2019-2020. i sam je bio deo diplomatske izmene, pa je završio u Londonu, dok je na njegovo mesto došao Dmitro Kuleba.

"Zaista ne mislim da je bilo kakav komentar, a kamoli izvučen iz kontekst, poslužio kao razlog za smenu. Verovatno postoje neki planovi da se Pristajko preseli na drugo mesto", kazao je bivši ukrajinski ministra spoljnih poslova Pavlo Klimkin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31